Pach smrti, telá vo vreciach označené číslami. Ako patológovia identifikujú obete ruskej invázie?

ta3/Soňa Búranová
6.1.2023 06:00

Proces identifikácie zabitých Ukrajincov je náročný a veľmi zdĺhavý. Komplikujú ho znetvorené telá, nedostatok DNA aj výpadky elektriny, ktoré spôsobujú ruské útoky. Patológov v Izjume je málo, no robia čo môžu. Desiatkam tiel z masových hrobov sa snažia priradiť mená a nájsť ich príbuzných, ktorí by ich mohli pochovať. Nie vždy je to však možné.

Pach smrti, telá vo vreciach označené číslami. Ako patológovia identifikujú obete ruskej invázie?
TASR/AP

Telá bez mien

Oleh Podorozhnyy kráča po slabo osvetlenej chodbe svojej márnice. Míňa okná, ktoré sú zakryté vrecami s pieskom, a smeruje k veľkému bielemu kontajneru na zadnom dvore. Keď otvoril ťažké kovové dvere, ovalil nás pach smrti, píše reportér BBC.

V bielych vreciach boli pozostatky civilistov z Izjumu, ktorých Rusi zabili, keď okupovali mesto. Mnohí sú už mesiace mŕtvi. Vrecia na telá sú označené číslami a detaily sú načmárané čiernym perom. Ani týždne po oslobodení Izjumu sa patológom nepodarilo identifikovať pozostatky 146 ľudí, ktorých telá tam našli.

Ležia v tejto márnici, pretože tá hlavná je preplnená ďalšími neidentifikovanými telami. Týchto ľudí zabili ruské raketové útoky, iných našli v masových hroboch v Charkovskom regióne.

"Počet tiel, ktoré sú tu práve teraz, je naozaj vysoký," vysvetľuje Oleh, patológ z Charkovského úradu forenznej expertízy. "Všetci tu zostanú, kým sa vykonajú testy DNA." Keďže ruské jednotky posledné mesiace smerujú útoky na kritickú ukrajinskú infraštruktúru, pravidelné výpadky elektriny patológom komplikujú prácu. Zachraňuje ich generátor, ktorý v kontajneri s telami udržiava chlad.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok