Posádka potopeného krížnika Moskva je podľa Ruska nažive. Stretol sa s ňou šéf námorníctva

TA3 ČTK
16.4.2022 19:45

Posádka potopeného ruského raketového krížnika Moskva je podľa ruského námorníctva nažive. Agentúra TASS napísala, že s posádkou sa stretol vrchný veliteľ námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov a že zachránení chcú aj naďalej pracovať v radoch námorníctva.

Úder na krížnik Moskva zasiahol imperiálne ambície nepriateľa. Rusko sa bude usilovať o pomstu, uviedol Kyjev
TASR/AP

Kyjev uvádza, že vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily v týždni zasiahol dvoma protilodnými strelami a podľa ukrajinskej pobrežnej stráže sa posádka následne zrejme utopila.

Ruské ministerstvo obrany v noci na štvrtok iba pripustilo, že v dôsledku požiaru na krížniku explodovala munícia. Uviedlo vtedy, že "celá posádka" bola evakuovaná. Loď sa podľa Moskvy potopila až neskôr a to v dôsledku zlého počasia, keď bola poškodená vlečená do prístavu.

Podľa Kyjeva krížnik zasiahli dve protilodné strely Neptún. Následnú záchrannú akciu a evakuáciu posádky ale podľa ukrajinskej pohraničnej služby znemožnili poveternostné podmienky a posádka sa tak podľa ukrajinskej strany zrejme utopila.

Bojoval aj v Sýrii

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko nedávno uviedol, že kapitán Moskvy Anton Kuprin prišiel o život pri výbuchu a požiari na palube, ukrajinskí novinári spomínali, že do Sevastopolu bolo vo štvrtok dopravených iba 14 členov posádky. Podľa iných oficiálne nepotvrdených informácií približne päť desiatok členov posádky Moskvy zachránilo turecké plavidlo.

Krížnik Moskva bol postavený v sovietskej ére a do služby vstúpil začiatkom 80. rokov minulého storočia. Moskva toto plavidlo predtým nasadila v konflikte v Sýrii, kde poskytovalo ruským silám v krajine námornú podporu. Loď, ktorá nedávno prešla modernizáciou, mohla niesť rakety dlhého doletu a slúžilo na nej okolo 500 námorníkov.

Krížnik Moskva sa neslávne preslávil už na začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Posádka tohto plavidla vtedy vyzvala ukrajinských obrancov Hadieho ostrova, aby sa vzdali. Ukrajinskí vojaci to však nevyberavými slovami odmietli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok