ONLINE: Ukrajinci prešli v Charkovskej oblasti do protiofenzívy, Zelenskyj virtuálne otvoril newyorskú burzu

TA3 TASR ČTK ČT24
6.9.2022 06:24

Ukrajinské sily prešli do protiofenzívy v Charkovskej oblasti na východe krajiny a v utorok ráno pri meste Balaklija nečakane zaútočili na zoskupenie ruských vojsk, uviedla ruská redakcia BBC. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok otvoril obchodovanie na burze cenných papierov v New Yorku. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:47 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok privítal správu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), v ktorej sa spomína prítomnosť ruského vojenského vybavenia v Záporožskej jadrovej elektrárni. Rusko naopak vyjadrilo v utorok poľutovanie, že správa MAAE neobvinila Kyjev z ostreľovania elektrárne.

23:42 Maďarsko hrozí, že zablokuje predĺženie niektorých sankcií, ktoré po začatí ruskej invázie na Ukrajinu proti Rusku zaviedla Európska únia. Na svojich internetových stránkach o tom píše Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda s odvolaním sa na niekoľko nemenovaných diplomatických zdrojov. Budapešť požaduje, aby dvadsaťsedmička zo sankčného zoznamu vyradila troch oligarchov.

22:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok volal s novou britskou premiérkou Liz Trussovou a pozval ju na Ukrajinu. Rozhovor Trussovej so Zelenským bol jej prvým telefonátom so zahraničným lídrom od vymenovania do funkcie. Hovorili spolu o obnove Ukrajiny, ďalšom koordinovanom tlaku na Rusko a o postavení vojnových zločincov pred súd.

21:51 Ukrajina pošle 28 600 ton obilia do Somálska postihnutého hladomorom. Zásielka obilia dorazí v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteri. "Ukrajina naďalej zachraňuje svet svojím obilím," uviedol. Podľa odhadov OSN bude Somálsko do konca roka trpieť hladomorom.

21:23 Ukrajinské ozbrojené sily prešli do protiofenzívy v Charkovskej oblasti na východe krajiny a v utorok ráno pri meste Balaklija nečakane zaútočili na zoskupenie ruských vojsk, uviedla ruská redakcia BBC. O ukrajinskej protiofenzíve pri Charkove sa podľa nej píše v niektorých ukrajinských aj proruských informačných kanáloch na sociálnej sieti Telegram a potvrdzujú ju aj západní experti.

21:17 Úmrtie šéfa ruskej okupačnej správy v juhukrajinskom Berďansku Artema Bardina sa zatiaľ nepotvrdilo, uviedli ruské úrady. Tie predtým informovali o tom, že Bardin podľahol následkom zranení po tom, čo jeho auto explodovalo a v centre mesta sa strhla prestrelka.

20:18 Najvyšší súd zakázal stranu proruského blogera Anatolija Šarija. Bezpečnostná služba Ukrajiny stranu obvinila z destabilizácie politickej situácie na Ukrajine a šírenie "protiukrajinskej propagandy". 

Strana Šarij bola v júni zakázaná súdom nižšej inštancie kvôli údajným väzbám na Rusko a neskôr podala odvolanie na Najvyšší súd. Šarij, ktorý sídli v Španielsku, bol v roku 2021 v neprítomnosti obvinený z vlastizrady. Bol krátko zadržaný a potom v máji španielskymi orgánmi prepustený. Šarij odmieta obvinenia a zákaz svojej strany ako politické prenasledovanie.

19:58 Americký prezident Joe Biden sa definitívne rozhodol nezaradiť Rusko medzi štáty sponzorujúce terorizmus. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Na udelenie nálepky nalieha Ukrajina, ktorá čelí ruskej invázii, a tiež niektorí americkí zákonodarcovia, zatiaľ čo Moskva hrozí, že v takom prípade by prerušila diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi.

19:20 Európska komisia v rámci chystaných krízových opatrení navrhne, aby nečakané zisky energetických spoločností pomohli zraniteľným spotrebiteľom. Uviedla to predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.

18:35 Poradca náčelníka štábu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Serhij Leščenko uviedol, že Kyjev v utorok večer oznámi "skvelé správy" o svojej protiofenzíve vo východnom Charkove bez toho, aby pridal ďalšie podrobnosti. Charkovská oblasť na severovýchode Ukrajiny je na vzdialenom konci frontovej línie od južnej Chersonskej oblasti, ktorú Ukrajina minulý týždeň označila za ohnisko snahy o znovudobytie územia.

17:38 Z okupovaných častí Charkovskej oblasti bolo evakuovaných 753 civilistov. Veliteľ Charkovskej regionálnej vojenskej správy Oleh Syniehubov uviedol, že medzi evakuovanými je 163 detí a deväť ľudí so zdravotným postihnutím.

17:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok otvoril obchodovanie na burze cenných papierov v New Yorku (New York Stock Exchange, NYSE) tým, že na diaľku spustil tzv. opening bell. Pred bankármi a investormi predniesol príhovor a následne vyzval na zahraničnú podporu investícií v Ukrajine s názvom "Výhodná Ukrajina".

17:15 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu vyzvala v správe o Ukrajine na ukončenie bojov v záporožskej jadrovej elektrárni a jej okolí. Inšpekcia zaznamenala škody blízko reaktorov.

16:23 Ukrajinská ministerka hospodárstva Julia Svyrydenková spustila novú platformu so zoznamom viac ako 500 investičných projektov v hodnote 400 miliárd dolárov a apelovala na zahraničných investorov, aby pomohli obnoviť ekonomiku krajiny, aj keď sa vojna s Ruskom preťahuje.

15:40 Európska komisia navrhla ukončiť zjednodušený vízový režim pre Rusov. Víza by mali stáť 80 eur namiesto 35, čakacia doba sa predĺži o polovicu na 15 dní.

14:44 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov kritizoval v utorok novú britskú premiérku Liz Trussovú, že nie je ochotná hľadať kompromisy. Zosmiešnil tiež jej výrok o francúzskom prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, o ktorom povedala, že ešte nevie, či je priateľom alebo nepriateľom. Informuje agentúra Reuters. 

14:16 Ukrajina a Rusko sa vzájomne obviňujú z ďalšieho ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) má pritom v utorok zverejniť správu o svojej misii, ktorá na mieste posudzovala bezpečnostné riziká. Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že ukrajinské sily do okolia elektrárne a blízkeho mesta Enerhodar odpálili 15 striel. Ukrajinský starosta Enerhodaru Dmytro Orlov na telegrame napísal, že mestom otriasla explózia a spôsobila prerušenie dodávok vody a elektriny.

14:09 Hlavní západní spojenci Ukrajiny sa zatiaľ neprihlásili k zriadeniu tribunálu, ktorý by súdil ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho najbližšie okolie za zločin agresie, pretože podľa najvyšších ukrajinských predstaviteľov si chcú ponechať priestor pre budúce vzťahy s Moskvou. 

14:08 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripísal v utorok vinu za energetickú krízu v Európe sankciám, ktoré Európska únia uvalila na Rusko za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rovnakú rétoriku pritom v tejto súvislosti používaj aj Kremeľ.

13:58 Ruská armáda stratila vo vojne na Ukrajine už 50.150 vojakov, uviedol v utorok na sociálnej sieti Facebook ukrajinský generálny štáb. Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že od 24. februára, keď Moskva spustila špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine, zničili už 2077 tankov, 4484 bojových vozidiel, 236 lietadiel a 207 vrtuľníkov ruskej armády.

13:17 Západ nectí sľub, že uľahčí prístup ruských potravinárskych výrobkov na svetové trhy. Vyhlásil to podľa agentúry RIA Novosti ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Šéf ruskej diplomacie na tlačovej konferencii v Moskve tiež kritizoval nastupujúcu britskú premiérku Liz Trussovú, ktorá podľa neho nie je ochotná ku kompromisom.

13:16 Európsku krízu dodávok plynu vyvolali Spojené štáty tým, že prinútili európskych lídrov k "samovražednému" kroku prerušenia hospodárskej a energetickej spolupráce s Moskvou. Vyhlásilo to v utorok ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informovala agentúra Reuters. 

12:06 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že Západ nectí svoj sľub, že bude Rusku pomáhať s exportom potravín na svetový trh. Píše o tom ruská agentúra RIA Novosti. Minister sa posťažoval, že západné krajiny neuvoľnili sankcie, ktoré by zjednodušili vývoz poľnohospodárskych produktov z Ruska. Moskva takýto záväzok považovala za súčasť dohody, ktorú uzavrela s Tureckom, OSN a Ukrajinou o vývoze obilnín z ukrajinských prístavov, ktoré dovtedy blokovalo ruské námorníctvo.

11:12 Vojna v Rusku od 24. februára zabila najmenej 382 detí a viac ako 741 bolo zranených, tvrdí ukrajinská prokuratúra. Očakáva sa, že čísla budú vyššie, pretože nezahŕňajú obete na územiach okupovaných Ruskom alebo v blízkosti frontovej línie.

10:51 Ukrajinská armáda zničila dôležitý ruský muničný sklad, kde Moskva skladovala rakety pre systém S-300, ktorými ostreľovala mesto Charkov. V pondelok neskoro večer v príhovore to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citoval ho webový portál americkej televízie CNN. 

10:41 Ruský plyn prúdil v utorok ráno do Európy cez Ukrajinu stabilne. Plynovod Nord Stream 1, ktorý vedie z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora, zostáva úplne uzavretý. Toky plynu z Nemecka na východ do Poľska potrubím Jamal-Európa boli na nízkej úrovni.

10:00 Pri ruskom raketovom útoku v Charkovskej oblasti zahynuli traja civilisti, oznámil šéf oblasti Oleg Synehubov na Telegrame. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, ktoré leží blízko ruských hraníc, je od začiatku vojny nepretržite bombardované.

9:48 Dôverný dokument pre ruskú vládu varuje pred hlbokými a dlhotrvajúcimi dopadmi západných sankcií na ruskú ekonomiku. Kontrastuje tak s optimistickými verejnými vyhláseniami ruských činiteľov. Informuje o tom agentúra Bloomberg, ktorá získala prístup ku kópii tohto dokumentu. Rusko podľa neho čelí prudkému poklesu produkcie v kľúčových odvetviach a rozsiahlemu odlivu mozgov.

9:31 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok na Slovensko 2734 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 253 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2944 osôb. Informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR. 

9:20 Rusko neočakáva zlepšenie vzťahov s Britániou po tom, čo vládu v tejto ostrovnej krajine prevezme nová premiérka Liz Trussová, uviedol v utorok Kremeľ. Informuje agentúra AFP. 

8:50 Pozrite si odhady bojových strát Ruska k 6. septembru podľa ukrajinskej armády:

8:48 Poľsko-ukrajinskú hranicu prekročilo do Poľska od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára už približne 6,07 milióna ľudí, informovala v utorok ráno na Twitteri Pohraničná stráž (SG). Správu priniesla tlačová agentúra PAP. 

8:43 V prípade zavedenia cenového stropu na ruskú ropu odpovie Moskva zvýšením exportu suroviny do ázijských krajín. Povedal to v utorok ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov. Informovala agentúra Reuters. 

8:42 Rusko za posledný deň na Ukrajine vykonalo 27 operácií s dronmi, denný priemer za august bol 50, upozornila vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine britská vojenská rozviedka. Ruská armáda má podľa Londýna problém dopĺňať zásoby ničených bezpilotných strojov. Obe strany v noci na utorok vykonali desiatky leteckých aj delostreleckých útokov. Ukrajinský generálny štáb informoval, že ruské straty na Ukrajine prekročili 50-tisíc vojakov.

8:41 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok navštívil spoločné vojenské cvičenie Ruska s Čínou a ďalšími krajinami, ktoré sa konajú v Prímorskom kraji na východe Ruska. Informovala agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. 

8:40 Ruské ministerstvo obrany sa snaží nakúpiť v Severnej Kórei milióny rakiet a delostreleckých granátov pre pokračujúcu vojnu proti Ukrajine, uviedla v utorok agentúra AP s odvolaním sa na poznatky americkej rozviedky.

8:20 Ruské sily umiestňujú vybavenie do kostolov, škôlok, tvrdí ukrajinská armáda. V Chersonskej oblasti Rusko umiestnilo vojenskú techniku do materských škôl v osade Verkhnii Rohachyk a do kostolov v dedine Červonyj Majak, uviedol generálny štáb ozbrojených síl. Informuje The Kyiv Independent na Twitteri. 

8:11 Ukrajinci zostrelili blízko obce Novohryhorivka v Mykolajivskej oblasti ruskú helikoptéru Ka-52, tvrdí to južné velenie ukrajinskej armády. Informuje ČT24.

7:25 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok schválil novú doktrínu týkajúcu sa zahraničnej politiky, ktorá je založená okolo konceptu tzv. "ruského sveta". Ako píše agentúra Reuters, tento pojem využívajú konzervatívni ideológovia na ospravedlnenie intervencií, ktorých cieľom je údajne chrániť rusky hovoriace obyvateľstvo v zahraničí.

7:10 Námestníčka ukrajinského predsedu vlády Iryna Vereščuková vyzýva na vytvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov z okolia Záporožskej jadrovej elektrárne. Podľa ukrajinských tajných služieb rastie počet ľudí, ktorí chcú opustiť okupované mesto Enerhodar v blízkosti elektrárne. Ruské jednotky im však v odchode bránia. Píše ČT24.

6:21 Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že Rusko by nemalo byť označené za štát sponzorujúci terorizmus, uviedla v utorok agentúra Reuters. Na udelenie nálepky nalieha Ukrajina, ktorá čelí ruskej invázii, a tiež niektorí americkí zákonodarcovia, zatiaľ čo Moskva hrozí, že v takom prípade by prerušila diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi.

6:20 Vládca autonómneho Čečenska Ramzan Kadyrov oznámil, že nemieni opustiť svoju funkciu, ani v najbližšom čase neodíde na časovo neobmedzenú dovolenku, uviedla agentúra Interfax. Stalo sa tak potom, čo v nedeľu dal Kremeľ najavo, že s Kadyrovom ďalej počíta.

6:10 Udalosti na Ukrajine sme sledovali aj v pondelok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok