Top udalosti týždňa: Svet pochoval emeritného pápeža, zatiaľ čo na Slovensku zomiera vláda. Ani na Vianoce Ukrajina neutíchla

ta3 tasr čtk
8.1.2023 17:10

Zranený Avenger, pohreb Benedikta XVI. a stále zlomená vláda. Aj toto priniesli prvé dni roka 2023. Zatiaľ čo na Slovensku sa pomaly končia vianočné sviatky, pravoslávni veriaci na Ukrajine narodenie Spasiteľa oslávili napriek avizovanému prímeriu za zvukov ostreľovania a paľby. Čechov čakajú prezidentské voľby a o osude jedeného z kandidátov, Andreja Babiša, sa ešte stále rozhoduje. Čo sa udialo v prvý januárový týždeň na Slovensku a vo svete?

Top udalosti týždňa: Svet pochoval emeritného pápeža, zatiaľ čo na Slovensku zomiera vláda. Ani na Vianoce Ukrajina neutíchla
TASR/AP

Dozvuky Vianoc

6. januárom - sviatkom Zjavenia Pána, známym aj pod názvom Traja králi, zapadní kresťania končia vianočné obdobie. Ide o sviatok zjavenia Ježiša Krista ako Mesiáša Izraela, Spasiteľa sveta a Božieho Syna. V pravoslávnej cirkvi, ktorá sa riadi podľa juliánskeho kalendára, začínajú sláviť Vianoce práve 6. januára, keď sa predpoludním koná v pravoslávnych chrámoch svätá liturgia. Podvečer bývajú bohoslužby známe ako Veľké povečerie. 

Sviatok Zjavenia Pána sa na východe oslavuje už od 3. storočia. Podľa Konferencie biskupov Slovenska si v ňom cirkev pripomínala "tri zázraky" - príchod mudrcov z východu, Ježišov krst v Jordáne a jeho prvý zázrak v Káne Galilejskej. Neskôr sa tento sviatok rozšíril aj na západ, kde sa dôraz kládol predovšetkým na poklonu mudrcov, ktorí nasledujúc hviezdu, prišli do Jeruzalema s cieľom pokloniť sa židovskému kráľovi.

Prímerie na Ukrajine

Vianoce pre pravoslávny veriacich na Ukrajine boli tento rok iné, ako po minulé roky. Krajina sa už takmer rok bráni ruskej invázii. Pravoslávna cirkev na Ukrajine tento rok mimoriadne povolila veriacim sláviť Vianoce 25. decembra, teda v termíne, keď ich slávia katolícki veriaci. 

5. januára Kremeľ infromoval, že ruský prezident Vladimir Putin nariadil na Ukrajine prímerie počas pravoslávnych Vianoc 6. a 7. januára. Tento krok prišiel po tom, čo patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill žiadal o pokojné prežitie pravoslávnych vianočných sviatkov. Putina o vyhlásenie jednostranného prímeria požiadal aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na margo vyhlásenia prímeria povedal, že Rusko sa snaží o prímerie, ktoré by mohlo použiť ako zásterku na zastavenie postupu Ukrajincov v oblasti Donbasu na východe krajiny. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak označil vyhlásenie dočasného prímeria  za "pokrytectvo" . "Ruská federácia musí opustiť okupované územia. Len vtedy budeme mať dočasné prímerie," napísal Podoľak na Twitteri.

Napriek dočasnému jednostrannému prímeriu zo strany Ruska boje na ukrajinsko-ruských frontoch neprestali. Moskva obvinilia Kyjev z útokov, pričom Rusi jednoznačne vrdili, že oni sľúbené prímerie dodržiavajú. Ukrajinská strana zase tvrdí, že ruské ozbrojené jednotky napriek výhlasenému prímeriu neprestali útočiť na civilné ciele neďaleko Bachmutu.

Ruský prezident Putin sa pri príležitosti pravoslávnych Vianoc zúčastnil na omši v kremeľskej katedrále a neprišiel medzi radových veriacich vo verejne prístupnom chráme. Po prvý raz v priebehu niekoľkých rokov slávil tak Putin Vianoce v hlavnom meste Ruskej federácie, a nie – ako to mával doposiaľ vo zvyku – v niektorom z primoskovských regiónov.

 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok