Dva roky po útoku na Kapitol úrady stále nevedia, kto vo Washingtone umiestnil bomby

ta3 čtk
6.1.2023 07:40

Kto v predvečer nepokojov v sídle amerického Kongresu umiestnil v centre Washingtonu dve podomácky vyrobené bomby? Za informácie vedúce k zodpovedaniu tejto otázky novo americkí vyšetrovatelia ponúkajú už pol milióna dolárov. Dva roky po násilnostiach zo 6. januára 2021 zostáva aj napriek rozsiahlemu pátraniu tento aspekt udalostí neobjasnený.

"Tím agentov FBI (Federálneho úradu pre vyšetrovanie), analytikov a partnerov z bezpečnostných zložiek dva roky neúnavne skúma dôkazy a digitálne médiá spojené s týmto prípadom," uviedol v tlačovej správe polícia David Sundberg z washingtonskej sekcie FBI. Vyšetrovatelia podľa vyhlásenia vypočuli asi 1000 ľudí, nazbierali skoro 40.000 videí a posúdili skoro 500 tipov od verejnosti.

Nič z toho ale neviedlo k dolapeniu človeka, ktorý 5. januára 2021 večer umiestnil "rúrkové bomby" pri budovách, kde sídli vedenie dvoch hlavných politických strán USA, teda republikánov a demokratov. Nič nie je známe ani o motíve tohto činu, obe stranícke centrály sa však nachádzajú v oblasti Kapitolu.

Úrady krátko po incidente začali zverejňovať fotografie a videá s údajným páchateľom, ktorého tvár na záberoch zahaľuje kapucňa a maska. Tiež ponúkli odmenu za jeho dolapenie, ktorá doteraz predstavovala 100.000 dolárov.

"Zvýšením odmeny za informácie o podozrivom s rúrkovými bombami zo 100.000 dolárov na až 500.000 dolárov sa FBI so svojimi partnermi snaží podnietiť americkú verejnosť, aby sa znovu pozrela na náš web so žiadosťami o spoluprácu," uvádza tlačová správa policajných orgánov. "Vieme, že našim najmocnejším nástrojom sú informácie od našej komunity," dopĺňa šéf policajného zboru Washingtonu D. C. Robert Contee.

Navýšenie odmeny prišlo dva dni pred druhým výročím vpádu do Kapitolu, ktorý narušil schôdzu Kongresu k výsledkom prezidentských volieb z novembra 2020. Porazený republikán Donald Trump, ktorý odmietol uznať výsledok, pred konaním burcoval svojich stúpencov nepodloženými tvrdeniami o "zmanipulovaných" potom 6. januára zamierili ku Kapitolu. Stovky z nich po začiatku rokovania vtrhli do sídla Kongresu a zvádzali boje s policajtmi, ktoré si vyžiadali desiatky zranených a najmenej jedného mŕtveho. Kongres po niekoľkohodinovom prerušení rokovaní výsledok volieb schválil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok