Cieľ Putina zmocniť sa územia Ukrajiny sa nezmenil, uviedol Pentagón

6.1.2023 22:19

Cieľ ruského prezidenta Vladimira Putina ovládnuť územie Ukrajiny sa nezmenilo. Uviedlo to v piatkovom vyhlásení ministerstvo obrany Spojených štátov. Pentagón k aktuálnemu vývoju poznamenal, že aj v piatok na Ukrajine pokračovali boje, a to napriek Putinovej výzve na vianočné prímerie.

Putina sklamali vyjadrenia Merkelovej o Ukrajine. Tvrdí, že očakával úprimnosť
TASR/AP

Kyjev však tento krok odmieta ako pokrytecký. Rovnako ho v piatok označil aj šéf únijnej diplomacie Josef Borrell. Pentagón v piatok uviedol, že Putinov cieľ ovládnuť ukrajinské územie sa nezmenil, ale ruské sily naďalej trpia vojenskou slabosťou vrátane nedostatku vojakov.  

"Putin sa nevzdal svojich cieľov ovládnuť Ukrajinu a pokračovať v zaberaní ukrajinského územia," povedala Laura Cooperová, ktorá sa v Pentagone zameriava na záležitosti okolo Ruska a Ukrajiny. "Ale skutočnosť ruskej slabosti, slabosti ruských ozbrojených síl s týmito cieľmi koliduje," konštatovala šéfka odboru Ukrajiny a Ruska.

Ruské jednotky mali v piatok dopoludnia na 36 hodín zastaviť útok. Jednostranné prímerie nariadil vo štvrtok Putin s ohľadom na pravoslávne Vianoce. Kyjev tento krok odmieta ako pokrytecký a skeptickí sú ohľadom motívov ruského vodcu aj západní predstavitelia.

V tomto duchu sa v piatok vyjadril napríklad aj šéf únijnej diplomacie Borrell pri návšteve Maroka. "Kremlu chýba akákoľvek dôveryhodnosť a toto vyhlásenie o ochote na jednostranné prímerie je nevierohodné," povedal podľa agentúry AFP Borrell novinárom. 

"Reakcia, ktorá nám prichádza na myseľ, je skepsa tvárou v tvár takémuto pokrytectvu," dodal Borrell. Aj dnes napriek ohlásenému jednostrannému prímeriu pokračovala napríklad delostrelecká paľba pri východoukrajinskom Bachmute, a to z oboch strán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok