Boli pri útoku na Kapitol. Kto sú prívrženci QAnon a prečo podporujú Trumpa?

ta3/Alžbeta Múcsková
6.1.2023 00:00

Od útoku na Kapitol zo 6. januára 2021 uplynuli dva roky. Prívrženci Donalda Trumpa vtedy demonštrovali proti výsledkom prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil Joe Biden, a vtrhli do budovy Kongresu. Najvýraznejšou tvárou útoku sa vtedy stal "šaman" v kožušinovej čiapke s rohmi a vyznávač myšlienok QAnon - série konšpiračných teórií o fungovaní USA a celého sveta. Čo je QAnon a prečo sa spomína v súvislosti s vrahom zo Zámockej?

Boli pri útoku na Kapitol. Kto sú prívrženci QAnon a prečo podporujú Trumpa?
Profimedia

Dav podporovateľov Donalda Trumpa 6. januára 2021 premenil demonštráciu na kriminálny a násilný čin, keď zaútočil na Kapitol, sídlo Kongresu v Spojených štátoch, a vnikol dovnútra. O život pri tom prišli štyria ľudia, z toho jeden policajt a traja demonštranti. Protesty vypukli po tom, ako americké prezidentské voľby v roku 2020 vyhral Trumpov demokratický konkurent Joe Biden. Vyšetrovania demonštrantov a neúspešného kandidáta na prezidenta dodnes nie sú ukončené. Medzi protestujúcimi bolo množstvo podporovateľov myšlienok QAnon. 

Čo je to QAnon?

QAnon je zastrešujúci termín pre sériu konšpiračných teórií, ktorých podporovatelia (prevažne pravicovo orientovaní) veria, že americká a svetová elita, ktorá sa skladá z pedofilov vo vláde, obchode a v médiách, a ktorá vyznáva Satana, vedie tajnú vojnu proti bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Teórie tiež rozprávajú o takzvanom "hlbokom štáte", ktorý bojuje proti Donaldovi Trumpovi.

Nasledovníci myšlienok QAnon taktiež podľa BBC veria, že tajná vojna povedie ku dňu, kedy zadržia a popravia prominentných ľudí. Medzi nimi napríklad aj bývalú kandidátku na prezidentku Spojených štátov Hillary Clintonovú. Okrem týchto presvedčení však súbor teórií obsahuje ešte mnoho ďalších menších špekulácií, ktoré si neraz protirečia. Čerpajú informácie z histórie a numerológie, ktoré následne prekrúcajú a pretvárajú tak, aby vyhovovali ich konšpiráciám.

Covid, BLM, voľby

Podľa New York Times bol kedysi QAnon pomerne malým a nepovšimnutým fenoménom, ktorý bolo ľahké ignorovať. V roku 2020, keď Spojené štáty zažívali prvé vlny pandémie a vypukli Black Lives Matter protesty, sa jeho ideológie začali rýchlo šíriť na sociálnych sieťach a čoraz viac ľudí im začalo veriť. Podľa prieskumu z decembra 2020 ich vtedy považovalo za pravdivé až 17 percent Američanov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok