Telo Benedikta XVI. uložili do hrobky v Bazilike sv. Petra. Omšu celebroval pápež František

TA3 ČTK TASR
5.1.2023 07:13

Pozostatky emeritného pápeža Benedikta XVI. vo štvrtok uložili do krypty v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne. Informuje o tom agentúra AP.

O uložení rakvy s telom Benedikta XVI. do podzemnej hrobky – uvoľnenej po premiestnení jeho predchodcu Jána Pavla II. do hlavných priestorov baziliky pred jeho blahorečením ešte v roku 2011 – informoval Vatikán približne hodinu a pol po skončení štvrtkovej pohrebnej omše na Námestí svätého Petra. Omši predsedal pápež František, hlavné liturgické úkony pri oltári však vykonával dekan kolégia kardinálov Giovanni Battista Re. 

Podľa posledných informácií bezpečnostných zložiek sa na pohrebnej omši zúčastnilo okolo 50-tisíc ľudí. yprusovú rakvu s telom emeritného pápeža odniesli po skončení omše do vatikánskej baziliky. Tam rakvu vložili ešte do zinkovej rakvy a tú ďalej do dubovej truhly. Každá rakva bola obviazaná fialovými hodvábnymi povrazmi a zapečatená pápežským komorníkom a dekanom kolégia kardinálov.

11:30 ONLINE sme ukončili.

11:09 Rakvu s telom emeritného pápeža Benedikta XVI. odniesli po skončení štvrtkovej pohrebnej omše do vatikánskej baziliky. Rakvu na márach niesli 12 nosiči. Pred vstupom do Baziliky svätého Petra sa zastavili pred úradujúcim pápežom Františkom. Ten vstal z invalidného vozíka, dotkol sa rakvy a chvíľu sa modlil. Z námestia, na ktorom boli desiatky tisíc ľudí, sa ozýval potlesk. 

10:16 Jednoduchá rakva z cédrového dreva, ktorá bola krátko pred obradom za zvuku zvonov vynesená zo Svätopeterskej baziliky, je umiestnená pred oltárom. K nemu pápež František prišiel na kolieskovom kresle, smútočný obrad vedie posediačky

9:48 Na pohreb prišli mnohé hlavy štátov a príslušníci kráľovských rodov, ako aj desiatky kardinálov, biskupov a stovky iných duchovných, ale tiež predstavitelia židovskej náboženskej obce v Ríme a moslimskej obce v Taliansku i tisícky bežných ľudí. Slovensko zastupuje premiér Eduard Heger. Nad námestím sa vznáša hmla, dážď sa však v priebehu omše na námestí neočakáva. Teplota dosahuje sedem stupňov Celzia. Podľa agentúry ANSA sa v dave objavili transparenty v nemčine: "Danke Benedikt" (Vďaka, Benedikt). Reportér talianskej tlačovej agentúry taktiež uviedol, že jedného z veriacich nablízku počul volať: "Santo subito!" (Ihneď svätý). Na pohrebe Benediktovho predchodcu Jána Pavla II. – neskôr svätorečeného – v roku 2005 toto heslo kričali mnohí prítomní veriaci. 

9:30 Začala sa pohrebná omša, ktorú celebruje pápež František. Priebeh sledujeme aj v živom vysielaní s rímskokatolíckym kňazom a vysokoškolským pedagógom Danielom Dianom a gréckokatolíckym kňazom a protopresbyterom Bratislavskej eparchie Rastislavom Čížikom.

9:29 Na Námestí sv. Petra hliadkuje približne tisíc policajtov a príslušníkov bezpečnostných síl. Nad Vatikánom a v jeho bezprostrednom okolí bola počas pohrebu, na ktorom by sa malo podľa odhadov zúčastniť asi 100-tisíc ľudí, zavedená bezletová zóna. Za posledné tri dni prišlo vzdať úctu zosnulému emeritnému pápežovi zhruba 200-tisíc veriacich. 

9:28 Na poslednú rozlúčku s emeritným pápežom odcestoval aj predseda vlády Eduard Heger:

9:10 Rakvu s pozostatkami emeritného pápeža Benedikta XVI. vo štvrtok ráno preniesli z vatikánskej baziliky na Námestie sv. Petra:

9:00 Začalo sa mimoriadne štúdio na ta3. Sledovať ho môžete v našom živom vysielaní.

8:59 Telo emeritného pápeža bolo v stredu večer uložené do rakvy z cyprusového dreva, ktorá bude pred obradom premiestnená pred baziliku pred provizórny oltár. Zádušná omša, ktorá bude až na niektoré pasáže odslúžená v latinčine, by mala skončiť o 11.00 h. Potom bude rakva vložená do zinkového puzdra a následne do ďalšej drevenej rakvy. Potom bude emeritný pápež pochovaný do hrobky v krypte pod Svätopeterskou bazilikou.

8:24 Tisíce ľudí začali už za tmy prichádzať na Svätopeterské námestie, kde sa uskutoční pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. Prví prichádzajúci dorazili do Vatikánu už okolo štvrtej hodiny ráno, napísala agentúra Reuters. Očakáva sa účasť asi 70-tisíc ľudí, vrátane delegácií zo zahraničia.

8:15 Ľudia sa pred pohrebom začínajú zhromaždovať na námestí svätého Petra:

7:45 To, čo tu v histórii cirkvi ešte nebolo. Súčasný pápež pochováva toho emeritného. Smrť Benedikta XVI. prináša so sebou množstvo otázok, ktoré môžu do budúcna slúžiť ako základ protokolu. 

Viac o tejto téme sme sa porozprávali s odborníčkou na protokol a dejiny medzinárodných vzťahov Máriou Holubovou:

7:00 Televízia ta3 odvysiela vo štvrtok 5. januára mimoriadne štúdio k pohrebu emeritného pápeža Benedikta XVI. Udalosti okolo poslednej rozlúčky s niekdajšou hlavou katolíckej cirkvi bude priamo vo Vatikáne sledovať redaktor Martin Linhart. Mimoriadne štúdio k pohrebu Benedikta XVI. bude moderovať moderátor Igor Haraj. Hosťami v štúdiu budú rímskokatolícky kňaz Daniel Dian a gréckokatolícky kňaz Rastislav Čižik. Vo Vatikáne bude poslednú rozlúčku sledovať a prinášať aktuálne informácie redaktor Martin Linhart. Aktuality okolo diania vo Vatikáne nájdete aj v tomto online článku.

Sledujte mimoriadne štúdio už o 9.00 hod. na ta3! 

Akreditáciu od Vatikánu dostalo viac ako tisíc novinárov. Na poslednej rozlúčke sa zúčastní aj dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý v ranných hodinách odletel do Vatikánu. Na smútočný obrad má prísť aj maďarská prezidentka Katalin Nováková a jej kolegovia z Poľska Andrzej Duda a Portugalska Marcelo Rebelo de Sousa. Taliansku delegáciu povedie prezident Sergio Mattarella, z Benediktovho rodného Nemecka príde prezident Frank-Walter Steinmeier či bavorský premiér Markus Söder. Účasť oznámili aj belgický kráľ alebo španielska emeritná kráľovná Sofía, matka súčasného kráľa, a tiež zástupcovia pravoslávnych cirkví, okrem iného z patriarchátu v Konštantínopole či v Moskve, odkiaľ by mal prísť metropolita Antonij.

Hoci Benedikt XVI., občianskym menom Joseph Ratzinger, nezomrel za pontifikátu, pretože v roku 2013 zo zdravotných dôvodov rezignoval, bude jeho pohreb v mnohom podobný pohrebom hláv katolíckej cirkvi. Jeho telo, ktoré bolo od pondelka vystavené v bazilike svätého Petra, bude v rakve pred obradom premiestnené pred baziliku pred provizórny oltár.

Po obrade bude, rovnako tradične, rakva vložená do zinkového puzdra a potom do ďalšej drevenej rakvy. Potom bude emeritný pápež pochovaný do hrobky v krypte pod Svätopeterskou bazilikou. Podľa svojho priania bude uložený v tej istej hrobke, v ktorej bol v roku 2005 pochovaný pápež Ján Pavol II., ktorého ostatky ale boli z krypty v roku 2011 vyzdvihnuté kvôli blahorečeniu. Pohrebu Jána Pavla II. sa v roku 2005 na námestí svätého Petra zúčastnilo 300 000 ľudí a na rôznych miestach v Ríme vtedy obrad sledovali na veľkoplošných obrazovkách na dva milióny ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok