Inflácia v eurozóne v decembri nečakane výrazne klesla, je na úrovni 9,2 percenta

ta3 čtk
6.1.2023 11:09

Medziročná miera inflácie v eurozóne v decembri klesla na 9,2 percenta z novembrovej hodnoty 10,1 percenta. Vo svojom rýchlom odhade to v piatok uviedol štatistický úrad Eurostat. Tempo rastu cien spomalilo druhý mesiac v rade a pokles bol výraznejší, než očakávali analytici. Tí počítali s poklesom tesne pod desať percent.

peniaze financie euro výpočty kalkulácie platba hypotéka 1140 px (ČTK/PICTURE ALLIANCE/West Coast Surfer)
ČTK/PICTURE ALLIANCE/West Coast Surfer

Tempo rastu cien spomalilo druhý mesiac v rade a pokles bol výraznejší, než očakávali analytici. Tí počítali s poklesom tesne pod desať percent. V medzimesačnom porovnaní ceny v 19 krajinách platiacich eurom klesli o 0,3 percenta. Rýchly odhad neobsahuje dáta za celú Európsku úniu, ktoré štatistický úrad zverejní v polovici januára.

K vysokej inflácii naďalej prispievali najmä energie, ktoré v decembri medziročne zdraželi o 25,7 percenta, čo je ale výrazne menej ako novembrových 34,9 percenta. V medzimesačnom porovnaní energie o 6,5 percenta zlacneli.

Naopak mierne zrýchlilo zdražovanie potravín, alkoholu a tabakových výrobkov. Ich ceny sa v decembri podľa dnešného odhadu medziročne zvýšili o 13,8 percenta, zatiaľ čo v novembri to bolo o 13,6 percenta. Neenergetický priemyselný tovar medziročne zdražel o 6,4 percenta a služby o 4,4 percenta. To je v oboch prípadoch mierne vyššia miera inflácie ako v novembri.

Rovnako ako v predchádzajúcich mesiacoch zaznamenali najvyššiu infláciu pobaltské štáty – Lotyšsko (20,7 percenta), Litva (20 percent) a Estónsko (17,5 percenta). Za nimi nasleduje Slovensko s 15 percentami. Naopak najmenej ceny medziročne vzrástli v Španielsku (5,6 percenta), Luxembursku (6,2 percenta) a vo Francúzsku (6,7 percenta). Pod desaťpercentnú hranicu sa po niekoľkých mesiacoch dostala aj inflácia v Nemecku, kde klesla na 9,6 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok