Referendum podľa Kollára nemá šancu. Už ani nemôžeme povedať cigáň, sťažoval sa Fico

ta3
8.1.2023 12:52

Trištvrte roka koaličnej krízy prinieslo pád vlády a vysoké preferencie opozičných strán. Z SaS sme sa dozvedeli, že išlo o vopred premyslenú stratégiu, ktorej sme iba nerozumeli. A čo sme dosiahli? Áno, padla vláda a zbavili sme sa Igora Matoviča. No stále sa Slovensko nedozvedelo, či nás čakajú parlamentné voľby alebo nová vláda bez nich.

„Bude veľmi ťažký rok,“ povedal Boris Kollár, predseda strany Sme rodina. Myslí si, že parlament musí vyriešiť problém predčasných volieb alebo novej 76-tky. „Musíme mať akčnú a schopnú vládu. Cirkusu a chaosu bolo dosť,“ dodal Kollár. Podľa neho však Slovensko čakajú predčasné voľby. O novom návrhu na 76-tku, ktorú avizoval Juraj Šeliga, Kollár uviedol, že už neplatí.

Michalovce a Zámocká

Robert Fico, predseda strany Smer-SD, vyjadril sústrasť nad smrťou sestričky v Michalovciach. Porovnal ju s teroristickým útokom na Zámockej a poukázal na rozdielne pokrytie vraždy zo strany médií. Myslí si, že reakcia na útok na LGBTI+ komunitu poškodila postavenie LGBTI+ ľudí na Slovensku. Odsúdil rozlišovanie medzi vraždou v Michalovciach a teroristickým útokom na Zámockej, ktorý sa podľa Fica prejavil v slovenských médiách. „U nás už ani nemôžete povedať cigáň,“ uviedol Fico.

„Potrebujeme funkčnú a stabilnú vládu,“ uviedol Fico. Momentálna vláda podľa neho však len tápe v tme. Úradnícku vládu, ktorú avizovala prezidentka Zuzana Čaputová, považuje za najhoršie riešenie pre Slovensko.

Kollár takisto vyjadril sústrasť nad smrťou sestričky v Michalovciach. Nezáleží podľa neho na tom, či páchateľ patril k majorite alebo minorite. Myslí si, že rozdiel v reakciách médií bol kvôli tomu, že vražda na Zámockej je považovaná za teroristický útok. „Každý ľudský život má obrovskú cenu a je irelevantné, aký príslušník ktorej skupiny ho vykoná,“ povedal o vražde v Michalovciach Kollár.

Predčasné voľby, referendum alebo úradnícka vláda?

Kollár označil úradnícku vládu za zbytočnú, lebo jej parlament vyjadrí nedôveru. „Jedine ako toto zastaviť sú predčasné voľby,“ povedal. Podporil zavedenie ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Chce, aby bol tento zákon zavedený aj s hlasmi opozície, keďže to podľa neho Slovensku len prospeje. „Ak premiér však nájde 76-tku, nebudem s tým mať problém,“ dodal Kollár.

„Na konci dňa rozhodujú ľudia,“ povedal o možných predčasných voľbách Fico. Myslí si, že novinári a prezidentka nekomentujú nadchádzajúce referendum, lebo sa ho boja. Obvinil médiá, vrátane Televízie ta3, zo sabotáže referenda. Takisto obvinil aj prezidentku Čaputovú zo sabotáže, lebo mu podľa Fica dala zlý termín. „Je nepochopiteľné, že to ignorujú,“ dodal.

„Nechcite odo mňa, aby som podporoval vaše referendum,“ odpovedal Kollár. „Referendum nemá šancu prejsť, takže budú premrhané prostriedky daňových poplatníkov,“ pokračoval. Parlament musí podľa Kollára prijať zákon na zmenu ústavy, keďže si myslí, že to je jediná cesta k predčasným voľbám. Upozornil, že 1. februára vznikne úradnícka vláda, ktorej parlament vysloví nedôveru, a tak sa ocitne v demisii.

„Bez predčasných volieb hrozí tejto krajine chaos,“ adresoval Fico občanom Slovenska. Nadchádzajúce referendum je podľa jeho vlastných slov najodignorovanejšie v histórii. „Všetkých pozývam 21. januára na účasť v referende,“ pokračoval. Ak by referendum prešlo, na skrátenie volebného obdobia by namiesto 90 hlasov, stačilo iba 76. „A naďalej bude v ústave možnosť vyvolať predčasné parlamentné voľby aj referendom,“ dodal Fico.

Ak predčasné voľby, tak kedy?

Kollár by termín predčasných volieb nechal na ľuďoch. „Ja sa prispôsobím väčšine,“ povedal. Fico si myslí, že ideálny termín je jún. „Nová vláda bude musieť pripraviť nový rozpočet,“ uviedol Fico. Myslí si, že by to cez leto dalo novej vláde dostatok času na prípravu.

Fico si myslí, že najlepšie pre Slovensko by bola spolupráca Smeru a Hlasu. Republiku považuje za normálnu stranu, a ak sa dostane do parlamentu, nebude vylúčená z rokovaní. „Každý kto má päť percent má miesto pri stole,“ povedal Fico. Ak Smer zloží vládu, Fico má pre ňu tri kritériá: proeurópska orientácia, jasne protifašistická a za sociálny štát. Spoluprácu s Republikou však odmietol vylúčiť.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok