Kyjev tvrdí, že Rusi napriek deklarovanému prímeriu útočili na civilné ciele

ta3 ČTK
6.1.2023 12:54

Delostrelecká paľba pri východoukrajinskom Bachmute pokračuje z oboch strán napriek prímeriu, ktoré od piatkového poludnia moskovského času (10:00 SEČ) jednostranne vyhlásilo Rusko. Informovala o tom agentúra AFP s odkazom na svojich reportérov na mieste.

Poradca ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko po začiatku prímeria na sociálnej sieti telegram upozornil na ruské ostreľovanie Kramatorsku neďaleko Bachmutu a neskôr aj na ruské ostreľovanie nemocnice v Doneckej oblasti. Ruská štátna televízia Rossija-1 spájaná s prokremeľskou propagandou predtým tvrdila, že prímerie platí podľa plánu pozdĺž celej frontovej línie na Ukrajine.

Jednostranné 36-hodinové prímerie počas pravoslávnych Vianoc vo štvrtok nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Platiť má od piatkového poludnia moskovského času (10:00 SEČ) do sobotňajšej polnoci (22:00 SEČ). Podľa Kyjeva ide o pokrytectvo a skeptickí sú ohľadom motívov ruského vodcu aj západní predstavitelia.

Novinári počuli výstrely

"Dnes na poludnie začalo platiť prímerie pozdĺž celej línie dotyku, pokračovať bude do 7. januára," zaznelo vo vysielaní ruskej televízie. Novinári AFP na fronte následne uviedli, že pri Bachmute, epicentre bojov na východnej Ukrajine, sa po 10:00 SEČ ozvali výstrely na ukrajinskej aj ruskej strane. Intenzita ostreľovania ale podľa nich bola menšia, než v predchádzajúcich dňoch.

Napriek ruskému uisťovaniu v piatok ruské sily ďalej útočili na Ukrajinu, a to aj na civilné ciele, tvrdí Kyjev. Rusi len nedlho po deklarovanom začiatku prímeria podľa oznámenia Tymošenka z ukrajinskej prezidentskej kancelárie dvakrát ostreľovali Kramatrosk, pričom strely zasiahli obytný dom. Popoludní potom Tymošenko uviedol, že ruské sily zaútočili na rezidenčné oblasti v meste Kurachove, ktoré rovnako ako Kramatorsk leží v Doneckej oblasti. 

Pri útokoch na Kurachove bola podľa neho okrem iného zasiahnutá nemocnica, kde v tom čase bolo 21 ľudí. Zranenie utrpel jeden zamestnanec nemocnice, doplnil poradca Zelenského. Skoro ráno okrem toho ruské sily podľa ostreľovali hasičskú stanicu v juhoukrajinskom Chersone, uviedol ruskojazyčný server BBC. Tento útok podľa Tymošenka spôsobil obete na životoch a zranení.

Tiež Moskva obvinila Ukrajinu z ignorovania prímeria. Ukrajinské ozbrojené sily podľa agentúry TASS presne na úvod jednostranného prímeria ostreľovali východoukrajinský Doneck, ktorý ovládajú prerušení separatisti.

Zelenskyj spochybnil motiváciu prímeria

Ukrajinskí predstavitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského vo štvrtok spochybnili motiváciu, ktorá Rusko k prvému podobne plošnému pokoju zbraní od začiatku vojny viedla. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak ruský krok označil za pokrytecký. Podľa Zelenského chce Moskva využiť Vianoce ako zásterku, aby aspoň na chvíľu zastavila ukrajinský postup na Donbase.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková na telegrame Ukrajincov varovala, že Rusi môžu plánovať počas sviatkov na okupovaných územiach teroristické útoky. "Vyzývam občanov k opatrnosti a pokiaľ je to možné, aby sa vyhýbali miestam s veľkým počtom ľudí," napísala vicepremiérka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok