Putinom vyhlásené dočasné prímerie je podľa ISW asi informačnou operáciou

ta3 čtk
6.1.2023 08:13

Dočasné prímerie v bojoch na Ukrajine, ktoré majú ruské jednotky na príkaz prezidenta Vladimíra Putina dodržiavať od dnešných 10:00 SEČ, je podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zrejme len informačnou operáciou s cieľom poškodiť povesť Ukrajiny. Kyjev oznámený 36-hodinový pokoj zbraní odmieta, prímerie podľa neho bude možné len po stiahnutí ruskej armády z ukrajinského územia.

Putinom vyhlásené dočasné prímerie je podľa ISW asi informačnou operáciou
TASR/AP

ISW uvádza, že Putin sa môže snažiť o prímerie s cieľom umožniť ruským jednotkám, aby si oddýchli a obnovili ofenzívu v kritických oblastiach frontu. "Takáto operácia by priniesla nepomernú výhodu ruským silám a začala pripravovať Ukrajinu o iniciatívu," píšu americkí analytici v hodnotení aktuálnej situácie. Putin podľa nich nemôže očakávať, že by Kyjev pristúpil na podmienky nečakane vyhláseného prímeria, a možno ho oznámil s cieľom ukázať Ukrajincov ako neprispôsobivé a neochotné vyjednávať.

ISW poznamenáva, že zorganizovať a uviesť v život pokoj zbraní nejaký čas trvá a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte 14. decembra hovoril, že Rusko žiadne prímerie na ortodoxné Vianoce neplánuje. "Dátum ruských ortodoxných Vianoc je známe po stáročia, a ak by to Putin s nábožensky motivovaným prímerím myslel vážne, mal viac ako dosť času ho pripraviť," podotýka ISW. Pre ruskú propagandu je Putinovo nábožensky motivované prímerie súčasťou informačnej operácie, v ktorej je Ukrajina vydávaná za niekoho, kto potláča veriacich, a Putin za skutočného ochrancu kresťanskej viery.

Na dočasné prímerie vyzval v predvečer Vianoc moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, aby sa veriaci mohli zúčastniť sviatočných bohoslužieb. Pravoslávna cirkev oslavuje Vianoce 7. januára podľa juliánskeho kalendára a bohoslužby sa obvykle konajú v noci zo 6. na 7. januára. Šéf Kremľa podľa vyhlásenia svojej kancelárie reagoval na výzvu patriarchu a nariadil ministrovi obrany, aby zaviedol režim prímeria pozdĺž celého frontu na Ukrajine od dnešných 12:00 (10:00 SEČ) do 24:00 (22:00 SEČ) v sobotu 7. januára .

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok