Blinken v Kyjeve: Neohlásenej návšteve predchádzalo oznámenie o vojenskej pomoci

TA3 ČTK
8.9.2022 13:34

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken dnes dorazil do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu, informujú agentúra AFP a AP. Diplomat onedlho predtým na stretnutí s ukrajinskými predstaviteľmi oznámil novú pomoc Washingtonu pre Ukrajinu a ďalšie európske krajiny, ktorým by niekedy v budúcnosti mohla hroziť ruská agresia, vo výške dvoch miliárd dolárov. Podľa agentúry AFP bude práve táto pomoc predmetom Blinkenových rokovaní v Kyjeve.

Blinken v Kyjeve: Neohlásenej návšteve predchádzalo oznámenie o vojenskej pomoci
TASR/AP

Blinken sa na svoju druhú návštevu do Kyjeva od doby, keď sa Ukrajina bráni ruskej invázii, vydal potajomky. Na svojej ceste do ukrajinskej metropoly trval, pretože súčasnú chvíľu považuje za dôležitý moment pre Ukrajinu, povedal AFP nemenovaný americký predstaviteľ. 

Ukrajina v posledných dňoch zrýchlila protiofenzívu, ktorú podniká na juhu krajiny, a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež v stredu oznámil, že ukrajinské sily obnovili kontrolu nad niektorými územiami v Charkovskej oblasti na severovýchode.

Washington plánuje poskytnúť Ukrajine a 18 ďalším krajinám dohromady dve miliardy dolárov vo forme pôžičiek a dotácií na nákup amerických zbraní. Medzi týmito krajinami má podľa agentúry AP figurovať aj Česká republika. Jedna miliarda má pritom pripadnúť Ukrajine a zvyšok má byť rozdelený medzi zostávajúce štáty.

 Americký prezident Joe Biden okrem toho schválil ďalší balík priamej vojenskej pomoci Ukrajine s objemom 675 miliónov dolárov, ktorú budú tvoriť húfnice kalibru 105 milimetrov, munícia pre salvové raketové systémy HIMARS a ďalšie zbrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok