Svet je iný, musíme sa spoľahnúť na seba, reagujú slovenskí politici

TA3 SITA TASR
9.11.2016 11:52

Prezident, premiér ale aj predstavitelia opozície sa vyjadrili k víťazstvu Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA. Výsledky podľa Roberta Fica potvrdili, že svet aj Slovensko sú úplne iné, ako ich vidia médiá. Andrej Kiska dúfa, že Spojené štáty zostanú našim dôležitým spojencom.

Fico: Musíme počúvať ľudí

Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. Takto reagoval slovenský prezident Andrej Kiska na informáciu o tom, že 45. americkým prezidentom bude republikánsky kandidát Donald Trump.     

"Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti," dodal prezident Kiska.

Výsledky volieb podľa premiéra Fica potvrdili, že svet aj Slovensko sú "úplne iné, ako ich popisujú médiá". "Všetci musíme počúvať ľudí a táto pravda sa absolútne v Spojených štátoch ukázala. Chcem zablahoželať novému americkému prezidentovi a ako predseda vlády SR plne rešpektujem vôľu občanov Spojených štátov," povedal Fico.

Nejde o bezpečnostnú hrozbu, tvrdí Kaliňák

"V USA zvíťazila demokracia, ľudia si slobodne zvolili svojho prezidenta a my sme mu povinní zagratulovať," povedal v Bruseli minister vnútra Robert Kaliňák.

"Nemyslím si, že ide o nejakú bezpečnostnú hrozbu, alebo niečo podobné, katastrofa sa nestane. Systém Kongresu a demokratických protiváh je príliš silný na to, aby jeden človek mohol všetko zmeniť," vyhlásil Kaliňák. Oslabenia transatlantických väzieb medzi USA a Európou sa neobáva.

Trump podľa neho nemá politické skúsenosti a vstupuje do rozsiahleho a zložitého systému vládnej moci v USA. "Ak si niekto myslí, že ten tanker, ktorý Spojené štáty predstavujú, sa dá otočiť o 180 stupňov, tak sa samozrejme hlboko mýli," komentoval Kaliňák.

Na víťazstve Trumpa vidí slovenský minister aj možné pozitíva, napríklad priamejšiu diskusiu o niektorých témach. "Možno to aj pomôže tomu, aby sme mnohé problémy, ktoré už dlhodobo obchádzame potichu v rámci nejakej politickej korektnosti, konečne pomenovali," zhrnul Kaliňák.

Sulík vidí riešenie v Sýrii, Poliačik frustráciu

Víťazstvom Trumpa vo voľbách by podľa šéfa SaS Richarda Sulíka mohla vojna v Sýrii skončiť skôr ako v prípade víťazstva Hillary Clintonovej. Sulík predpokladá, že Trump bude hľadať dohodu s Ruskom na ukončení vojny.     

"Víťazovi volieb gratulujem a dúfam, že rýchlo pochopí, že už nie je v kampani a že teraz musí byť štátnik, že musí stmeliť rozpoltenú krajinu. Dúfam, že dokáže byť štátnikom," doplnil Sulík. Pokiaľ ide o vojnu v Sýrii pripomenul, že riešenie tamojšej situácie je dôležité pre celú Európu, ktorú trápi utečenecká kríza.     

Podľa Martina Poliačika z SaS je rok 2016 rokom, kedy frustrácia a neistota ohýbajú výsledky volieb a referend po celom svete. "Donald Trump nevyhral predstavením vízie, aj keď 'America great again' by mohlo budiť ten dojem. Vyhral vymedzením sa voči menšinám, vzbudzovaním nenávisti a sľubmi silnej ruky, spochybňujúcej základy liberálnej demokracie," poznamenal. Po brexite, referende v Holandsku alebo rakúskych prezidentských voľbách je to podľa Poliačika ďalší signál, že "príklon k autoritatívnejším formám vlády začína byť globálnym trendom".

Boris Kollár: Držal som mu palce

Strana Most-Híd podľa jej šéfa Bélu Bugára plne rešpektuje rozhodnutie amerických voličov. Pre Slovensko bude dôležitá predovšetkým zahraničná politika budúceho prezidenta, a teda vzťah USA k NATO a EÚ.

"Len budúcnosť ukáže, či novozvolený prezident dokáže prekonať tieň populizmu, ktorý sprevádzal celú jeho predvolebnú kampaň, a v novom úrade dokáže zvládnuť aj ťarchu skutočnej zodpovednosti nielen za to, ako budú vyzerať USA, ale aj celý svet, o štyri roky," doplnil Bugár.    

"Držal som mu palce. Ľudia chceli zmenu a som rád, že sa to podarilo," povedal šéf Sme rodina Boris Kolár. Ak by vyhrala Hillary Clintonová, podľa Kollára by sa nič nezmenilo. "Robila by politiku Baracka Obamu a svet sa posledné roky rútil zlým smerom. Som rád, že prišiel Trump, lebo ak by tu nebol on a vyhrala by Clintonová, o pár rokov by mohol prísť niekto, kto by už nechcel zmenu ako Trump, ale rovno rozvrat. A to by bol problém pre celý svet," vyhlásil Kollár.

Zdôraznil, že svet sa mení, čo ale štandardní politici a politológovia nezachytili. "Vysmievali sa z Trumpa, ale zmýlili sa. Svet sa mení a bude sa meniť aj Európa. Ľudia chcú zmenu, štandardní politici v nej nemajú miesto, prichádzajú noví, iní politici," uzavrel.

Šebej: Zrejme budeme musieť prispievať viac

Európska únia si bude musieť zvyknúť na to, že v bezpečnostných otázkach sa bude musieť viac spoliehať na seba a nie na pomoc Spojených štátov amerických, uviedol predseda Zahraničného výboru národnej rady František Šebej.     

"Únia zrejme bude musieť k bezpečnostným otázkam prispievať viac a nespoliehať sa toľko na pomoc od USA," poznamenal. Trumpa podľa neho zvolili ľudia, ktorí odmietli doterajšiu tzv. washingtonskú politiku, v ktorej by Hillary Clintonová pokračovala. Šebej neočakáva, že zvolením Trumpa nastane "okamžite nejaká katastrofa". Poukazuje však na nepredvítateľnosť novozvoleného amerického prezidenta.

Danko: Ľudia chcú zmenu

Voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú a treba preto uznať, že USA majú nového prezidenta, vyhlásil predseda NR SR Andrej Danko v reakcii na zvolenie Donalda Trumpa.

"Budeme sledovať prvé kroky prezidenta Trumpa. Už sú avizované niektoré stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Je dôležité, aby EÚ neostala mimo tejto hry. Ak dôjde k zlepšeniu americko-ruských vzťahov, nemôže EÚ ostať mimo," upozornil Danko.

Šéf slovenského parlamentu zároveň zagratuloval Američanom k výberu prezidenta a vzdal hold všetkým porazeným. "Bol to vyrovnaný boj. Je to signál, že ľudia majú dosť štandardnej politiky a chcú zmenu. Ale aj tu si musí každý uvedomiť, či zmena má byť extrémna, ale pôjde o zmenu generácií v politike," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok