Kampaň pred voľbami v USA vrcholí, rozhodujúca môže byť Florida

TA3 ČTK
7.11.2016 10:43

Do ostro sledovaných prezidentských volieb v Spojených štátoch zostávajú posledné hodiny. Dramatický súboj očakávajú v približne desiatich štátoch, ktorých voliči sa zatiaľ výraznejšie nepriklonili ani k Donaldovi Trumpovi ani k Hillary Clintonovej. Rozhodujúca môže byť Florida.

Finišujú vo veľkom

Kampaň pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch vrcholí. Do hlasovania o tom, či USA povedie republikán Donald Trump, alebo demokratka Hillary Clintonová zostávajú len hodiny. Predvolebné prieskumy mierne favorizujú niekdajší prvú dámu, pre situáciu vo viac ako desiatich nerozhodnutých štátoch sa ale očakáva dramatický súboj.

Clintonová si na posledný deň naplánovala agitácie v Pensylvánii a Michigane. V ďalších kľúčových štátoch, ako sú Florida, Severná Karolína, Colorado alebo New Hampshire, v jej mene povedú kampane dosluhujúci prezident Barack Obama, kandidát na viceprezidenta Tim Kaine či viceprezident Joe Biden.

Trump, ktorý svoju sokyňu kritizuje za nedostatok výdrže, chcel navštíviť hneď päť amerických štátov. Kampaň sa začína na Floride, potom letí do Severnej Karolíny, Pensylvánie, New Hampshire a deň končí spolu so svojím kandidátom na viceprezidenta Mikom Penceom v Michigane. Hoci volebným dňom je oficiálne utorok, svoj hlas už odovzdalo viac ako 33 miliónov voličov.

Komplikovaná matematika na Floride

Pozornosť amerických volebných analytikov sa upiera k štátu Florida, ktorý je najväčším zo skupiny nerozhodnutých a môže výrazne ovplyvniť voľby. Trump podľa severu Politiko musí získať hlasy 29 floridských voliteľov, ak chce mať dobrú šancu vyhrať voľby. Podľa väčšiny prieskumov ale na Floride tesne vedie jeho súperka. Odhady amerického servera sú založené na analýze predčasne odovzdaných hlasov, ktorých bolo tento rok na Floride rekordných 6,1 milióna.

Predčasné hlasovanie je pochopiteľne tajné a hlasy budú spočítané až po uzavretí volebných miestností. Pomer síl však možno odhadnúť podľa počtu Američanov, ktorí volili predčasne a sú registrovaní v niektorej z dvoch politických strán.

Veľkým problémom je ale na Floride množstvo nezávislých, teda neregistrovaných voličov. Predčasne na Floride odovzdalo hlas asi 39 percent demokratov aj republikánov, pričom Clintonovej odovzdali o 0,5 percenta hlasov viac ako Trumpovi. Pri minulých voľbách v roku 2012 bol v podobnej fáze hlasovania pomer hlasov 3,7 percenta v prospech demokratov.

Voliči, ktorí sa nehlásia k žiadnej politickej strane a nie sú do týchto štatistík zahrnutí, tvoria 21 percent medzi tými, ktorí hlasovali predčasne. Ich hlasy môžu byť podľa serveru Politico rozhodujúce. Rozhodnúť môžu podľa analytikov najmä floridskí Hispánci, ktorí vzhľadom k protiimigračnej rétorike Donalda Trumpa stoja väčšinou za Clintonovou.

Z predčasne odovzdaných hlasov získala Clintonová 41 percent hlasov Latinoameričanov registrovaných u Demokratickej strany, zatiaľ čo Trump len 29 percent hlasov hispánskych republikánov. Medzi nezávislými voličmi, ktorí už na Floride hlasovali, tvoria však Hispánci len 22 percent, zatiaľ čo belosi, ktorí silne podporujú Trumpa, plných 60 percent. Odhadnúť volebný výsledok na Floride je za týchto okolností rovnako ťažké, ako predpovedať výsledok celoštátnych volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok