Kedy čakať výsledky volieb a čo sa stane v prípade remízy

TA3 ČTK
8.11.2016 05:58

Americký systém nie je taký ako ten náš. Počíta sa napríklad aj s tým, že Donald Trump získa vo voľbách rovnaký počet hlasov ako Hillary Clintonová. Toto sú hlavné fakty, ktoré o výbere prezidenta USA potrebujete vedieť.

Kedy čakať výsledky volieb a čo sa stane v prípade remízy
SITA/AP

Voľby

Voľby sú formálne dvojstupňové. Američania nevolia priamo, ale volia takzvané voliteľov. Na zvolenie potrebuje kandidát získať 270 z 538 voliteľov, ktorí mu odovzdajú hlas po skončení celonárodných volieb. 

Hlasovanie voliteľov je už tradične bez prekvapení, fakticky kopíruje výsledky celoštátnych volieb. Zbor zvolia prezidenta 19. decembra, oficiálne výsledky potom budú vyhlásené 5. januára 2017.

Inaugurácia

Nový prezident bude tradične inaugurovaný 20. januára 2017, keď sa ujme funkcie. Zatiaľ zostane pri moci predchádzajúcej administratíva. Okrem prezidenta sa budú voliť aj všetci poslanci, tretina senátorov Kongresu či 12 guvernérov. Uskutočnia sa tiež rôzne lokálne voľby. 

Výsledky volieb

Prvé odhady výsledkov z jednotlivých štátov možno očakávať po polnoci z utorka na stredu nášho času, jasno by mohlo byť v stredu okolo piatej ráno, pokiaľ však nebude verdikt oneskorený alebo veľmi tesný. Predbežné čísla aj výsledky môžete sledovať u nás na špecializovanej podstránke.

Remíza

Voľby sa môžu skončiť aj remízou. V takom prípade o hlave štátu rozhodnú hlasovaním poslanci Snemovne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok