Počas invázie na Ukrajinu už padlo vyše 20-tisíc ruských vojakov, BBC pozná identitu množstva z nich

ta3 čtk
6.1.2023 11:23

Z otvorených zdrojov zistil ruskojazyčný servis britskej stanice BBC v spolupráci so serverom Mediazona mená viac ako 11.000 Rusov, ktorí prišli o život počas invázie na Ukrajinu. Medzi potvrdenými obeťami je aj 500 vojakov, ktorí boli do bojov vyslaní na základe mobilizácie vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom vlani v septembri. BBC podotýka, že skutočné ruské straty na životoch budú výrazne vyššie.

Počas invázie na Ukrajinu už padlo vyše 20-tisíc ruských vojakov, BBC pozná identitu množstva z nich
TASR/AP (ilu)

"K 6. januáru sme mohli potvrdiť informácie o 11 009 zabitých vojakoch a dôstojníkoch," uvádza BBC. Podľa najkonzervatívnejších odhadov v skutočnosti na Ukrajine padlo najmenej 22-tisíc ruských vojakov. Podľa amerických analýz celkové ruské straty, do ktorých sa počítajú mŕtvi, ranení a nezvestní, dosahujú najmenej 99.000. Nezahŕňajú však aj straty na strane Luhanskej ľudovej republiky a Doneckej ľudovej republiky, dvoch separatistických útvarov bojujúcich proti Kyjevu po boku Ruska.

BBC tiež zistila, že o život prišlo 539 vojakov mobilizovaných po 21. septembri. Medzi ne však nie sú započítané obete ukrajinského novoročného útoku na Makijijivku v Doneckej oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že o život pri ňom prišlo 89 vojakov. O tom, že išlo o mobilizované, Moskva pôvodne sama informovala, potom ale táto informácia zmizla. Podľa ukrajinských novinárov a ruských prokremeľských blogerov mŕtvych však môžu byť stovky. BBC však ešte nezistila ich identitu, a tak ich nezahrnula do svojej štatistiky.

Zahrnutých je do prehľadu naopak 39 mobilizovaných Rusov, o ktorých stanice vedia, že prišli o život ešte na území Ruskej federácie. Podľa oficiálnych údajov zomreli najčastejšie kvôli problémom so srdcom, v dôsledku nešťastných udalostí alebo po nadmernej konzumácii alkoholu. Sami mobilizovaní hovoria, že na bojisku ich jednotky majú vysoké straty kvôli intenzívnemu a presnému ostreľovaniu z ukrajinskej strany, nedostatočnému výcviku, zlej koordinácii medzi jednotlivými jednotkami alebo problémom s komunikáciou a mapami.

V posledných dvoch mesiacoch je ruským regiónom, odkiaľ pochádzal najväčší počet potvrdených obetí, Krasnodarský kraj ležiaci na juhu krajiny. BBC podotýka, že o 40 percentách úmrtí sa informácie neobjavili v médiách alebo na sociálnych sieťach, podarilo sa ich získať jedine vďaka výskumu na cintoríne, ktoré navštevujú dobrovoľníci a zhotovujú fotografie čerstvých hrobov. Druhým regiónom s najväčším počtom padlých je Dagestan, tretím potom Burjatsko. Nepomerne nízky je počet obetí pripadajúcich na Moskvu. Sociológovia v tejto súvislosti uvádzajú, že toto rozloženie odráža ekonomickú nerovnosť medzi ruskými regiónmi.

Americký predseda zboru náčelníkov štábov Mark Milley minulý mesiac povedal, že Rusko aj Ukrajina v terajšej vojne prišli o asi 100-tisíc vojakov. Medzi tieto straty počítal mŕtvych a zranených.

Ukrajinské médiá dnes informovali, že poradca prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak tvrdí, že na ruskej strane je viac ako 300-tisíc zabitých alebo ranených vojakov. "Rusko sa dostalo do takého stavu, že je mu jedno, či stratí 100, 200 alebo 500 tisíc (ľudí)," povedal Podoljak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok