Obvinili ho z ohovárania, teraz je nezvestný. V Rusku vyhlásili pátranie po Vitalijovi Manskom

TA3 ČTK
8.9.2022 07:18

Ruské úrady vyhlásili pátranie po režisérovi dokumentárnych filmov Vitaliji Manskom. Stalo sa tak podľa médií po tom, čo Manského obvinil z ohovárania oscarový režisér a prívrženec Kremľa Nikita Michalkov. Toho sa dotkla Manského slova, že prinajmenšom 85 percent rozpočtu Moskovského medzinárodného filmového festivalu, ktorému Michalkov predsedá, sa rozkradne. "Som pripravený svoju pravdu v tejto veci obhajovať na súde," odkázal Manskij z lotyšského exilu.

Obvinili ho z ohovárania, teraz je nezvestný. V Rusku vyhlásili pátranie po Vitalijovi Manskom
Twitter/Vreme

Manskij je známy odporca vojny Ruska proti Ukrajine, naopak Michalkov je jej prívrženec a v štátnej televízii agituje za zapojenie Rusov do bojov v susednej krajine, pripomenula ruská redakcia BBC. O stíhaní režiséra Manského na základe udania od Michalkova ako prvá informovala niekdajšia televízna moderátorka blízka liberálnej opozícii a kandidátka na prezidentku Xenija Sobčaková. Sám Manskij nevylučuje, že pátranie mohli úrady vyhlásiť aj z iného dôvodu, než kvôli Michalkovovi.

Michalkova zastupuje právnik Pavel Astachov, ktorý predtým zastával funkciu úradného ochrancu práv detí, a ktorý má blízko k vládnucej strane Jednotné Rusko. Agentúre TASS povedal, že trestné oznámenie na Manského podal Michalkov spolu s poslancom Nikolajom Burljajevom a ešte s jedným sťažovateľom. Manskij na konci marca prišiel do Ruska na festival Artdokfest. Neznámy páchateľ ho u moskovského kina Okťabor polial červenou farbou. Režisér potom vyhlásil, že festival sa odteraz v Rusku konať nebude.

Manskij okrem iného nakrútil film Gorbačov. Raj, ktorý ukazuje bývalého sovietskeho vodcu ako človeka s odhodlaním zmeniť svet k lepšiemu. Gorbačov v rozhovoroch s Manským žartuje, používa vulgárne výrazy, hodnotí politickú situáciu v Rusku a spomína na svoju ženu Raisu, ktorá zamrela v roku 1999 na leukémiu. Snímka bola vlani v októbri v predpremiére uvedená na festivale dokumentárnych filmov v Jihlave.

Filmy Manského boli uvedené na mnohých medzinárodných filmových festivaloch, okrem iného v Cannes, Locarne, San Sebastiane, Rotterdame, Karlových Varoch, Berlíne, Amsterdame, Moskve či Oberhausene. Režisér dostal viac ako stovku ocenení vrátane dvoch cien za najlepší dokumentárny film na festivale v Karlových Varoch. Jeho film Svedkovia Putinovi bol nominovaný na cenu Európskej filmovej akadémie v kategórii najlepší dokumentárny film. Filmy Manského uviedli popredné televízne stanice takmer všetkých európskych krajín a vysielané boli aj v Japonsku, Austrálii, Číne, Kanade alebo v Južnej Kórei. Od roku 2014 žije Manskij v Lotyšsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok