Nemecko do konca marca poskytne Ukrajine 40 obrnených vozidiel Marder

ta3 čtk
6.1.2023 13:17

Ukrajina dostane asi štyridsať nemeckých bojových vozidiel pechoty Marder, Nemecko ich Kyjevu odovzdá do marca. V piatok to na tlačovej konferencii vyhlásil hovorca nemeckého kancelára Steffen Hebestreit.

Nemecko do konca marca poskytne Ukrajine 40 obrnených vozidiel Marder
TASR/AP

Kancelár Olaf Scholz a americký prezident Joe Biden vo štvrtok v spoločnom vyhlásení bez upresnenia uviedli, že Nemecko poskytne ukrajinským silám obrnencov Marder a Spojené štáty bojové vozidlá Bradley. Nemecko tiež prisľúbilo dať Ukrajincom k dispozícii jednu batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. V decembri systém Patriot prisľúbili Ukrajincom aj Američania.

Hebestreit uviedol, že nemecké vozidlá Marder postačia na vybavenie jedného práporu. Školenie na nemecké bojové vozidlá pechoty, ktoré Scholz tiež sľúbil pre ukrajinských vojakov zaistiť, by podľa odborníkov mohlo trvať asi dva mesiace.

Ukrajina o Mardery žiadala opakovane, ale Scholz ich poskytnutie až do štvrtka odmietal. Zdôvodňoval to tým, že Nemecko bude v dodávkach ťažkých zbraní západnej konštrukcie postupovať vždy v zhode so spojencami, aby predišlo možnému vyhroteniu konfliktu s Moskvou.

Tlak kvôli obrnencom na kancelára vedľa opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU vyvíjali aj koaliční liberáli a Zelení. Šéfka parlamentného výboru pre obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová z vládnych liberálnych slobodných demokratov (FDP) vo štvrtok vyhlásila, že Scholzovo oznámenie prijala s úľavou. Zelený poslanec Anton Hofreiter, ktorý je predsedom parlamentného výboru pre záležitosti Európskej únie, vládu vyzval, aby k Marderom pridala aj tanky Leopard 2. O nich má Kyjev tiež záujem.

Mardery, o ktoré sa nemecká mechanizovaná pechota opiera od 70. rokov, majú v nemeckých ozbrojených silách stále významnú úlohu. Moderné bojové vozidlá pechoty Puma, ktoré ich majú nahradiť, sa stretávajú s technickými problémami. Nemecko od januára v NATO prevzalo vedenie síl veľmi rýchle reakcie, pre ktoré chcelo vyčleniť nové Pumy, kvôli problémom ich ale zastúpili staršie vozidlá Marder.

Mediálna skupina RND v piatkovo komentári označila Marderov za osvedčených pracantov, ale žiadne superzbrane. Obrnenca prirovnala k vozidlám Volkswagen Golf prvej generácie, ktoré sú tiež zo 70. rokov. Zároveň ale poznamenala, že aj tak Mardery vyčnievajú nad ruskou technikou ako napríklad tanky T-62, ktoré boli vyvinuté v 60. rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok