Snemovňa USA je stále bez lídra. Biden to nazval hanbou, Trump trvá na zvolení McCarthyho

ta3 čtk tasr
4.1.2023 18:30

Americký prezident v stredu označil neúspešné úsilie republikánov pri voľbe predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, za "zahanbujúce". informujú o tom agentúry DPA a AFP.

Snemovňa USA je stále bez lídra. Biden to nazval hanbou, Trump trvá na zvolení McCarthyho
TASR/AP

Líder novej republikánskej väčšiny v americkej Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy sa dočkal jasnej podpory od exprezidenta Donalda Trumpa po tom, čo v utorok kongresmanovu snahu stať sa predsedom legislatívnej komory zablokovala skupina ultrapravicových straníckych kolegov. Trump republikánov vyzval, aby sa za svojim lídrom zjednotili a odvrátili "potupnú porážku". Kvôli voľbe šéfa snemovne sa zákonodarcovia stretnú znova a podľa amerických médií zďaleka nie je jasné, kedy a či vôbec McCarthy želaný post dosiahne. Šéf Bieleho domu Joe Biden označil prieťahy za hanbu.

Proces sa v dôsledku rozkolu v republikánskej väčšine pretiahol na viac ako jedno hlasovanie prvýkrát od roku 1923. McCarthy si vzhľadom na povolebné rozdelenie síl v pomere 222 ku 213 mandátom nemohol dovoliť stratiť takmer žiadne republikánske hlasy, v prvých dvoch utorkových kolách voľby jeho 19 straníckych kolegov. V treťom kole, po ktorom bola schôdza prerušená, sa tábor rebelov rozrástol na 20, čo dostáva McCarthyho do veľmi zložitej situácie.

"Včera (v utorok) večer sa odohrali veľmi dobré rozhovory a teraz je načase, aby všetci naši skvelí republikánski členovia snemovne hlasovali za Kevina," reagoval Trump. McCarthy, ktorý pred voľbami snemovných republikánov viedol ako menšinovú stranu, by podľa exprezidenta v pozícii šéfa celej komory odviedol "dobrú a možno aj skvelú prácu". "Neurobte zo skvelého triumfu obrovskú a potupnú porážku," odkázal republikánskym kongresmanom.

"Myslím, že je naozaj hanebné, že to trvá tak dlho," komentoval vývoj prezident Biden, ktorý patrí k Demokratickej strane. Prebiehajúca bitka o post na čele snemovne podľa neho neukazuje Spojené štáty v dobrom svetle. Biden pri stretnutí s novinármi dodal, že nemá tušenie, kto zo súboja vzíde ako víťaz, napísala agentúra AP.

Členovia snemovne v utorok nedokázali zvoliť nového predsedu ani po troch kolách hlasovania, pričom republikáni v nej majú väčšinu. Biden v tejto súvislosti uviedol, že "celý svet situáciu v Kongrese sleduje". Prezident sa podľa svojich slov sústredí na riešenie záležitostí. "To nie je môj problém," povedal v spojitosti s voľbou predsedu. "Len si myslím, že to, že to trvá tak dlho, je naozaj zahanbujúce," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok