V Kalifornii schválili užívanie marihuany na rekreačné účely

TA3 ČTK
9.11.2016 06:38

Tri americké štáty - Kalifornia, Massachusetts a Nevada - schválili v ľudovom hlasovaní užívanie marihuany na rekreačné účely. Ďalšie tri štáty - Florida, Severná Dakota a Arkansas - súhlasili s jej použitím na lekárske účely.

V Kalifornii schválili užívanie marihuany na rekreačné účely
SITA/AP

Unca a 6 rastlín

Američania okrem voľby hlavy štátu, poslancov Snemovne reprezentantov, tretiny Senátu a 12 guvernérov rozhodovali v referendách o rôznych otázkach celoštátneho aj miestneho charakteru. Dospelí starší ako 21 rokov budú môcť v Kalifornii, najľudnatejšom štáte USA, vlastniť uncu (28,35 gramov) marihuany a pestovať šesť rastlín.

Na rekreačné účely sa bude môcť konope užívať aj v Massachusetts a v Nevade. Jasno zatiaľ nie je v Maine a Arizone, kde sa o rovnakej otázke tiež hlasovalo. Užívanie marihuany na rekreačné účely je legálne už v Colorade, Washingtone, Oregone a na Aljaške a v oblastí hlavného mesta Washingtonu.

Hlasovali aj o treste smrti

Na Floride, v Severnej Dakote a Arkansase budú môcť lekári marihuanu používať pri liečbe chorôb, akými sú napríklad rakovina, AIDS, epilepsia či žltačka typu C. Výsledok hlasovania zatiaľ nie je jasný v Montane.

Pre medicínske účely je možné marihuanu užívať už v 25 štátoch USA. V Colorade voliči schválili asistovanú samovraždu pre smrteľne chorých pacientov. V niekoľkých štátoch sa tiež hlasovalo o treste smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok