Top udalosti týždňa: Krížnik Moskva leží na dne mora, Mariupoľ naďalej odoláva. Pojednávanie v kauze Kuciak prinieslo zvrat

TA3 SB
17.4.2022 21:00

Vlajkový krížnik Moskva sa potopil, keď bol vlečený do prístavu, prístavné mesto Mariupoľ sa malo Rusom vzdať, no naďalej odoláva, Putinovho spojenca Medvedčuka zadržali a obvinili. Na Slovenku pokračovalo pojednávanie v kauze Kuciak a exprezident Kiska sa postaví pred súd. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Mariupoľ
TASR/AP

Potopenie ruskej vlajkovej lode

Svet počas týždňa obletela správa, že krížnik Moskva, vlajková loď Čiernomorskej flotily, ktorá sa zúčastnila invázie na Ukrajinu, sa potopila. Ukrajinské úrady už skôr vyhlásili, že plavidlo zasiahli a poškodili protilodné strely Neptún. 

Rusko priznalo vážne poškodenie lode, ale neuviedlo, že by problémy spôsobil cudzí útok. Loď sa potopila, keď bola vlečená do prístavu.

Osud jej posádky však zostal nejasný. V sobotu sa objavila správa, že posádka potopeného plavidla je podľa ruského námorníctva nažive. Agentúra TASS napísala, že s ňou stretol vrchný veliteľ námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov a že zachránení chcú aj naďalej pracovať v radoch námorníctva.

Krížnik sa stal známym ihneď na začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Je to totiž tá istá loď, ktorú ukrajinskí vojaci strážiaci Hadí ostrov poslali do p*** po tom, ako ich posádka lode vyzvala, aby sa vzdali. "Bolo potvrdené, že krížnik Moskva išiel dnes presne tam, kam ho poslali naši pohraničníci z Hadieho ostrova!" vyhlásil ukrajinský gubernátor Marčenko.

O tom, ako potopenie lode ovplyvní ďalší vývoj konfliktu na Ukrajine, pre TA3 porozprával generál vo výslužbe Igor Romanenko. V rokoch 2006 až 2010 pôsobil vo funkcii zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ukrajiny.

Mariupoľ stále nepadol

Ruské sily sa snažia dobyť strategický prístav na severnom pobreží Azovského mora už od začiatku invázie na Ukrajinu 24. februára. Mesto je v plnom obliehaní od 2. marca. 

Ukrajinské jednotky, ktoré zostali v Mariupole, naďalej bojujú a vzdorujú ruskej požiadavke, aby sa vzdali, uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhal. "Mesto stále nepadlo, sú tam stále naši vojaci, ktorí budú bojovať až do konca," dodal.

V sobotu však Rusko zverejnilo informácie, ruské a proruské jednotky vyčistili celú mestskú oblasť od ukrajinských síl a zablokovali zostávajúcich bojovníkov v rozsiahlom areáli tamojších oceliarní Azovstal. 

Ukrajinský prezident Zelenskyj avizoval, že likvidácia aj posledných ukrajinských vojakov brániacich obliehaný Mariupol by znamenala koniec rozhovorov s Ruskom. Situácia v prístavnom meste je však katastrofálna. Obyvatelia Mariupola, ktorí v ňom zostávajú naďalej uväznení, nemajú jedlo ani kúrenie.

Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov zase oznámil, že chce pomôcť pri znovuvybudovaní juhoukrajinského mesta. Vlastní v ňom dva oceliarske závody.

Zadržanie a obvinenie Medvedčuka

Viktor Medvedčuk je lídrom najväčšej ukrajinskej opozičnej strany s názvom Opozičná platforma – Za život. Jej činnosť bola úradmi pozastavená pre jej väzby na Rusko. Sám Medvedčuk bol od mája minulého roka v domácom väzení. Je blízkym spojencom ruského prezidenta Putina.

Bezpečnostná služba Ukrajiny v týždni oznámila, že pri ho "nebezpečnej špeciálnej operácii" zadržala. Ukrajinský prezident Zelenskyj následne oznámil, že Ukrajina je ochotná Medvedčuka vymeniť za zajatých Ukrajincov. Rusko túto možnosť zavrhlo.

"Pokiaľ ide o výmenu, o ktorej s takou vervou, zápalom a potešením hovoria rôzni ľudia v Kyjeve, Medvedčuk nie je ruským občanom, nemá nič spoločné so špeciálnou vojenskou operáciou. Je to zahraničný politický činiteľ," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Kremeľ podľa neho nevie, či si Medvedčuk takú výmenu praje.

Putinovho spojenca včera poslal ľvovský súd do väzby bez možnosti zloženia kaucie. Na Ukrajine je podozrivý z vlastizrady a napomáhania teroristickej organizácii. Proti rozhodnutiu súdu sa však môže odvolať.

Pojednávanie v kauze Kuciak

Ešte začiatkom týždňa Najvyšší súd SR informoval, že dvojica sudcov Špecializovaného trestného súdu z kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorej zaujatosť namietol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, môže v prípade naďalej rozhodovať. 

Proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice sa na ŠTS opätovne začal pojednávať vo februári 2022. Súd zároveň rozhodol o spojení veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorov. Pojednávanie vo veci vraždy novinára Ján Kuciaka pokračovalo vo štvrtok.

Obžalovaný v kauze prípravy vrážd prokurátorov Tomáš Szabó sa priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú za vinu. V tom bol už právoplatne odsúdený. Obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová využili svoje právo zatiaľ nevypovedať. 

ŠTS v Pezinku vo štvrtok vylúčil z procesu ako poškodenú matku novinárovej zavraždenej snúbenice Zlaticu Kušnírovú. V súvislosti s náhradou škody ju odkázal súd na civilné konanie. Senát rozhodnutie zdôvodnil tým, že vražda Martiny nebola súčasťou objednávky.

Pojednávanie v oboch kauzách však senát ŠTS v Pezinku prerušil do 3. mája.

Kiska sa postaví pred súd

Môže za to neoprávnený odpočet DPH v kauze KTAG. Spoločnosť do účtovníctva zahrnula faktúry, ktoré podľa vyšetrovateľov nesúviseli s predmetom podnikania firmy, ale s prezidentskou kampaňou. Obžaloba sa konkrétne týka neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG za jún 2013, november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške 155 184,40 eura.

Trestný čin exprezident Andrej Kiska dlhodobo odmieta a videl za ním pomstu expremiéra a predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica.

Jeho obhajca Peter Kubina víta podanie obžaloby v daňovej kauze bývalého prezidenta SR. Tvrdí, že po siedmich rokoch vyšetrovania a "zneužívania polície mafiou, ktorú riadil Smer-SD", sa prípad dostane do rúk spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok