Top udalosti týždňa: Svet pochoval emeritného pápeža, zatiaľ čo na Slovensku zomiera vláda. Ani na Vianoce Ukrajina neutíchla

ta3 tasr čtk
8.1.2023 17:10

Zranený Avenger, pohreb Benedikta XVI. a stále zlomená vláda. Aj toto priniesli prvé dni roka 2023. Zatiaľ čo na Slovensku sa pomaly končia vianočné sviatky, pravoslávni veriaci na Ukrajine narodenie Spasiteľa oslávili napriek avizovanému prímeriu za zvukov ostreľovania a paľby. Čechov čakajú prezidentské voľby a o osude jedeného z kandidátov, Andreja Babiša, sa ešte stále rozhoduje. Čo sa udialo v prvý januárový týždeň na Slovensku a vo svete?

Top udalosti týždňa: Svet pochoval emeritného pápeža, zatiaľ čo na Slovensku zomiera vláda. Ani na Vianoce Ukrajina neutíchla
TASR/AP

Pochovali pápeža 

Na kocni roka 2022 zasiahla spoločnosť správa, že zomrel emeritný pápež Benedikt XVI. Ako napísal portál Vatican News, Joseph Ratzinger sa na smrť pripravoval už dlhšie. Tesne pred smrťou vyslovil niekoľko zrozumiteľných slov, ktoré mali veľkú silu. 

Pozostatky Benedikta XVI. uložili do krypty v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne vo štvrtok 5. januára. Uloženiu pozostatkov predchádzala hodinu a pol trvajúca pohrebná omša na Námestí svätého Petra, ktorej predsedal pápež František. Napriek tomu, že zosnulý pápež Slovensko nikdy nenavštívil, posledné zbohom mu prišiel do Vatikánu odovzdať aj premiér Heger. Omšu spolu s pápežom Františkom slúžili traja slovenskí arcibiskupi a Slovák nechýbal ani na mieste posledného odpočinku emeritného pápeža. 

Približne 200 000 ľudí prišlo prejaviť úctu emeritnému pápežovi počas troch dní, keď bola rakva s jeho pozostatkami vystavená v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Medzi návštevníkmi najmenšieho štátu na svete bola aj Slovenka Veronika Slezková, ktorá pre Televíziu ta3 opísala atmosféru, ktorú vo Vatikáne návštevníci nezažijú každý deň. 

Čo ďalej so Slovenskom? 

Napriek tomu, že Edurad Heger bol poverený repezentáciou Slovenska na pápežovom pohrebe, situácia na domácej politickej scéne sa pomaly vyostruje. V priebehu prvého januárového týždňa dočasne poverený premiér začal rokovania s politickými partnermi o vývoji situácie po páde vlády. Dohodu chce predstaviť v priebehu januára.

Poslanci by mali koncom januára hlasovať o zmene ústavy, ktorá by bola prvým krokom k predčasným voľbám. Heger deklaroval, že považuje za fér povedať, s kým si nevie predstaviť budúcu spoluprácu. Na sociálnej sieti napísal, že z prípadnej budúcej politickej spolupráce vylučuje Smer-SD, SNS, hnutie Republika, ĽSNS i Hlas-SD. Mimoparlamentná strana Hlas-SD pôjde do parlamentných volieb samostatne či už v riadnom, alebo predčasnom termíne, uviedol to líder strany Peter Pellegrini. Strana zároveň vylučuje z akejkoľvek spolupráce subjekty OĽANO a ĽSNS.

Čo o aktuálnej situácii ale aj budúcnosti Slovenska povedal Robert Fico a Boris Kollár si môžete pozrieť v našom archíve v relácii V politike.  

Americký chaos 

6. januára uplynuli dva roky od útoku na americký Kapitol. Masírovanie verejnej mienky, skresľovanie informácií, masívna kampaň. To 6. januára 2021 vyústilo do vpádu na Kapitol, ktorý narušil schôdzu Kongresu k výsledkom prezidentských volieb z novembra 2020. Dodnes nie je jasné, kto boli všetci útočníci. Za informácie vedúce k zodpovedaniu tejto otázky americkí vyšetrovatelia ponúkajú už pol milióna dolárov.  

Novozvolená americká Snemovňa reprezentantov bola niekoľko dní paralyzovaná, zatiaľ čo nastupujúca republikánska väčšina sa nedohodla, kto by mal byť predsedom legislatívnej komory. Americký prezident v stredu 4. januára označil neúspešné úsilie republikánov pri voľbe predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, za "zahanbujúce".

Po 15. kole hlasovania bol republikánsky líder Kevin McCarthy zvolený v noci na sobotu 7. januára za nového predsedu Snemovne reprezentantov, dolnej komory amerického Kongresu. Voľba nového šéfa snemovne bola najdlhšia za uplynulých 164 rokov. Hlboko rozdelení republikáni potrebovali 15 kôl hlasovania počas štyroch dní na to, aby odrazili pravicovú, proti McCarthymu zameranú vzburu. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok