Obhajca Kisku podanie obžaloby víta. Po rokoch vyšetrovania očakáva spravodlivosť

TA3 TASR
13.4.2022 11:10

Obhajca Andreja Kisku Peter Kubina víta podanie obžaloby v daňovej kauze exprezidenta. Tvrdí, že po siedmich rokoch vyšetrovania a "zneužívania polície mafiou, ktorú riadil Smer-SD", sa prípad dostane do rúk spravodlivosti.

andrej kiska 1140 px (SITA/Branislav Bibel)
SITA/Branislav Bibel

Advokát tvrdí, že výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka, bývalého šéfa FS Františka Imreczeho a ďalších dokazujú, že na objednávku vtedajších držiteľov výkonnej politickej moci sa "štátny aparát za asistencie mafiána dlhodobo a systematicky pokúšal o diskreditáciu prezidenta zneužívaním daňových úradov, finančnej správy a polície".

Tá podľa neho opakovane menila vyšetrovateľov len preto, aby sa prípad vyšetroval spôsobom, aký si želali, teda v neprospech exprezidenta bez ohľadu na zákonné limity.

"Vyšetrovanie bolo využívané aj na vydieranie prezidenta Kisku pri snahe pána Fica stať sa predsedom Ústavného súdu SR. Táto obžaloba je cenou za to, že prezident Kiska tomuto vydieraniu nepodľahol, vďaka čomu dnes má Slovensko Ústavný súd bez pána Fica," skonštatoval v stanovisku Kubina. Je presvedčený, že spravodlivosť zvíťazí a "ako skutoční vinníci tohto špinavého procesu budú spravodlivo potrestaní predstavitelia mafiánskeho štátu".

Kubina ozrejmil, že daňový úrad spochybnil, či firma KTAG, ktorá patrí Kiskovi a jeho bratovi, mohla prezidentskú kampaň zahrnúť do účtovníctva a uplatniť si tak vratku DPH vo výške 146.000 eur. Kiska mal do kampane z vlastných úspor investovať 1,3 milióna eur, platil ju z osobného účtu aj svojimi peniazmi cez vlastnú firmu.

Obhajca pripomenul, že vratka nebola nikdy vyplatená a exprezident a firma kontrolu daňového úradu napriek inému názoru nespochybnili, lebo ako prezident SR nechcel ísť do sporu so štátom. Prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov podal v utorok obžalobu v daňovej kauze exprezidenta Andreja Kisku. Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok