ONLINE: Prieskumy sa mýlili, víťazom amerických volieb je Donald Trump

TA3 SITA TASR ČTK
9.11.2016 01:39

Prezidentské voľby v USA priniesli dramatický zvrat oproti predvolebným prieskumom. Víťaznému Donaldovi Trumpovi medzi prvými gratulovali šéfovia populistických strán.

Online sme ukončili.

21:15 Predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan prisľúbil úzku spoluprácu s novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom, s ktorým sa počas kampane dostával do sporov, pri tvorbe ambiciózneho republikánskeho legislatívneho programu od začiatku roka 2017.

20:45 Bývalý 41. americký prezident George Bush zablahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v utorkových prezidentských voľbách.

19:10 Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun gratuloval novozvolenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi s tým, že svetová organizácia od jeho vlády očakáva posilňovanie medzinárodnej spolupráce zameranej na riešenie výziev dneška, ako je klimatická zmena.

19:00 Výsledky prezidentských volieb v Spojených štátoch odzrkadľujú túžbu Američanov po zmene a obnove v ťažkom období, v ktorom všetci musíme čeliť výzvam doma i vo svete, uviedol v blahoprajnom telegrame adresovanom Donaldovi Trumpovi maďarský prezident János Áder.

18:50 Na výsledky prezidentských volieb v USA reagoval príhovorom aj prezident Barack Obama.

18:20 "Mrzí ma, že sme tieto voľby nevyhrali," vyhlásila kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová vo svojom prvom prejave po oznámení takmer konečných výsledkov volieb.

Národ "je omnoho hlbšie rozdelený, než sme sa domnievali," povedala Clintonová svojim priaznivcom v New Yorku. Zároveň priznala svoju porážku a svojich podporovateľov vyzvala, aby rešpektovali výsledky volieb.

18:00 Environmentalisti a klimatológovia sú znepokojení zvolením Donalda Trumpa za prezidenta USA, ktorý označil globálne otepľovanie za "falošný poplach".

17:40 Kuba ohlásila konanie celoštátneho vojenského cvičenia. Oznámenie o manévroch a taktických cvičeniach prišlo takmer súčasne s Trumpovým prekvapivým víťazstvom.

17:30 Po sčítaní výraznej väčšiny odovzdaných voličských lístkov vo všetkých amerických štátoch má Clintonová náskok okolo 150.000 hlasov pred Trumpom. Ten však v rámci celých USA získal viac ako 270 voliteľov.

16:00 Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa v nedeľu stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli. Diskusie ministrov budú zamerané na výsledok prezidentských volieb v USA.

15:45 Noviny The New York Times uviedli, že Trumpovo víťazstvo je ponižujúcim úderom spravodajským médiám aj prieskumom verejnej mienky.

15:30 Český prezident Miloš Zeman vyjadril veľkú radosť z výsledkov prezidentských volieb v Spojených štátov amerických. Zeman pripomenul, že Donaldovi Trumpovi vyjadril pred voľbami verejnú podporu ako jeden z mála európskych politikov.

15:20 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Moskva je pripravená pokúsiť sa obnoviť dobré vzťahy so Spojenými štátmi.  Ruský prezident si je podľa vlastných slov vedomý toho, že "nás čaká ťažká cesta, vzťahy sa zhoršili, ale Rusko je pripravené prejsť svoju časť tejto cesty".

14:01 Davy demonštrantov vyšli do ulíc miest v západnej časti Spojených štátov, aby vyjadrili hnev zo zvolenia Donalda Trumpa za prezidenta USA.

13:40 Britská premiérka Theresa Mayová zablahoželala Donaldovi Trumpovi k zvoleniu do úradu amerického prezidenta a vyjadrila nádej, že Británia a Spojené štáty "zostanú silnými a blízkymi partnermi v obchode, bezpečnosti a obrane".

12:30 Únia by rada čo najrýchlejšie zistila, ako je na tom s Trumpom. Pozýva ho na spoločný summit. Viac si prečítate tu:

12:00 Svet je iný, svet sa zmenil, budeme sa musieť spoľahnúť sami na seba... Pozrite si, ako na víťazstvo Donalda Trumpa reagovali slovenskí politici.

11:15 Výsledky amerických prezidentských volieb potvrdili, že svet aj Slovensko sú "úplne iné, ako ich popisujú médiá". V reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách to vyhlásil premiér Robert Fico.

"Všetci musíme počúvať ľudí a táto pravda sa absolútne v Spojených štátoch ukázala. Chcem zablahoželať novému americkému prezidentovi a ako predseda vlády SR plne rešpektujem vôľu občanov Spojených štátov," povedal premiér.

10:05 Ruský prezident Vladimír Putin zaslal Donaldovi Trumpovi blahoprajný telegram. Vyjadril tiež nádej na zlepšenie vzťahov Ruska a USA.

9:50 Trumpovi sa podarilo zabodovať v Maine, súhrne má 289 a Clintonovej zostalo 218 voliteľov.

9:20 "Bude potrebné zistiť, čo nový prezident chce robiť. To, čo zatiaľ povedal, vyvoláva dosť znepokojenia," reagoval francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault.

9:10 Novozvolený prezident Donald Trump v prvom prejave ku svojim priaznivcom pochválil súperku Hillary Clintonovú za "húževnatú kampaň" a vyzval k jednote republikánov a demokratov.

8:45 Podľa neoficiálnych výsledkov vyhral prezidentské voľby v USA Donald Trump. Clintonová prijala porážku.

Trumpovi sa podarilo získať aj Pennsylvaniu s 20 voliteľmi a prekročil hranicu 270 voliteľov, ktorá je dôležitá pri vyhlásení víťaza. Republikánsky kandidát má 288 voliteľov a Clintonovej zostalo len 215 voliteľov.

Kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová zatelefonovala svojmu republikánskemu súperovi Donaldovi Trumpovi, pričom priznala porážku vo voľbách.

2016-election-trump-bc131c9e45e54f499b56c92493ea850c_0a000002-da69-8614.jpeg

8:30 Trumpovi sa podarilo získať aj Wisconsin a má 257 voliteľov. Clintonovej zostalo len 215 voliteľov.

8:20 Rastúce vyhliadky na víťazstvo Trumpa otriasajú svetovými trhmi. Americké indexy Dow Jones a Standard & Poor's oslabovali o 4 a 5 %, kým hlavný tokijský index Nikkei 225 uzatvoril stredajšie obchodovanie so stratou 5,4 %. Výrazne oslabili aj indexy v Hongkongu, Šanghaji a Južnej Kórei.

8:15 Šéf volebného štábu demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej John Podesta poslal jej priaznivcov na zhromeždení v New Yorku domov. Štáb k výsledkom nemá komentár. Podesta dodal, že Clintonová "vykonala skvelú prácu" a "ešte s ňou nie je koniec".

8:05 Cena zlata, ktoré sa považuje za bezpečné miesto uloženia peňazí investorov v časoch neistoty, bola v stredu ráno vyššia o 3,7 percenta na úrovni 1 321,40 USD za uncu. Trhy tak reagovali na rastúcu perspektívu víťazstva Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

8:00 Republikánskemu kandidátovi začali ešte pred oznámením konečných výsledkov chodiť prvé gratulácie k víťazstvu. Medzi prvými boli bývalí aj súčasní predsedovia populistických strán ako Marine Le Penová, Geert Wilders a Nigel Farage.

7:51 Ázijské akciové trhy zaznamenali v reakcii na možné víťazstvo Donalda Trumpa prepad. Prípadné víťazstvo Trumpa v prezidentských voľbách zvyšuje neistotu trhov, akým smerom sa bude vyvíjať politika USA vo viacerých oblastiach, vrátane obchodu.

7:42 Trump má ďalší skalp. Získal Aljašku a má celkovo 247 voliteľov. Clintonová stráca s 215 voliteľmi.

7:25 Republikáni by si mali udržať väčšinu v Snemovni reprezentantov. Uviedli to na základe svojich prepočtov stanice NBC a ABC. Demokratom sa padľa odhadov nepodarí prevziať kontrolu ani nad Senátom a republikáni tak zrejme budú v nasledujúcich rokoch ovládať obe komory parlamentu. Na ich zložení bude závisieť, ako bude môcť nová hlava štátu presadzovať svoje predstavy.

7:18 Volebný boj o úrad prezidenta sa zmenil na dramatický súboj vďaka tomu, že Trump dokázal získať vidiecke a robotnícke štáty a Clintonová si nedokázala vybudovať silnú pozíciu vo veľkých mestských regiónoch, ktoré sú tradične demokratické. Vo svojej analýze to napísali noviny The Wall Street Journal.

7:09 Trump by mal získať 244 voliteľov a Clintonova len 215. K zisku mu pomohoj aj štát Utah.

6:55 Veľa Američanov pred volbami deklarovalo, že ak vyhrá Trump, emigrujú do Kanady. Hlavný imigračný server Kanady práve teraz skolaboval. Výpadok nastal v dobe, keď je jasné, že republikánsky kandidát je vo významnom vedení.

6:29 Clintonová zvíťazila v Nevade, jej počet voliteľov stúpol na 215. Trump je však so svojimi 238 hlasmi stále vo vedení.

6:12 Trump má podľa NBC dobrú náladu a situácia v štábe pripomína skôr večierok ako napäté očakávanie. Práve ovládnutie Floridy znamenal zvrat.

6:10 Trump by mal získať Iowu. Znamená to, že už má 238 voliteľov.

6:05 Okrem voľby hlavy štátu, poslancov Snemovne reprezentantov, tretiny Senátu a 12 guvernérov mnohí Američania hlasovali v miestnych referendách. Deväť štátov hlasovalo o marihuane. V Kalifornii schválili jej využitie pre rekreačné účely. Dospelí nad 21 rokov budú môcť vlastniť jednu uncu (28,35 gramov) marihuany a pestovať šesť rastlín.

5:55 New York Times predpokladá, že Donald Trump vyhrá prezidentské voľby so ziskom 300 voliteľov.

5:50 Clintonová získala Oregon, ale Trump má už 232 voliteľov a vedie.

5:45 Clintonovej sa podarilo získať administratívne centrum USA - Washington, ale Trump má stále náskok.

5:36 Trumpovi sa podarilo získať kľúčovú Floridu, čím sa zásadne priblížil k víťazstvu v prezidentských voľbách.

Najaktuálnejšie čísla si môžete pozrieť na našej špecializovanej podstránke.

volby-screen1_0a000002-a626-138d.png

5:21 Trump 187 voliteľov a 197 voliteľov získala podľa CNN Clintonová. Najnovším získom Clintonovej je Oregon so 7 voliteľmi.

5:09 Trump by mal získať podľa CNN 15 voliteľov zo Severnej Karolíny.

5:02 Trump získal Idaho, ale Clintonová získala definitívnu prevahu na Havaji a Kalifornii. Znamená to 171 voliteľov pre Trumpa a 190 voliteľov pre Clintonovú. Clintonová sa dostala do vedenia.

4:49 Priebežné neoficiálne výsledky podľa CNN: Demokratickej kandidátke sa podarilo získať Colorado, ale vedie stále Trump. 167voliteľov pre Trumpa vs. 131 voliteľov pre Clintonovú.

4:45 Denník New York Times prekvapivo dáva Trumpovi väčšie šance, že vyhrá prezidentské voľby. Podľa jeho odhadov by mal získať 259 voliteľov. Tento prestížny denník však doteraz celú dobu považoval za favoritku Clintonovú.

4:39 Ďalší kľúčový štát pripadol pre zmenu Hillary Clintonovej, vďaka nemu by mala disponovať počtom 122 voliteľov.

4:27 Trump určite získal Ohio a jeho náskok pred Clintonovou sa zvýšil na 167 voliteľov vs. 109 voliteľov. O Ohio sa veľmi snažila Clintonová vo vrcholiacej kampani, minulý týždeň ho navštívila dvakrát. Ide štát, v ktorom je tradične vyrovnaná podpora republikánov a demokratov.

4:14 Trump získal Missouri, Clintonová získala Nové Mexiko. Pomer hlasov je 149 k 109 v prospech Trumpa.

4:01 Trump získal Montanu a má 139 hlasov. Clintonová 104 hlasov.

3:49 Clintonová zvíťazila v štáte Connecticut, Trump odvládol Louisianu. Demokratka má zatiaľ 104 hlasov voliteľov, Trump zvýšil svoj náskok na 136.

3:36 Prichádzajú prvé výsledky z Colorada, kľúčová Florida nie je stále spočítaná, ale stále v nej vyhráva Trump.

3:16 Trump získal voliteľov aj za štáty Arkansas a Texas. S počtom voliteľov 128 vedie nad Clintonovou, ktorá ich doposiaľ získala len 97.

3:15 Republikánska strana si podľa očakávania udrží väčšinu v Snemovni reprezentantov. Uviedli to na základe svojich prepočtov televízne stanice NBC a ABC. Okrem prezidenta si Američania volia tiež novú Snemovňu reprezentantov a tretinu Senátu. Na ich zložení bude závisieť, ako bude môcť nová hlava štátu presadzovať svoje predstavy.

3:00 Clintonová vyhrala v New Yorku, Trump zvíťazil v Severnej Dakote, Wyomingu, Kansase a v Nebraske. Clintonová má zatiaľ 97 hlasov voliteľov, Trump 84.

2:45 Trump zvíťazil aj v Južnej Karolíne a Alabame. V kľúčovom štáte Florida vedie už o vyše 100-tisíc hlasov.

2:35 Trump zvíťazil aj v Mississippi, Tennessee a Oklahome. Doťahuje sa na Clintonovú, má už 66 hlasov voliteľov.

2:20 V kľúčovom štáte Florida sú výsledky zatiaľ mimoriadne tesné. Hlavní kandidáti majú zhodne 48,5 percenta hlasov.

ddddddddd_0a000002-7a28-ad77.jpg

2:10 Clintonová podľa predbežných a neoficiálnych výsledkov CNN vyhrala v štátoch Vermont, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Washington D.C. a na Rhode Islande. Trump vyhral v štátoch Indiana, Kentucky, Západná Virgínia, Oklahoma, Mississippi a Tennessee.

2:05 Clintonová sa dostáva do vedenia, získala už 68 z potrebných 270 hlasov voliteľov. Trump zatiaľ má 48 hlasov.

ccccccccccc_0a000002-7674-a369.jpg

1:53 V Západnej Virgínii zvíťazil Trump. Získal zhruba 51 percent hlasov. Porazil tak svoju demokratickú protikandidátku, ktorá získala 43 percent hlasov.

1:45 Toto je Trumpova torta. Aj ňou chcú republikáni osláviť prípadné víťazstvo vo voľbách. Údajne stála niekoľko tisíc dolárov.

1:35 Trump má zatiaľ pred Clintonovou náskok a získal už 24 hlasov voliteľov. Najaktuálnejšie čísla si môžete pozrieť na našej špecializovanej podstránke.

bbbbbbbbb_0a000002-6fce-29b5.jpg

1:30 Americké prezidentské voľby sa oficiálne skončili v šiestich štátoch - vo Vermonte, Georgii, Indiane, Kentucky, Južnej Karolíne a Virginii - a tiež vo väčšine Floridy.

Do piatej ráno nášho času sa hlasovanie skončí v drvivej väčšine štátov USA vrátane Kalifornie.

1:23 Vo voľbách v americkom štáte Vermont podľa exit pollov zvíťazila Clintonová. Získala približne 66 percent hlasov a porazila tak svojho republikánskeho protikandidáta Donalda Trumpa, ktorý získal 28 percent.

1:10 Vo voľbách v amerických štátoch Kentucky a Indiana podľa exit pollov, ktoré zverejnila televízia CNN, zvíťazil Trump. Podľa exit pollov získal Trump v Kentucky zhruba 65 percent hlasov, Clintonová 30 percent. V štáte Indiana získal Trump približne 60 percent hlasov, Clintonová 35 percent.

0:45 Bývalý americký republikánský prezident George Bush mladší s manželkou Laurou nedali hlas ani jednému z prezidentských kandidátov - ani Trumpovi ani Clintonovej. Oznámil to hovorca rodiny.

0:30 V blízkosti volebnej miestnosti v kalifornskom meste Azusa niekto strieľal. Na mieste je jeden mŕtvy a niekoľko zranených, informuje Independent. Volebnú miestnosť dočasne uzavreli.

0:17 CNN zverejnila prvé priebežné výsledky exit pollu zo štátu Kentucky. Trump tam podľa očakávaní jasne vedie, ide však skutočne len o prvé údaje.

dsfdfdf_0a000002-5d92-d997.jpg

0:10 V časti amerických štátov Indiana a Kentucky sa prezidentské voľby skončili. Za hodinu skončia voľby v Georgii, vo zvyšku Indiany a Kentucky, v Južnej Karolíne, Vermonte a Virgínii.

Za ďalšiu polhodinu sa zatvoria volebné miestnosti v Severnej Karolíne, Ohiu a Západnej Virgínii. Podľa časových pásiem budú voľby končiť aj v ďalších častiach USA, do 05:00 SEČ potom hlasovanie skončí v drvivej väčšine štátov vrátane Kalifornie.

23:20 Mexičania už cez Facebook organizujú oslavy v prípade úspechu Hillary Clintonovej. Budú sa konať pri ikonickej soche Anjela nezávislosti v centre mexickej metropoly. Účasť na večierku prisľúbilo vyše 5000 ľudí.

23:15 Americká volebná noc sa uskutočňuje aj v Bratislave.  Podujatie organizovalo veľvyslanectvo USA a Americká obchodná komora.

img-8526_0a000002-4f2b-683e.jpg

22:30 Nevadská sudkyňa zamietla žiadosť Trumpovho volebného tímu, ktorý požadoval zaistenie hlasov odovzdaných v niekoľkých volebných miestnostiach v metropolitnej oblasti Las Vegas.

21:20 Trump aj v deň volieb odmietol sľúbiť, že uzná výsledky hlasovania Američanov, ktorí si vyberajú nového prezidenta. V niekoľkých rozhovoroch americkým médiám povedal, že najprv preverí správy o údajných volebných machináciách v niektorých štátoch.

Trump na predvolebných mítingoch mnohokrát opakoval, že americký volebný systém je zmanipulovaný a stráni "kandidátke establishmentu" Hillary Clintonovej.

rada_0a000002-4949-33f7.jpg

21:15 Spojené štáty majú za sebou približne polovicu volebného dňa, samozrejme podľa toho, o ktorú časť krajiny ide.

V uliciach, obchodoch a v úradoch pribúdajú ľudia s nálepkami "Volil som". Tie dostávajú vo volebných miestnostiach a niektorí ich hrdo nosia prilepené na odeve po celý deň. Iní si ich lepia na nos alebo čelo, fotia sa a zábery posielajú kamarátom a zverejňujú ich na sociálnych sieťach. Facebook vyzval svojich používateľov, aby sa pochválili tým, že volili. Vyhľadávač Google pripravil špeciálnu grafiku nabádajúcu na účasť vo voľbách.

2016-election-new-york-6a7ec94e0b314367b7ded539f2390012_0a000002-32ac-5176.jpg

20:30 Trump zažaloval volebný úrad v Nevade za to, že jedna z volebných miestností bola minulý týždeň otvorená aj po skončení úradných hodín. V štáte, v ktorom predvolebné prieskumy pripisovali tesné vedenie demokratom, tým podľa Trumpa úradníci zvýhodnili jeho súperku Hillary Clintonovú.

20:15 Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že víťazstvo Hillary Clintonovej by bolo krokom k rovnováhe mužov a žien medzi svetovými lídrami. Priamo ku Clintonovej alebo jej súperovi Donaldovi Trumpovi sa vyjadriť odmietla.

20:00 Krátko potom, čo sa otvorili volebné miestnosti vo všetkých amerických štátoch, má viac dôvodov na optimizmus Hillary Clintonová. Demokratická prezidentská kandidátka má priebežný náskok účasti svojich voličov na Floride, v Iowe a v Ohiu, ktoré patria ku kľúčovým štátom v súboji o Biely dom. Vyplýva to z údajov novozaloženej spoločnosti VoteCastr, ktorá v reálnom čase porovnáva účasť voličov demokratov a republikánov a kombinuje ju s predvolebnými prieskumami.

V ôsmich štátoch, kde sú sily demokratov a republikánov považované za vyrovnané a ktoré spoločnosť sleduje, má Trump podľa tejto novej metriky navrch iba v Pensylvánii.

19:15 Clintonová s prevahou zvíťazila v neoficiálnych voľbách na americkom ostrove Guam. Tamojšie hlasovanie za uplynulých vyše 30 rokov spoľahlivo "predpovedalo" výsledky prezidentských volieb na celoamerickej úrovni. Za Clintonovú hlasovalo na Guame viac ako 32.000 ľudí, teda 71,63 percenta voličov.

18:40 Voľby v USA môže rozhodnúť téma Ruska. Postoj hlavných favoritov k režimu Vladimira Putina sa totiž výrazne líši. Viac sa dozviete tu:

18:30 Záujem voličov je po jednej z najvyhrotenejších kampaní americkej histórie veľký. Pred volebnými miestnosťami v kľúčových amerických štátoch, ako je napríklad Florida, sa tvoria dlhé fronty.

17:45 Volebné miestnosti sa pre amerických voličov otvorili s výnimkou Havaja po celých Spojených štátoch. Medzi poslednými začali ľudia hlasovať na západnom pobreží, kde sa očakáva výhra Hillary Clintonovej.

17:05 Donald Trump odovzdal svoj hlas vo voľbách neďaleko svojho bydliska v newyorskom obvode Manhattan. Po odovzdaní hlasu sa pozdravil s prítomnými a finančne podporil dobročinnú zbierku.

17:00 Pozrite si profil republikánskeho kandidáta na úrad prezidenta USA.

15:50 Pozrite si profil demokratickej kandidátky na úrad prezidenta USA.

14:30 Hillary Clintonová odovzdala svoj volebný hlas vo svojej rodnej prímestskej obci Chappaqua, štát New York. Pri návšteve volebnej miestnosti ju sprevádzal jej manžel a bývalý americký prezident Bill Clinton.

13:15 New York, kde obaja kandidáti čakajú na výsledky, zažíva najväčšie bezpečnostné opatrenia v histórii prezidentských volieb.

12:15 V siedmich štátoch na východnom pobreží USA sa o 12:00 SEČ začali prezidentské voľby.

new-jersey-voting_0a000002-bd7c-ea9d.jpg

10:55 Ako prebiehali voľby prezidenta USA pred štyrmi rokmi? Odhady vtedy naznačovali tesný súboj.

10:30 Tohtoročné voľby jednoznačne sú iné, netradičné a zvláštne. Ani zďaleka však také nie sú po prvý raz. Tu sú niektoré zo špecifických prípadov počas predošlých volieb v USA:

9:45 Jediný Američan, ktorý v súčasnosti pôsobí na Medzinárodnej vesmírnej stanici, už odovzdal svoj hlas. Astronaut Shane Kimbrough odvolil v uplynulých dňoch elektronicky z obežnej dráhy, čo umožňuje príslušný zákon štátu Texas z roku 1997.

9:15 Počet oprávnených voličov v USA je 231,6 milióna osôb. Podľa rôznych odhadov príde k voľbám 120 až 140 miliónov z nich. V roku 2012 prišlo k odovzdať svoj hlas 129 miliónov voličov (54,9 percenta).

Volebné miestnosti sa otvárajú postupne vzhľadom k tomu, že Spojené štáty majú šesť časových pásiem (vrátane Aljašky a Havajských ostrovov).

8:34 Donald Trump a Hillary Clintonová vystúpili posledný raz v rámci svojej predvolebnej kampane pred verejnosťou. Obaja usporiadali mítingy v štátoch Severná Karolína, Pensylvánia a Michigan.

7:43 Donald Trump zaznamenal prvý volebný úspech, keď v súhrnných výsledkoch zvíťazil v predčasnom hlasovaní, ktoré sa konalo v troch malých obciach v štáte New Hampshire. Trump vedie nad Hillary Clintonovou v pomere 32 ku 25 hlasom.

V obci Dixville Notch v štáte New Hampshire získala prvé víťazstvo Hillary Clintonová, keď porazila Trumpa pomerom hlasov 4:2.

6:20 Hlasovaním v niekoľkých horských obciach vo východoamerickom štáte New Hampshire sa začali voľby nového amerického prezidenta. Volebné miestnosti v celej krajine sa však začnú podľa časových pásiem otvárať až od 6:00 miestneho času (12:00 SEČ).

5:31 Tohtoročné voľby v USA budú "skúškou našej doby", pri ktorej sa treba pýtať, či voliči nehlasujú "len proti" niečomu. Hillary Clintonová to vyhlásila na záverečnom predvolebnom zhromaždení v štáte Pensylvánia.

04:45 Hoci Hillary Clintonová má podľa prieskumov mierny náskok, je skutočne ťažké odhadnúť, ako voľby dopadnú. Kľúčové môže byť Florida a v tomto štáte je volebná matematika mimoriadne zložitá.  Viac sa dozviete tu:

3:00 Na predvolebné zhromaždenie Hillary Clintonovej prišlo vo Filadelfii v štáte Pensylvánia viac ako 40.000 ľudí. Pre kandidátku Demokratickej strany je to rekordná účasť, uviedli predstavitelia jej kampane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok