Ľvovský súd poslal Medvedčuka do väzby bez možnosti kaucie. Putinov spojenec všetky obvinenia odmieta

TA3 ČTK
16.4.2022 20:50

Ľvovský súd poslal proruského ukrajinského poslanca Viktora Medvedčuka do väzby bez možnosti zloženia kaucie. Uviedol to server ukrajinskej agentúry Unian. Medvedčuk je na Ukrajine podozrivý z vlastizrady a napomáhania teroristickej organizácii.

Ľvovský súd poslal Medvedčuka do väzby. Proruský ukrajinský poslanec všetky obvinenia odmieta
TASR/AP

Medvečuk sa môže proti rozhodnutiu súdu odvolať. Všetky obvinenia proti sebe odmieta ako vykonštruované, uviedla Unian.

Ukrajina vlani začala vyšetrovanie Medvedčuka kvôli vlastizrade a drancovaniu prírodných zdrojov na Kryme. Tento rok vo februári, krátko po začiatku ruskej invázie, ukrajinské úrady informovali o tom, že utiekol z domáceho väzenia a na začiatku marca bol zaradený na zoznam medzinárodne hľadaných osôb. 

Ukrajinská tajná služba SBU ho však znovu zadržala 12. apríla a súd následne Medvedčukovi a jeho manželke obstavil časť majetku.

Napojený na Rusko

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol v minulých dňoch vymeniť Medvedčuka za ukrajinské ženy a mužov, ktorí sú v zajatí ruských síl. Hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina však na to reagoval vyhlásením, že Medvedčuk nie je ruským občanom, ale je to zahraničný politický činiteľ, a Kremeľ ani nevie, či si Medvedčuk takú výmenu praje.

Agentúry označujú Medvedčuka za jedného z blízkych spojencov Kremľa na Ukrajine. On sám presadzuje užšie väzby s Moskvou a uvádzal, že ruský prezident Putin je krstným otcom jeho dcéry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok