S Benediktom XVI. sa už rozlúčilo asi 200-tisíc ľudí. Pápež ho označil za veľkého hlásateľa viery

ta3 tasr
4.1.2023 11:32

Pápež František pri stredajšej generálnej audiencii označil svojho zosnulého predchodcu Benedikta XVI. za veľkého hlásateľa viery. Približne 200 000 ľudí prišlo prejaviť úctu emeritnému pápežovi počas troch dní, keď bola rakva s jeho pozostatkami vystavená v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.

V pondelok sa s Benediktom prišlo rozlúčiť približne 60 000 ľudí, v utorok ďalších 70 000 a v stredu 60 000, píše APA. Baziliku v stredu večer uzavreli a pozostatky emeritného pápeža presunú do drevenej rakvy.

Pohreb sa uskutoční vo štvrtok o 9.30 h a obrad bude celebrovať pápež František, ktorý Benedikta XVI. v roku 2013 nahradil po oznámení rezignácie. František počas stredajšej generálnej audiencie vo Vatikáne vyzdvihol "bystrosť a jemnosť myšlienok" svojho predchodcu. Ľudia prítomní na audiencii kričali "Nech žije pápež", píše AP.

Benedikt XVI. zomrel v sobotu vo veku 95 rokov v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne. Bývalý pápež bude po pohrebe uložený do niekdajšej hrobky pápeža Jána Pavla II. v krypte Baziliky svätého Petra vo Vatikáne.

Talianska vláda oznámila, že talianske zástavy a zástavy EÚ na verejných budovách v Taliansku budú vo štvrtok stiahnuté na pol žrde.

Nemecký kardinál Joseph Ratzinger do pápežského úradu nastúpil v roku 2005 a prijal meno Benedikt XVI. V roku 2013 ako prvý pápež po šiestich storočiach odstúpil z funkcie a stal sa emeritným pápežom. Abdikáciu zdôvodnil pokročilým vekom a vysvetlil, že už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok