Krížnik Moskva obrancov Hadieho ostrova vyzýval, aby sa vzdali. Teraz leží na dne Čierneho mora

TA3 ČTK
14.4.2022 22:25

Ruský krížnik Moskva sa potopil. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom informovali ruské tlačové agentúry TASS a RIA Novosti.

ONLINE: Rusko popiera potopenie krížnika Moskva. Trump označil udalosti na Ukrajine za genocídu
Twitter/International Naval & Maritime News

Vlajková loď Čiernomorskej flotily sa zúčastnila invázie na Ukrajinu. Ukrajinské úrady už skôr vyhlásili, že plavidlo zasiahli a poškodili protilodné strely Neptún. Rusko priznalo vážne poškodenie lode, ale neuviedlo, že by problémy spôsobil cudzí útok. Loď sa potopila, keď bola vlečená do prístavu.

"Krížnik Moskva pri vlečení do cieľového prístavu stratil kvôli poškodeniu trupu v dôsledku požiaru, ktorý vyvolala detonácia munície, stabilitu. V podmienkach rozbúreného mora sa loď potopila," cituje TASS ruský rezort obrany. Posádka krížnika bola podľa neho evakuovaná na ďalšie plavidlá Čiernomorskej flotily v oblasti.

Agentúra Reuters už skôr s odvolaním sa na americký vojenský zdroj napísala, že loď mierila do Sevastopolu na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Neslávne sa preslávil

Podľa ukrajinskej agentúry Unian sa krížnik Moskva neslávne preslávil už na začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Posádka tohto plavidla vtedy vyzvala ukrajinských obrancov Hadieho ostrova, aby sa vzdali. Ukrajinskí vojaci to však nevyberavými slovami odmietli. "Ruská vojnová loď, choď do riti," odkázal vtedy jeden z Ukrajincov.

Stanica BBC na svojom webe už skôr uviedla, že ak sa správy o vážnom poškodení krížnika Moskva – najsilnejšie vyzbrojenej lodi Čiernomorskej flotily – po zásahu ukrajinskými strelami potvrdia, bude to najväčšia bojová strata ruského vojenského námorníctva od druhej svetovej vojny. Vtedy nemecké bombardéry potopili bojovú loď Marat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok