Do Bieloruska dorazil ďalší vlak s vojakmi a vojenskou technikou z Ruska

ta3 čtk
6.1.2023 11:48

Do Bieloruska dorazil ďalší vlak s ruskými vojakmi a technikou. V piatok o tom informovalo ministerstvo obrany v Minsku na svojom profile na Facebooku. Ide o ďalšie posily pre spoločné vojenské zoskupenie, ktoré Rusko a Bielorusko vlani vytvorili.

Do Bieloruska dorazil ďalší vlak s vojakmi a vojenskou technikou z Ruska
TASR/AP

Vlak viezol napríklad nákladné vojenské autá značiek Kamaz a Ural; na niektorých bolo napísané písmeno Z symbolizujúce ruskú inváziu na Ukrajinu. Rusi podľa nezávislej bieloruskej monitorovacej skupiny Belaruski Hajun doviezli do mesta Baranovičy aj päť cisterien na pohonné hmoty, dve protilietadlové delá, poľné kuchyne a nádrže na vodu.

V Bielorusku sú tisíce ruských vojakov, ku koncu minulého decembra ich tam podľa ukrajinských činiteľov bolo niečo cez 10-tisíc.

Bielorusko, najbližší spojenec Moskvy, sa do ruskej vojny proti Ukrajine priamo nezapojilo, ale Rusom dalo k dispozícii svoje územie a letecké základne. Z bieloruského územia viedli ruské vojská na začiatku invázie vlani koncom februára ofenzívu v smere na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, v blízkosti ktorého boli vysadení aj ruskí výsadkári. Na jar sa ale ruské vojská z okolia ukrajinskej metropoly stiahli. Bielorusko ďalej poskytuje Rusku svoje územie na letecké údery proti Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok