Ukrajinská tajná služba oznámila zadržanie Medvedčuka, ktorý je blízkym spojencom Putina

TA3 TASR
12.4.2022 21:41

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) oznámila, že pri "nebezpečnej špeciálnej operácii" zadržala Viktora Medvedčuka, ktorý je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. Informovali o tom v utorok večer agentúry AFP a Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svojom účte na sociálnej sieti Telegram zverejnil oligarchovu fotografiu v putách. "Špeciálnu operáciu vykonala SBU. Výborne! Podrobnosti zverejníme neskôr," napísal Zelenskyj.

Medvedčuk je lídrom najväčšej ukrajinskej opozičnej strany s názvom Opozičná platforma – Za život. Jej činnosť bola úradmi pozastavená pre jej väzby na Rusko. Sám Medvedčuk bol od mája minulého roka v domácom väzení.  

Bol obvinený z prevodu licencií na ťažbu ropy a zemného plynu z jedného z polí na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, na ruské orgány, ako aj z údajného zverejnenia utajených informácií o rozmiestnení ukrajinských vojenských jednotiek. 

Tri dni po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu, však utiekol a zdržiaval sa na neznámom mieste. Viktor Medvedčuk je považovaný za najvplyvnejšieho proruského politika na Ukrajine. V médiách získal prezývku "Putinov kmotor", pretože ruský prezident je krstným otcom jeho dcéry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok