Top udalosti týždňa: Svet pochoval emeritného pápeža, zatiaľ čo na Slovensku zomiera vláda. Ani na Vianoce Ukrajina neutíchla

ta3 tasr čtk
8.1.2023 17:10

Zranený Avenger, pohreb Benedikta XVI. a stále zlomená vláda. Aj toto priniesli prvé dni roka 2023. Zatiaľ čo na Slovensku sa pomaly končia vianočné sviatky, pravoslávni veriaci na Ukrajine narodenie Spasiteľa oslávili napriek avizovanému prímeriu za zvukov ostreľovania a paľby. Čechov čakajú prezidentské voľby a o osude jedeného z kandidátov, Andreja Babiša, sa ešte stále rozhoduje. Čo sa udialo v prvý januárový týždeň na Slovensku a vo svete?

Top udalosti týždňa: Svet pochoval emeritného pápeža, zatiaľ čo na Slovensku zomiera vláda. Ani na Vianoce Ukrajina neutíchla
TASR/AP

Tragédia v Michalovciach

Nový rok sa v Michalovciach začal tragicky. Neznámy páchateľ na ulici dobodal 46-ročnú ženu a z miesta činu ušiel. Polícia okamžite začala pátrať po vrahovi, zatiaľ čo sa na sociálnych sieťach začali šíriť rôzne nepravdivé obvinenia. V utorok 3. junára v skorých ranných hodinách polícia zadržala podozrivého muža, ktorého následnej v stredu 4. junára policajný vyšetrovateľ obvinil z obzvlášť závažného zločinu vraždy. O situácii informoval policajný prezident Štefan Hamran. 

Vo štvrtok 5. junuára Okresný súd Košice II. rozhodol o tom, že osemnásťročný Valentína H., obvinený z vraždy v Michalovciach, poputuje do väzby. Rozhodnutie však zatiaľ nie je právoplatné, keďže obvinený proti nemu podal sťažnosť. Záverečný verdikt vynesie Krajský súd v Košiciach. Sústrasť pozostalým vyjadrila na svojom profile na sociálnej sieti aj prezidentka Zuzana Čaputová. 

Farma Čapí hnízdo: Rozsudok vynesú v pondelok

Český expremiér Andrej Babiš v stredu 4. januára vypovedal pred súdom v kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH). Uviedol, že nikdy nič trestné nespáchal a je nevinný. Celá kauza je podľa neho politickou objednávkou a priživujú ju médiá. Štátny zástupca Jaroslav Šaroch vo svoje záverečnej reči povedal, že prevody akcií spoločnosti FČH boli účelové, aby spoločnosť dosiahla dotáciu, ktorú by ako súčasť holdingu Agrofert nezískala. 

Podľa obhajcu českého expremiéra sa jeho údajná trestná činnosť v žiadnom prípade nepreukázala, ani ju nebolo možné preukázať, lebo sa to nedá. Záverečnú reč predniesol v piatok 6. januára aj expremiér Babiš. Trvala niekoľko hodín, venoval sa v nej viacerým okolnostiam kauzy a aj svojmu synovovi a jeho zdravotnému stavu. Svoju reč ukončil slovami, že verí v nezávislosť justície. "Všetkým musí byť jasné, že som nič neurobil," dodal. 

Rozsudok pre českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša a bývalú členku predstavenstva holdingu Agrofert Janu Nagyovú v kauze Farmy Čapí hnízdo zaznie v pondelok 9. januára. 

Zranený avenger

V nedeľu 1. januára utrpel svetoznámy herec Jeremy Renner vážne zranenia. Prešiel ho snehový pluh s hmotnosťou najmenej 6,5 tony. Po nehode ho hospitalizovali a v utorok 3. januára absolvoval operáciu, po ktorej bola jeho stav stále kritický, ale stabilný. Už v utorok večer ale zdieľal na sociálnej sieti fotografiu z nemocnice, ku ktorej napísal, že ďakujem všetkým fanúšikom za podporu, ale je príliš zmätený.  

Zlatý Kanaďania, strieborní Česi, najlepší Slovák

V piatok 6. januára sa uskutočnilo finálne juniorských MS v hokeji, v ktorom sa stretli hráči Kanady s reprezetntantmi Česka. Zápas bol napínavý až do úplného záveru, keďže ani tri tretiny nedokázli rozhodnúť o víťazovi. Rozulenie prinieslo až prdĺženie, v ktorom hokejisti domácej Kanady zdolali Česko 3:2 a vybojovali si tak zlaté medialy. Víťazný gól strelil v 67. minúte Dylan Guenther. Pre "javorové listy" je to jubilejný 20. titul z juniorského šampionátu, zároveň ním obhájili prvenstvo z predošlého turnaja.  

Bronzové medaily si odniesli hráči USA, ktorí v gólovo divokom zápase zdolali Švédsko 8:7 po predĺžení. Slovenskí reprezentanti obsadili 6. miesto po štvrťfinálovej prehre s Kanadou 3:4 po predĺžení. Napriek tomu však slovenský tím zaznamenal na MS v Kanade úspech. S 93,6-percentnou úspešnosťou zákrokov sa slovenský brankár Adam Gajan stal najlepším spomedzi všetkých brankárov turnaja. 

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok