Únia chce vedieť, ako je na tom s Trumpom. Volá ho na summit

TA3 TASR
9.11.2016 12:23

Európska únia pozýva novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa na spoločný summit EÚ-USA pri najbližšej možnej príležitosti. V spoločnom liste, ktorým mu zablahoželali k úspechu vo voľbách, to napísali predsedovia Európskej rady a Európskej komisie Donald Tusk a Jean-Claude Juncker.

Únia chce vedieť, ako je na tom s Trumpom. Volá ho na summit
SITA/AP

Chcú upevňovať mosty

Prehlbovanie transatlantických vzťahov je podľa nich teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Len tesná spolupráca EÚ a Spojených štátov môže podľa Tuska a Junckera zaistiť zvládnutie výziev, ako sú Islamský štát, hrozby ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti, klimatické zmeny alebo migrácia.

"Musíme upevniť mosty, ktoré sme cez Atlantik budovali," napísali predstavitelia EÚ Trumpovi, ktorý vo voľbách porazil demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú a do funkcie nastúpi v januári. Je podľa nich potrebné snažiť sa o to, aby väzby zostali silné a trvalé. Euroamerické strategické partnerstvo je podľa Tuska a Junckera našťastie široko a hlboko založené, stojí na spoločných hodnotách slobody, ľudských práv, demokracie a viery v trhové hospodárstvo.

Veria v maják nádeje

Obaja európski politici v liste pripomenuli snahy o posilnenie energetickej bezpečnosti a riešenie klimatických zmien, spoluprácu v bezpečnostnej oblasti na východ a na juh od Európy, ale napríklad tiež vyjednávania o obchodnej dohode známej ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo.

Tieto rozhovory, ktoré chceli Brusel a Washington pôvodne dokončiť tento rok, sa ale v posledných mesiacoch prakticky zastavili. "Európania veria, že Amerika, ktorej demokratické ideály vždy boli majákom nádeje naprieč svetom, bude ďalej investovať do partnerstva s priateľmi a spojencami," uviedli Tusk s Junckerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok