V kauze prípravy vrážd prokurátorov sa Szabó priznal ku všetkému. Kočner a Zsuzsová zatiaľ neprehovoria

TA3 TASR
14.4.2022 07:37

Obžalovaný v kauze prípravy vrážd prokurátorov Tomáš Szabó sa priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú za vinu. Urobil tak na štvrtkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý prípad prejednáva spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka. V tom bol už právoplatne odsúdený. Obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová využili svoje právo zatiaľ nevypovedať.

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice bude súd opäť rozhodovať o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Tomáš Szabó bol v kauze prípravy vrážd prokurátorov obžalovaný z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy a tiež z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus na pojednávaní požiadal súd, aby vec Tomáša Sz. nevylučoval na samostatné konanie. Hovoril okrem iného o predchádzaní možným námietkam voči zaujatosti senátu.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragić. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zsuzsová.

Na pojednávaní sa vo štvrtok nezúčastňujú rodičia zavraždeného novinára Kuciaka ani mama Kušnírovej. Prítomní nie sú ani poškodení prokurátori. Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová na začiatku pojednávania informovala o nahradení členky senátu Pamely Záleskej sudcom Jozefom Piknom. Pripomenula i rozhodnutie NS SR o námietke zaujatosti voči dvom členom senátu, ktorých napokon v zmysle rozhodnutia NS SR z pojednávania nevylúčili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok