Mariupoľ stále nepadol. Jednotky budú proti okupantom bojovať až do konca, uviedol ukrajinský premiér

TA3 ČTK
17.4.2022 16:33

Ukrajinské jednotky, ktoré zostali v Mariupole, naďalej bojujú a vzdorujú ruskej požiadavke, aby sa vzdali. V rozhovore s americkou televíznou stanicou ABC to uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

"Mesto stále nepadlo, sú tam stále naši vojaci, ktorí budú bojovať až do konca," povedal.

Ruské sily sa snažia dobyť strategický prístav na severnom pobreží Azovského mora už od začiatku invázie na Ukrajinu 24. februára. Mesto je v plnom obliehaní od 2. marca.

 Dobytie Mariupolu by Moskve umožnilo prepojiť okupovaný ukrajinský polostrov Krym po súši so separatistickými územiami na východe Ukrajiny, a zaistiť si tak úplnú kontrolu nad pobrežím Azovského mora.

Ako Šmyhal uviedol, aj keď je mesto stále pod ukrajinskou kontrolou, tamojších obyvateľov trpí. "Nemajú vodu, jedlo, kúrenie ani elektrinu. Prosia všetkých našich partnerov, aby pomohli zastaviť túto humanitárnu katastrofu," dodal.

Ukrajinský premiér v rozhovore tiež potvrdil, že sa budúci týždeň zúčastní jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky vo Washingtone. V USA sa bude snažiť získať ďalšiu finančnú podporu pre Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok