ONLINE: Ukrajina už patrí medzi 20 najsilnejších armád sveta. USA poskytnú Ukrajine strely Sea Sparrow

ta3 tasr čtk čt24
6.1.2023 07:19

Na pozadí ruskej invázie sa Ukrajina vyšplhala na 15. miesto v rebríčku najsilnejších armád sveta. Spojené štáty poskytnú prvýkrát Ukrajine radarom navádzané protivzdušné strely Sea Sparrow, uvádza web Politico. Udalosti sme sledovali online.

ONLINE: Ukrajina už patrí medzi 20 najsilnejších armád sveta. USA poskytnú Ukrajine strely Sea Sparrow
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:21 Cieľ ruského prezidenta Vladimira Putina ovládnuť územie Ukrajiny sa nezmenilo. Uviedlo to v piatkovom vyhlásení ministerstvo obrany Spojených štátov. Pentagón k aktuálnemu vývoju poznamenal, že aj v piatok na Ukrajine pokračovali boje, a to napriek Putinovej výzve na vianočné prímerie.

21:54 Ukrajina bude potrebovať najmenej 1,79 miliardy dolárov na obnovu svojho telekomunikačného sektora na predvojnovú úroveň. Vo svojej správe to uviedla Medzinárodná telekomunikačná únia (ITU), podľa ktorej Rusko "úplne zničilo alebo sa zmocnilo" telekomunikačných sietí v rade ukrajinských oblastí.

21:21 Nemecká vláda bude aj v tomto roku pokračovať v podpore Ukrajiny, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v piatkovom telefonáte. Oznámil to hovorca vlády v Berlíne, informuje TASR s odvolaním sa na televíziu CNN. 

20:16 Ukrajinské sily pri údere na dočasnú ruskú základňu na juhu Chersonskej oblasti blízko polostrova Krym podľa prvých správ spôsobili zranenie až 100 ruským vojakom. V piatok to na Facebooku uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

20:02 Spojené štáty poskytnú ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 3,75 miliardy dolárov Ukrajine a jej susedom na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry AP to oznámil Biely dom.

19:38 Počas prvých troch hodín jednostranného prímeria, ktoré Moskva vyhlásila na pravoslávne Vianoce, spustili ruské ozbrojené sily v piatok v Luhanskej oblasti 14-krát delostreleckú paľbu. Tvrdí to najvyšší predstaviteľ tejto oblasti na východe Ukrajiny Serhij Hajdaj, informoval na svojom webe denník The Guardian. 

18:41 Spojené štáty uvalili nové sankcie na Irán za jeho vojenskú podporu, ktorú poskytuje ruskej armáde. Sankcie sú zamerané na šesť vedúcich osobností spoločnosti Qods Aviation Industries (QAI), ktorá je zodpovedná za vývoj a výrobu dronov. Tieto bezpilotné lietadlá Teherán poskytol ruským silám bojujúcim na Ukrajine.  

17:44 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v piatok označil Ruskom jednostranne vyhlásené dočasné prímerie na Ukrajine za "nedôveryhodné" a "pokrytecké".  

16:58 Skupina ruských hekerov známa ako Cold River sa vlani v lete zamerala na tri laboratóriá jadrového výskumu v Spojených štátoch. Vyplýva to zo zistení agentúry Reuters, ktorá podľa piatkovej správy preskúmala internetové záznamy spolu s piatimi odborníkmi na kybernetickú bezpečnosť. 

16:38 Napriek ruskému uisťovaniu v piatok ruské sily ďalej útočili na Ukrajinu, a to aj na civilné ciele, tvrdí Kyjev. Rusi len nedlho po deklarovanom začiatku prímeria podľa oznámenia Tymošenka z ukrajinskej prezidentskej kancelárie dvakrát ostreľovali Kramatrosk, pričom strely zasiahli obytný dom. Popoludní potom Tymošenko uviedol, že ruské sily zaútočili na rezidenčné oblasti v meste Kurachove, ktoré rovnako ako Kramatorsk leží v Doneckej oblasti.

16:05 Ukrajinská spoločnosť Ukrenerho varovala pred možnými výpadkami prúdu kvôli klesajúcim teplotám, ktoré vedú k väčšiemu zaťaženiu energetickej siete. Pred potenciálnymi výpadkami varovali aj úrady v Kyjeve, kde teploty v noci dosiahnu mínus 11 stupňov Celzia. Ukrajinský energetický sektor zápasí s problémami kvôli ruským útokom na kritickú infraštruktúru.

15:54 Pápež František po modlitbe Anjel Pána v piatok napoludnie vyzval veriacich, aby sa modlili za mier na Ukrajine a počas homílie na slávnosť Zjavenia Pána poprial požehnané sviatky východným kresťanom. 

14:24 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková ľuďom žijúcim v Ruskom okupovaných oblastiach odporučila, aby sa počas osláv pravoslávnych vianočných sviatkov v piatok a sobotu nezúčastnili na bohoslužbách, ani sa nevybrali na preplnené miesta, kde sa pohybujú davy ľudí. Ako dôvod uviedla obavy z možných teroristických útokov zo strany Ruska. TASR správu prevzala zo spravodajskej stanice Sky News.
 "Ukrajina získala informácie o tom, že Rusi pripravujú teroristické útoky v kostoloch," uviedla Vereščuková. Sky News píše, že ukrajinská iniciatíva InformNapalm, ktorá sa zaoberá informovaním o vojne na Ukrajine, v piatok ráno oznámila, že dostala informácie o plánovaných útokoch v kostoloch na okupovaných územiach Ukrajiny.    

14:23 Spojené štáty poskytnú prvýkrát Ukrajine radarom navádzané protivzdušné strely Sea Sparrow, uvádza web Politico. Strely sú podľa neho v poslednom balíčku vojenskej pomoci vo výške 3,8 miliardy dolárov.

14:00 Lotyšské tajné služby minulý týždeň zadržali šéfredaktora litovskej odnože Kremľom podporovaného spravodajského portálu Sputnik Marata Kasema. Rusko tento krok označilo za politicky motivovaný a úplne neopodstatnený a jeho ombudsmanka sa obrátila na vysokého komisára OSN pre ľudské práva, aby sa zasadil o Kasemove práva. Sputnik rovnako ako ruská televízia RT figurujú na sankčnom zozname Európskej únie a sú v nej zablokované kvôli šíreniu propagandy a dezinformácií o ruskej invázii na Ukrajine. Podľa ruských médií súd v Rige vo štvrtok vydal príkaz na zatknutie Kasema kvôli podozreniu zo špionáže v prospech Moskvy.

13:30 Prevádzkovateľ ukrajinskej energetickej siete v piatok znovu vyzval civilistov, aby šetrili elektrinou. Teploty klesajú a spotreba energie rastie, čo hrozí novým zaťažením siete zničenej ruskými náletmi, uviedla štátna energetická spoločnosť a prevádzkovateľ rozvodnej siete Ukrenergo. Potom, čo sa počas nezvyčajne teplého obdobia od Nového roka teploty pohybovali okolo 10 stupňov Celzia, teraz klesajú. Podľa predpovedí by mohli čoskoro klesnúť na -11 stupňov Celzia v Kyjeve a na -18 stupňov Celzia na východe Ukrajiny.

13:17 Ukrajina dostane asi štyridsať nemeckých bojových vozidiel pechoty Marder, Nemecko ich Kyjevu odovzdá do marca, povedal hovorca nemeckého kancelára Steffen Hebestreit. Kancelár Olaf Scholz a americký prezident Joe Biden vo štvrtok v spoločnom vyhlásení bez upresnenia uviedli, že Nemecko poskytne ukrajinským silám obrnencov Marder a Spojené štáty bojové vozidlá Bradley. Nemecko tiež prisľúbilo dať Ukrajincom k dispozícii jednu batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. V decembri systém Patriot prisľúbili Ukrajincom aj Američania.

12:55  Prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine sa ekonomická nálada v eurozóne zlepšila, uvádza agentúra Reuters. Údaje Európskej komisie v piatok ukázali, že v decembri došlo k väčšiemu optimizmu vo všetkých sektoroch ekonomiky a k výraznému poklesu inflačných očakávaní. Mesačný index ekonomického sentimentu Komisie v decembri vzrástol na 95,8 bodu z 94,0 bodu v novembri, čo je prvý vzostup po prepade z rekordnej hodnoty 114,0 bodu, ktorá bola zaznamenaná vo februári, teda v mesiaci, keď Rusko napadlo Ukrajinu.

12:21 Ruské strely dvakrát zasiahli východoukrajinský Kramatorsk, oznámil po začiatku ruského jednostranného prímeria poradcu ukrajinského prezidenta. V regiónoch po celej Ukrajine sa rozozneli letecké poplachy.

12:19 Vydržiavať Doneckú ľudovú republiku (DNR) a Luhanskú ľudovú republiku (LNR) na východe Ukrajiny, ktoré Rusko vlani anektovalo, bude pre Moskvu znamenať veľkú záťaž. Dnes to vo svojej pravidelnej zvodke uviedla britská vojenská rozviedka. "Teraz, keď sa Kremeľ otvorene prihlásil k podpore DNR a LNR, budú pravdepodobne pre Rusko znamenať veľkú politickú, diplomatickú a finančnú záťaž, ktorá bude trvať aj po terajšej fáze konfliktu," uvádza britská vojenská rozviedka na Twitteri.

12:09 Delostrelecká paľba pri východekrajinskom Bachmute pokračuje z oboch strán napriek prímeriu, ktoré jednostranne vyhlásilo Rusko, uvádza AFP.

12:08 Do Bieloruska dorazil ďalší vlak s ruskými vojakmi a technikou. V piatok o tom informovalo ministerstvo obrany v Minsku na svojom profile na Facebooku. Ide o ďalšie posily pre spoločné vojenské zoskupenie, ktoré Rusko a Bielorusko vlani vytvorili.

11:51 Z otvorených zdrojov zistil ruskojazyčný servis britskej stanice BBC v spolupráci so serverom Mediazona mená viac ako jedenástich tisíc Rusov, ktorí prišli o život počas invázie na Ukrajinu. Medzi potvrdenými obeťami je aj päťsto vojakov, ktorí boli do bojov vyslaní na základe mobilizácie vyhlásenej ruským prezidentom Vladimírom Putinom vlani v septembri. BBC podotýka, že skutočné ruské straty na životoch budú výrazne vyššie.

11:10 Jednostranné prímerie, ktoré vo štvrtok nariadil ruský vodca Vladimir Putin a ktoré Kyjev odmietol ako pokrytectvo, v piatok s úderom poludnia moskovského času (10:00 SEČ) začalo platiť pozdĺž celej frontovej línie na Ukrajine. Uviedla to ruská štátna televízia Rossija-1. Ukrajinskí činitelia a médiá zatiaľ o situácii na fronte neinformovali.

10:57 Len štvrtina Nemcov je presvedčená o tom, že by spolková republika mala zosilniť zbrojnú podporu Ukrajiny, ukázal prieskum pre verejnoprávnu televíziu ARD. Prakticky rovnaká časť Nemcov (26 percent) považuje už súčasnú úroveň podpory za prehnanú, 41 percent potom za primeranú. Berlín vo štvrtok oznámil, že Kyjevu poskytne bojové vozidlá pechoty Marder a batériu protivzdušnej obrany Patriot.

10:38 Ruské sily zaútočili v noci na dnešok ťažkým delostrelectvom na dve obce v Nikopoľskom okrese v Dnepropetrovskej oblasti, informoval šéf oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Podľa neho bolo poškodených niekoľko súkromných domov, plynovod a elektrické vedenie, zničená bola aj hospodárska budova. Neboli hlásené žiadne obete.

9:56 Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak sa domnieva, že kľúčové udalosti vojny sa odohrajú v zime a na jar a že vyvrcholia vrátením všetkých ukrajinských území. "Zima je dôležitá, rovnako ako naša jar. Čakajú nás kľúčové udalosti, ktoré by mali vyvrcholiť návratom všetkých našich území. Spoločne s našimi spojencami robíme všetko pre to, aby armáda mala všetko, čo je na to potrebné," uviedol.

9:51 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už vyše 8,94 milióna ľudí, oznámila v piatok ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP. Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu štvrtka približne 24.000 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu. Pohraničná stráž tiež tweetovala, že vo štvrtok odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 31.700 ľudí. A od začiatku vojny prešlo z poľského územia na ukrajinské už vyše 7,16 milióna jedincov.

9:45 Podľa britskej vojenskej rozviedky boli 31. decembra do ruskej armády formálne začlenené milície neuznanej Doneckej a Luhanskej "republiky". Rusko tvrdí, že tieto regióny sú po sfalšovaných referendách o pristúpení zo septembra 2022 súčasťou Ruskej federácie. Britské ministerstvo obrany na Twitteri upozornilo, že štatút regiónov vyvoláva spory aj v rámci Ruska. Podľa niektorých tieto územia odčerpávajú finančné prostriedky a nesú so sebou aj diplomatické a politické náklady.

9:32 Ruská armáda vo štvrtok v Doneckej oblasti zabila jedného civilistu a ďalších troch zranila, uviedol šéf doneckej oblastnej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko. "Dňa 5. januára Rusi zabili jedného civilistu - v Bachmute," napísal. Poznamenal, že v súčasnej dobe nie je možné zistiť presný počet obetí v mestách Mariupol a Volnovacha.

9:16 Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že ruský líder Vladimir Putin sa môže snažiť o prímerie s cieľom umožniť ruským jednotkám, aby si oddýchli a obnovili ofenzívu v kritických oblastiach frontu. "Takáto operácia by priniesla nepomernú výhodu ruským silám a začala pripravovať Ukrajinu o iniciatívu," píšu americkí analytici v hodnotení aktuálnej situácie. ISW poznamenáva, že zorganizovať a uviesť v život pokoj zbraní nejaký čas trvá a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte 14. decembra hovoril, že Rusko žiadne prímerie na ortodoxné Vianoce neplánuje. "Dátum ruských ortodoxných Vianoc je známe po stáročia, a ak by to Putin s nábožensky motivovaným prímerím myslel vážne, mal viac ako dosť času ho pripraviť."

8:45 Minister zahraničia Spojeného kráľovstva James Cleverly uviedol na Twitteri, že ruská výzva na prímerie "mieru nijako nepomôže". "36-hodinová pauza ruských útokov nijako neprispeje k mierovým vyhliadkam. Rusko musí trvalo stiahnuť svoje sily, vzdať sa nezákonnej kontroly nad ukrajinským územím a ukončiť barbarské útoky proti nevinným civilistom," napísal.

8:06 Ukrajinským diplomatom sa podarilo presvedčiť svojich spojencov, že doba zbrojného tabu je preč, uviedol minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba na Facebooku. Zdôraznil, že dobrých správ o dodávkach zbraní bude viac.

7:13 Bieloruský diktátor Alexander Lukašenko podpísal zákon umožňujúci zbaviť Bielorusov občianstvo za extrémizmus. Úrady teraz môžu zbaviť občianstvo všetkých rodených Bielorusov, vrátane tých, ktorí žijú v zahraničí, za extrémizmus a "spôsobenie vážnej ujmy záujmom štátu".

7:10 Na pozadí ruskej invázie sa Ukrajina vyšplhala na 15. miesto v rebríčku najsilnejších armád sveta. Pred rokom bola Ukrajina na 22. mieste, vyplýva z údajov medzinárodnej spoločnosti Global Firepower, ktorá každoročne zostavuje prehľad najlepších armád sveta. Na rok 2023 má Ukrajina v indexe sily skóre 0,2516 (skóre 0,0000 je považované za "perfektné").

7:08 Oznámenie ruského lídra Vladimíra Putina z 5. decembra, že ruské sily zavedú 36-hodinové prímerie pozdĺž celej frontovej línie na Ukrajine, je pravdepodobne informačnou operáciou, ktorej cieľom je poškodiť povesť Ukrajiny, uviedol vo svojej najnovšej správe Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Vzhľadom na to, že Putin "nemôže rozumne očakávať, že Ukrajina splní podmienky tohto náhle vyhláseného prímeria, mohol prímerie vyhlásiť, aby Ukrajinu vykreslil ako nekomunikatívnu a neochotnú podniknúť nevyhnutné kroky na rokovanie," napísal ISW.

7:06 Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uistil, že dodávky zbraní od západných partnerov Ukrajiny v budúcnosti porastú. "Ukrajina dostáva a bude dostávať naozaj veľkú pomoc od USA, Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie. Táto podpora nám pomôže získať späť všetky naše územia. Hranice z roku 1991 sú naším cieľom," napísal Jermak na Telegrame po telefonáte s poradcom pre národnú bezpečnosť USA Jakom Sullivanom.

7:05 Veliteľ ruských žoldnierov takzvanej Wagnerovej skupiny, miliardár Jevgenij Prigožin, prahne po zisku soli a sadrovca z baní v okolí ukrajinského Bachmutu. To mu podľa zástupcu Bieleho domu citovaného agentúrou Reuters dodáva motiváciu o mesto bojovať. "Existujú náznaky, že za Prigožinovou posadnutosťou Bachmutom sú finančné motivácie," uviedol nemenovaný zástupca. Spojené štáty ruských žoldnierov už predtým obvinili zo zneužívania prírodných zdrojov v Stredoafrickej republike, Mali, Sudáne aj inde s cieľom pomôcť Moskve financovať vojnu na Ukrajine. Moskva to odmietla a označila za "protiruskú zlosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok