Na ukrajinských frontoch sa podľa ruských médií začalo jednostranné prímerie

ta3 čtk
6.1.2023 11:00

Jednostranné prímerie, ktoré vo štvrtok nariadil ruský prezident Vladimír Putin a ktoré Kyjev odmietol ako pokrytectvo, v piatok úderom poludnia moskovského času (10:00 SEČ) začalo platiť pozdĺž celej frontovej línie na Ukrajine. Uviedla to ruská štátna televízia Rossija-1, ukrajinskí činitelia a médiá zatiaľ o situácii na fronte neinformovali.

"Dnes na poludnie začalo platiť prímerie pozdĺž celej línie dotyku, pokračovať bude do 7. januára," zaznelo vo vysielaní ruskej televízie. Prímerie počas 36 hodín motivované podľa Kremľa pravoslávnymi Vianocami oznámila Moskva vo štvrtok popoludní. Platiť má od dnešného poludnia moskovského času (10:00 SEČ) do sobotňajšej polnoci (22:00 SEČ).

Ukrajinské ozbrojené sily podľa agentúry TASS presne na úvod jednostranného prímeria ostreľovali východoukrajinský Doneck, ktorý ovládajú prerušení separatisti. Naopak poradca ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko len niekoľko minút po 10:00 SEČ na sociálnej sieti telegram informoval o ruskom ostreľovaní hasičskej stanice v juhukrajinskom Chersone. Na mieste sú podľa neho mŕtvi a zranení. Tymošenko však nespresnil, kedy sa ostreľovanie uskutočnilo.

Neočakáva sa, že by prímerie bolo dodržiavané celých 36 hodín, napísal agentúra DPA. Okrem iného vodca proruských separatistov v ukrajinskej Doneckej oblasti Denis Pušilin uviedol, že jeho jednotky sa budú brániť provokaciám. Putinov rozkaz sa podľa nich týka iba útočných operácií.

Ukrajinskí predstavitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského vo štvrtok spochybnili motiváciu, ktorá Rusko k prvému podobne plošnému pokoju zbraní od začiatku vojny viedla. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak ruský krok označil za pokrytecký a podľa Zelenského chce Moskva využiť Vianoce ako zásterku, aby aspoň na chvíľu zastavila ukrajinský postup na Donbase.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v piatok na Telegrame Ukrajincov varovala, že Rusi môžu plánovať počas sviatkov na okupovaných územiach teroristické útoky. "Vyzývam občanov k opatrnosti a pokiaľ je to možné, aby sa vyhýbali miestam s veľkým počtom ľudí," napísala vicepremiérka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok