ONLINE: Dodávky elektriny na Ukrajine už takmer plne obnovili. Poľsko aktivovalo monitorovacie zariadenia na hranici

ta3 tasr čtk čt24
18.11.2022 06:41

Poľsko aktivovalo sofistikované monitorovacie zariadenia na prvom úseku vyše 200 kilometrov dlhého plota postaveného na hraniciach s Bieloruskom. Dodávky elektrickej energie na Ukrajine v priebehu piatka takmer plne obnovili. Po štvrtkových ruských raketových útokoch bolo bez prúdu viac než desať miliónov odberných miest. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:51 Ukrajinské sily odrazili v Doneckej oblasti na východe krajiny asi 100 útokov, boje nijako neustávajú, uviedol v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom videoprejave. Vojakov, ktorí na Donbase bojujú, označil za skutočných hrdinov.

23:36 Varšava nepovolí ruskej delegácii účasť na schôdzke Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá sa na budúci mesiac uskutoční v Poľsku, uviedol v piatok hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina.

22:06 V ukrajinskej Chersonskej oblasti, keď bola tento rok pod ruskou kontrolou, zmizli alebo boli zadržané stovky ľudí. Ďalšie desiatky ľudí boli najskôr mučené. Vyplýva to zo správy, ktorú vypracovali výskumníci z americkej Yaleovej univerzity.

21:4Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v súvislosti s tohtotýždňovými intenzívnymi raketovými útokmi Ruska na Ukrajinu vyzval Európu na uvalenie ďalších sankcií na Moskvu. TASR správu prevzala z agentúry DPA. 

20:58 Jedine ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj môže rozhodnúť o začatí mierových rokovaní s Ruskom, vyhlásil v piatok Biely dom. 

20:57 Dodávky elektrickej energie na Ukrajine v priebehu piatka takmer plne obnovili. Po štvrtkových ruských raketových útokoch bolo bez prúdu viac než desať miliónov odberných miest, uviedol riaditeľ Výskumného energetického centra Olexandr Charčenko. 

20:08 Približne 30 percent územia Ukrajiny je v dôsledku ruskej útočnej vojny zamínovaných, oznámil v piatok Kyjev. Informovala agentúra DPA.

19:50 Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk bol vymenovaný za námestníka ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Vláda v Kyjeve o tom rozhodla v piatok, informovali ukrajinské médiá s odvolaním sa na vládneho zástupcu v parlamente Tarasa Meľnyčuka. 

19:13 Kyjevská radnica v piatok varovala, že v meste možno dôjde k úplnému vypnutiu elektrickej energie. Najnovšie ruské raketové útoky znefunkčnili takmer polovicu energetického systému Ukrajiny, informovala agentúra Reuters.

19:01 Rusko začalo vo veľkom produkovať rakety Iskander a strely Kalibr s plochou dráhou letu už pred februárovou inváziou na Ukrajinu. Píše to v piatok denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na analýzu bezpečnostnej spoločnosti Janes. Podľa denníka to môže byť jedným z vysvetlení, kde Rusko berie muníciu na súčasné masívne ostreľovanie ukrajinskej infraštruktúry a miest.

18:41 V dôsledku pretrvávajúcej vojny na Ukrajine plánuje samospráva ruskej metropoly Moskva nadchádzajúce silvestrovské oslavy zorganizovať v skromnejšom duchu než po uplynulé roky.

18:17 Fínsko v piatok predstavilo plán na zvýšenie bezpečnosti svojej hranice s Ruskou federáciou, ktorý zahŕňa aj výstavbu približne 200-kilometrového plota za zhruba 380 miliónov eur. S odvolaním sa na fínsku pohraničnú stráž o tom informuje agentúra AFP.

17:12 Poľsko aktivovalo sofistikované monitorovacie zariadenia na prvom úseku vyše 200 kilometrov dlhého plota postaveného na hraniciach s Bieloruskom. Informovali o tom v piatok agentúry PAP a DPA. 

16:41 Ruské ministerstvo obrany obvinilo v piatok Ukrajinu z vraždy viac než desiatich vojnových zajatcov a označilo to za vojnový zločin, informovali agentúra AFP a denník The Guardian.

16:37 Ruská vojna na Ukrajine má "značný dosah" aj na bezpečnosť ďalších krajín, uviedli v piatok ministri vnútra krajín skupiny G7. V tejto súvislosti varovali pred možnými útokmi na kľúčovú infraštruktúru a tiež pred rizikami, ktoré môžu predstavovať vracajúci sa zahraniční bojovníci zapojení do bojov na Ukrajine. 

16:19 Bývalého záložného dôstojníka nemeckej armády odsúdili v piatok na podmienečný trest odňatia slobody pre poskytovanie utajovaných informácií ruským tajným službám. Informovala agentúra DPA.

16:13 Austrália v piatok vyzvala Rusko, aby jej vydalo trojicu mužov, ktorých súd v Holandsku vo štvrtok uznal vinnými zo zostrelenia civilného lietadla na linke MH17 z Amsterdamu do malajzijskej metropoly Kuala Lumpur a poslal ich na doživotie do väzenia. 

15:59 Ruské útoky voči ukrajinskej kritickej infraštruktúre vyradili z prevádzky takmer polovicu energetického systému v krajine, oznámil v piatok ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Moskva v posledných týždňoch cieli na ukrajinskú energetickú sieť, zatiaľ najrozsiahlejší útok podľa Kyjeva vykonala tento týždeň v utorok.

15:31 Do nedávno oslobodeného Chersonu na juhu Ukrajiny vyrazí dnes večer z Kyjeva prvý vlak, uvádza portál Obozrevatel. Cestovné lístky si zakúpilo asi 200 ľudí, ktorí do mesta dorazia v sobotu ráno. Ukrajinský dopravca Ukrzaliznycja okrem toho ponúka ľuďom možnosť zakúpiť si v rámci charitatívnej akcie lístky napríklad aj do Ruskom obsadeného Mariupolu alebo Simferopolu na polostrove Krym s tým, že do nich vypraví vlak po ich oslobodení Ukrajinou.

15:11 Keď ruskí vojenskí pohlavári v televíznom prenose oznamovali, že sťahujú jednotky z juhoukrajinského Chersonu, jeden človek pri tom chýbal - prezident Vladimir Putin. V čase, keď veliteľ ruských vojsk na Ukrajine Sergej Surovikin a minister obrany Sergej Šojgu 9. novembra vo vystúpení hovorili o dôvodoch ústupu, bol Putin na návšteve neurologickej kliniky v Moskve, kde sledoval, ako lekári operujú mozog. Uviedla to agentúra AP. Neskôr toho dňa sa Putin objavil ešte na inej akcii, ale ani tam sa nezmienil o stiahnutí z Chersonu, zrejme najväčšom vojenskom ponížení Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu.

14:52 Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky rokoval so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom o spoločných projektoch v energetike. Vyzdvihol tiež pozitívny vývoj obchodných vzťahov medzi oboma krajinami, informovala agentúra TASS.

14:17 Bieloruský súd poslal na dva roky do väzenia muža, ktorý prišiel pri ruskom ostreľovaní Kyjeva o dcéru a napísal na sociálnej sieti príspevok, v ktorom spomenul bieloruského lídra Alexandra Lukašenka v súvislosti s útokmi na Ukrajinu. Informoval o tom bieloruský portál Zerkalo. Muž upozorňoval, že Lukašenkov režim umožňuje ruskej armáde, aby z bieloruského územia na Ukrajinu útočila. 

13:57 Rusko sa usilovne snaží dezinformáciami rozvrátiť demokratické spoločnosti, čo sa mu ale nikdy nepodarí. Dnes to po rokovaní ministrov vnútra veľkých svetových ekomomík G7 vyhlásila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová, podľa ktorej bude Západ svoje hodnoty a ideály brániť. Štáty G7, ktorými sú okrem Nemecka aj Francúzsko, Británia, Japonsko, Kanada, USA a Taliansko, preto chcú spoločne zosilniť boj proti dezinformáciám.

13:39 Vo východnom Poľsku, kde dopadla raketa, už pracujú aj ukrajinskí experti, uviedol šéf ukrajinskej diplomacie. Ďakuje Poliakom, že im umožnili prístup.

13:05 Ruské ozbrojené sily vo štvrtok na Ukrajine zasiahli energetické objekty a vojenské zariadenia vrátane výrobne rakiet. Podľa agentúry TASS to tvrdí ministerstvo obrany v Moskve. Zasiahnuté boli podľa hovorcu ministerstva Igora Konašenkova budovy vojenskej správy, ukrajinský obranný priemyselný komplex a súvisiaca palivová a energetická infraštruktúra.

12:51 V reakcii na požiadavky na ukončenie okupácie Záporožskej jadrovej elektrárne Kremeľ podľa serveru Ukrajinska pravda oznámil, že "bude pokračovať v dialógu" s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE). Podľa serveru to uviedol tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

12:26 Poľsko chystá štátny pohreb pre oboch mužov, ktorí prišli o život v utorok pri výbuchu spôsobenom dopadom rakety. Dnes o tom informovala poľská agentúra PAP. Podľa farára z dediny Przewodów, kde sa incident stal, sú pohreby plánované na sobotu a nedeľu. Štátny pohreb je v Poľsku určený pre ľudí, ktorí prišli o život v službe štátu. Podrobnosti smútočných obradov v Przewodowe nie sú zatiaľ známe.

12:05 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že neexistuje žiadna vyhliadka ani plány na summit medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým prezidentom Joeom Bidenom. Uviedol to v reakcii na oznámenie ministra zahraničia Sergeja Rjabkova, ktorý v piatok uviedol, že Moskva je ochotná s Washingtonom rokovať na úrovni vyšších predstaviteľov.

12:01 Rusko v piatok oznámilo, že posilňuje pozície na Krymskom polostrove, anektovanom od Ukrajiny v roku 2014. Tento krok ohlásilo v čase, keď Kyjev dobyl naspäť územie v susednej Chersonskej oblasti, pripomína tlačová agentúra AFP. "Posilňovanie a upevňovanie pozícií prebieha na území Krymu pod mojím dohľadom; cieľom je zaistiť bezpečie všetkým Krymčanom," uviedol v sociálnych médiách Moskvou dosadený gubernátor Krymu Sergej Axionov.                                              

11:33 Rusko dúfa, že sa podarí dohodnúť ďalšiu výmenu väzňov so Spojenými štátmi, v rámci ktorej by mohol byť vymenený známy ruský obchodník so zbraňami Viktor But. Vyhlásil to piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, podľa ktorého však Moskva s Washington o Ukrajine nemá o čom rokovať.

11:24 Ľvovský guvernér Maksym Kozyckij varoval obyvateľov, že v budúcej polhodine môžu v regióne počuť "zvuky podobné výbuchom". Na Telegrame sa snaží obyvateľov upokojiť, že "situácia je pod kontrolou" a že pôjde o zvuky riadené detonáciou, ktoré majú neutralizovať ruskú muníciu zaistenú protivzdušnou obranou.

11:23 Zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že vo Vilňansku v Záporožskej oblasti boli po štvrtkovom ruskom ostreľovaní nájdení ďalší dvaja mŕtvi. Na Telegrame uviedol, že útoky na obytné domy tak majú už deväť obetí.

10:41 O tom, že východopoľský Przewodów zasiahla raketa odpálená z Ukrajiny, nie ruská strela, vláda vo Varšave vedela veľmi skoro. Poľskí predstavitelia ale boli v rozpakoch, ako túto informáciu oznámiť verejnosti, a čakali na Spojené štáty. S odvolaním sa na zdroje v poľskej a ukrajinskej vláde to napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

10:29 Na Ukrajine sa začala predávať posledná séria náramkov z ocele vyrobenej v oceliarňach Azovstaľ vo východoukrajinskom meste Mariupol. Vo štvrtok večer o tom informovali tlačová agentúra Reuters aj portál britskej televízie Sky News. Náramky sa predávajú približne po 40 dolárov za kus a zisky pôjdu organizácii, ktorá pomáha financovať získavanie a údržbu dronov využívaných ukrajinskou armádou. "Keď nosíme tento náramok, cítime hrdosť, že sme Ukrajinci. Je to veľmi silný pocit," povedal Jurij Ryženkov, riaditeľ spoločnosti Metinvest, ktorá vlastní Azovstaľ. 

10:01 Vyšetrovanie septembrových únikov plynu z plynovodov Nord Stream potvrdilo, že išlo o sabotáž, uviedla v piatok podľa agentúry Reuters švédska prokuratúra. Na poškodených plynovodoch boli objavené stopy výbušnín, dodala. 

9:18  Ukrajinský Štátny vyšetrovací úrad začal od začiatku ruskej invázie takmer 1 100 konaní proti zradcom a kolaborantom, uviedol na Telegrame. Konkrétne vyšetruje 1 098 trestných činov proti národnej bezpečnosti, z toho 899 trestných konaní za vlastizradu, 158 za kolaborantskú činnosť a desať za napomáhanie agresorskému štátu. Najviac konaní sa začalo Luhanskej, Záporožskej, Doneckej, Charkovskej a Chersonskej oblasti.

9:10 V reakcii na útoky ruských síl na ukrajinské jadrové elektrárne by medzinárodné spoločenstvo malo prijať opatrenia, ktoré by prinajmenšom pozastavili členstvo Ruska v Bezpečnostnej rade OSN, uviedli niektorí poslanci Európskeho parlamentu pre ukrajinský server Guildhall.

8:51 Vatikán je pripravený urobiť všetko pre to, aby sprostredkoval a ukončil konflikt na Ukrajine. Pápež František to povedal v rozhovore pre taliansky denník La Stampa, ktorý zverejnili v piatok. V reakcii na otázku, či verí, že je stále možné zmierenie medzi Ruskom a Ukrajinou, pápež všetkých vyzval, aby sa nevzdávali. "Všetci sa však musia zaviazať, že demilitarizujú srdcia – a začnú pritom tým svojím – a 'zneškodnia' násilie. Všetci musíme byť pacifisti. Musíme chcieť mier – nielen prímerie, ktoré môže slúžiť len na opätovné vyzbrojenie, ale skutočný mier, ktorý je ovocím dialógu," uviedol František.

8:11 Ruská armáda v noci na dnešok vypálila viac ako 40 rakiet na juhukrajinský Nikopol, informoval šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Zasiahli niekoľko obytných domov vrátane výškových, elektrické vedenie, automobily a hospodárske objekty. Žiadne obete nie sú hlásené.

8:10 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal 17. novembra dekrét, ktorým zmenil zloženie ruskej prezidentskej Rady pre občiansku spoločnosť a ľudské práva, upozornil Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Dekrétom boli najmä vylúčení štyria ruskí ľudskoprávni aktivisti, vrátane Jekateriny Vinokurovej, ktorá napísala článok kritizujúci vzostup "vlasteneckých" kanálov na Telegrame a nacionalistických vojenských blogerov.

7:57 Ukrajina si prevzala siedmy kus objednanej húfnice Zuzana 2. V dohľadnej dobe odovzdajú aj posledný ôsmy kus techniky, ktorý štátna akciová spoločnosť Konštrukta-Defence dodáva na základe komerčného predaja. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval na sociálnej sieti.

7:27 Bývalý vojak ruskej jednotky, ktorá okupovala ukrajinské mesto Buča pri Kyjeve a je podozrivá zo spáchania vojnových zločinov, dezertoval a teraz žiada o azyl v Španielsku. Dvadsaťsedemročný Nikita Čibrin tvrdí, že ako vojak 64. motostreleckej brigády strávil viac ako štyri mesiace na Ukrajine, ale že za celý čas ani raz nevystrelil.

7:20 V Chersonskej oblasti ostreľujú ruskí okupanti pravý breh Dnepra salvovými raketometmi, mínometmi a ťažkým delostrelectvom. V meste Cherson zomrel na následky zranenia črepinami jeden obyvateľ, uviedla agentúra Ukrinform s odvolaním sa na vyjadrenie južného veliteľstva ukrajinských síl.

7:06 Britská streetartová ikona Banksy publikovala video, ktoré zachytáva jej tvorbu na Ukrajine. Svoje diela na ňom maľuje na stene zničených obytných domov v Kyjevskej oblasti.

6:36 Ruské sily na východe Chersonskej oblasti sú pravdepodobne zraniteľné voči ukrajinskej zásahovej kampani, akú obranné sily úspešne využili na dobytie západnej časti oblasti, uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW). V regióne je len nízky počet kvalitných ciest, ktoré navyše prepájajú polostrov Krym s pevninskou Ukrajinou. Podľa inštitútu sú práve tieto úzke hrdlá zraniteľným miestom okupačných síl, ich zasiahnutie by postupne znižovalo schopnosť Ruska pokračovať v zásobovaní vo východnej Chersonskej oblasti a ďalších oblastí južnej Ukrajiny.

6:35 Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) prijala vo štvrtok rezolúciu vyjadrujúcu "vážne znepokojenie" nad tým, že Rusko neuposlúchlo výzvy na zastavenie útokov voči jadrovým zariadenia na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

6:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že momentálne je bez elektriny viac ako desať miliónov Ukrajincov, teda približne štvrtina populácie vojnovej krajiny. Výpadky sú dôsledkom ruských útokov na ukrajinskú energetiku. "Opäť sú havarijné vypnutia elektriny na doplnenie tých plánovaných, slúžiacich na stabilizáciu situácie. V tejto chvíli je bez elektriny viac ako desať miliónov Ukrajincov," povedal Zelenskyj s tým, že najviac je postihnutá Vinnycká, Odeská, Sumská oblasť a Kyjev. "Robíme všetko, aby sa dodávky elektriny vrátili do normálu," dodal.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok