Ostrov, kde neomylne predpovedajú výsledky, už má víťaza volieb

TA3 TASR
8.11.2016 19:20

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová s prevahou zvíťazila na americkom ostrove Guam. Tamojšie hlasovanie má síce len neoficiálny charakter, avšak za uplynulých vyše 30 rokov spoľahlivo "predpovedalo" výsledky prezidentských volieb na celoamerickej úrovni, informovali noviny USA Today.

Ostrov, kde neomylne predpovedajú výsledky, už má víťaza volieb
SITA/AP

Za Clintonovú hlasovalo na Guame viac ako 32.000 ľudí, teda 71,63 percenta voličov. Jej súpera, republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, podporilo 24,16 percenta zúčastnených. Viac ako štyri percentá voličov hlasovali za socialistického aktivistu Emidia Soltysika.

Účastníci neoficiálneho hlasovania na Guame sú americkými občanmi. Keďže však toto nezačlenené územie USA nemá zastúpenie v Zbore voliteľov, tamojšie hlasy sa do oficiálnych výsledkov nezarátavajú.

Od roku 1980, keď sa na Guame konalo prvé takéto neoficiálne hlasovanie, tamojší voliči vždy spoľahlivo predpovedali víťaza prezidentských volieb.

Len v roku 1996 hlasovanie na Guame oddialil tajfún, takže sa konalo až po samotných voľbách v USA. Na Guame je približne 52.000 registrovaných voličov; hlasy môžu odovzdávať len priamo na ostrove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok