Ministri zahraničia EÚ sa mimoriadne stretnú, dôvodom je Trump

TA3 TASR
9.11.2016 17:28

Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa v nedeľu stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli. Diskusie ministrov budú zamerané na výsledok prezidentských volieb v USA.

Ministri zahraničia EÚ sa mimoriadne stretnú, dôvodom je Trump
SITA/AP

K mimoriadnym rokovaniam šéfov diplomacie dôjde deň pred každomesačným pravidelným zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli. Dôvodom pre neplánované nedeľňajšie rokovanie ministrov je prekvapivé víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová ešte pred utorňajšími voľbami v USA uviedla, že "EÚ bude aj naďalej spolupracovať s USA", aj v prípade výhry republikánskeho kandidáta. Po oznámení výsledkov volieb to potvrdila.

"Väzby medzi EÚ a USA sú hlbšie než akékoľvek politické zmeny," napísala Mogheriniová na svojom účte na Twitteri. Bola vôbec prvou európskou političkou, ktorá zareagovala na Trumpovo víťazstvo vo voľbách.

Snahu o vytýčenie kontúr ďalšej európsko-americkej spolupráce s administratívou Donalda Trumpa prejavili aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk. V spoločnom liste pozvali budúceho prezidenta USA do Európy na summit EÚ-USA, na ktorom by obe strany chceli zadefinovať podobu vzájomných vzťahov na najbližšie štyri roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok