Kiska sa postaví pred súd. V daňovej kauze podali na exprezidenta obžalobu

TA3 TASR
13.4.2022 08:01

Bývalý prezident Andrej Kiska sa postaví pred súd. Môže za to neoprávnený odpočet DPH v kauze KTAG. Spoločnosť do účtovníctva zahrnula faktúry, ktoré podľa vyšetrovateľov nesúviseli s predmetom podnikania firmy, ale s jeho prezidentskou kampaňou.

"Prokurátor KP Prešov podal dňa 12. apríla 2022 na Okresný súd v Poprade obžalobu na obvineného E. K. za pokračovací zločin daňového podvodu a na obvineného A. K. za pokračovací zločin daňového podvodu," priblížila prokuratúra. Týka sa neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG za jún 2013, november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške 155.184,40 eura.

"Nemám zatiaľ takúto informáciu," povedal Kiska s tým, že vyjadrenie poskytne až vtedy, keď bude mať vedomosť o podanej obžalobe. "V prípade odsúdenia mu hrozí nepodmienečný trest odňatia slobody od sedem do 12 rokov," uviedol docent trestného práva Peter Kováč z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Ako dodal, priťažujúcou okolnosťou je u exprezidenta skutočnosť, že mal byť organizátorom trestnej činnosti.

Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami. Trestný čin exprezident dlhodobo odmieta a videl za ním pomstu expremiéra a predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica.

Kiska tiež argumentoval tým, že obvinenie voči nemu vzniesol až tretí vyšetrovateľ potom, ako dvaja nevideli spáchanie trestného činu. Fico v minulosti reagoval, že platí prezumpcia neviny a rozhodnúť majú súdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok