ROZHOVOR: K telu Benedikta sme sa dostali po dvoch hodinách. Kontroly sú prísne, hovorí Slovenka

ta3/hm
4.1.2023 16:53

So zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI. sa svet navždy rozlúči vo štvrtok 5. januára. Do vatikánskej Baziliky sv. Petra, kde v pondelok vystavili jeho telo, mu posledné zbohom prišli dať už desaťtisíce ľudí. Medzi návštevníkmi najmenšieho štátu na svete bola aj Slovenka Veronika Slezková, ktorá pre ta3 opísala atmosféru, ktorú vo Vatikáne návštevníci nezažijú každý deň.

ROZHOVOR: K telu Benedikta sme sa dostali po dvoch hodinách. Kontroly sú prísne, hovorí Slovenka
Archív V. S.

Verejnosť sa mohla rozlúčiť vo vatikánskej Bazilike sv. Petra od pondelka s emeritným pápežom Benediktom XVI. Ako dlho vám trvalo, kým ste sa dostali až k vystavenému telu?

Výlet do Ríma v tomto čase sme mali s rodinou naplánovaný už dlhšie. Do Vatikánu sme prišli prvý deň, kedy vystavili telo zosnulého emeritného pápeža, teda 2. januára. Do Baziliky svätého Petra sme sa dostali asi po dvoch hodinách čakania v rade. Celá rozlúčka, ktorej sme sa zúčastnili, bola však plynulá. 

Nikto so sebou neniesol žiadne kvety a nepostrehla som ani, že by bola k dispozícii kondolenčná kniha. Myslím si, že pri tej mase ľudí by sa to ani nedalo zorganizovať. 

Vrtuľníky nad mestom

S akými bezpečnostnými opatreniami ste sa vo Vatikáne stretli? 

Kontroly boli prísne. Kontrolovali kabelky, tašky, prešli sme detektorom kovov, pri sebe sme nesmeli mať žiadne tekutiny. Vo Vatikáne a na námestí sa nachádzalo množstvo bezpečnostných zložiek aj záchranárov. Kým sme sa mohli postaviť do radu, prešli sme dvoma kontrolami. Pred vstupom do Vatikánu, ale aj priamo vo Vatikáne boli policajti, záchranári, hasiči a miesto monitorovali aj vrtuľníky.

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že na mieste pracujú bezpečnostné špičky. Policajtka, ktorá nás kontrolovala si ma po tom, ako sme si z radu s deťmi na chvíľu odskočili a znova sa vrátili na miesto, kde nás čakal manžel, pamätala a spýtala sa, prečo opäť prechádzame kontrolou.

Emeritný pápež Benedikt XVI., vlastným menom Joseph Ratzinger, zomrel 31. decembra 2022 vo veku 95 rokov. Svoj úrad viedol od roku 2005 do konca februára 2013, keď všetkých prekvapil a dobrovoľne rezignoval. Od mladosti inklinoval k duchovnému povolaniu, ktorému ostal verný po celý život.

Platia v bazilike pre návštevníkov nejaké reštrikcie?

Vnútri v bazilike je možné fotiť. Pri tele emeritného pápeža Benedikta XVI. sa davy ľudí museli pohybovať a nikto nesmel zastať. Bolo to dokonale zorganizované, aby sa to množstvo ľudí aspoň prešlo okolo jeho vystaveného tela.

Aká bola vo vatikánskom Chráme svätého Petra a na námestí pred ním atmosféra? 

Atmosféra na námestí a v bazilike bola veľmi pokojná. Všetci, ktorí stáli v radoch, boli tolerantní. Mám pocit, že sa tam dosť miešali ľudia veriaci s tými, ktorí - tak ako my - boli zrovna v tomto čase vo Vatikáne. V radoch stáli bežní turisti, ale aj veriaci a aj rôzni cirkevní hodnostári. 

Zbohom prišlo dať Benediktovi už vyše 135-tisíc ľudí, platia na mieste aj nejaké proticovidové opatrenia? Akú ste mali skúsenosť?

Proticovidové opatrenia som nepostrehla žiadne. Použiť respirátor alebo prekryť si dýchacie cesty bolo v čase našej návštevy dobrovoľné. Ľudí s respirátorom bolo minimum.

Aká atmosféra je v týchto dňoch v Ríme? Poznať na meste, že zomrel bývalý pápež?

Celkovo som bola v Ríme už viackrát a musím povedať, že tak preplnené mesto turistami som tu ešte nezažila. Neviem posúdiť, či to boli bežní turisti, ktorí sa rozhodli navštíviť mesto vo vianočnom období, keďže kovidové opatrenia sú už v Taliansku uvoľnené, alebo prišli vyslovene kvôli rozlúčke s bývalým pápežom. V každom prípade, bol to silný zážitok pre veriacich ako aj neveriacich turistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok