Rusko vyradilo z prevádzky takmer polovicu energetického systému, povedal ukrajinský premiér

TA3 ČTK
18.11.2022 15:58

Ruské útoky voči ukrajinskej kritickej infraštruktúre vyradili z prevádzky takmer polovicu energetického systému v krajine, oznámil v piatok ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Moskva v posledných týždňoch cieli na ukrajinskú energetickú sieť, zatiaľ najrozsiahlejší útok podľa Kyjeva vykonala tento týždeň v utorok.

„Rusko pokračuje s útokmi na civilnú kritickú infraštruktúru na Ukrajine, bojuje proti civilnej populácii a v zime jej odopiera svetlo, vodu, teplo a komunikáciu. Len 15. novembra Rusko na ukrajinské mestá vypálilo okolo 100 striel. Vyradilo tým z prevádzky takmer polovicu nášho energetického systému," povedal podľa agentúry Unian premiér na stretnutí s podpredsedom Európskej komisie Valdisom Dombrovskisom.

Ukrajina preto od svojich európskych partnerov potrebuje ďalšiu podporu svojho energetického sektora, vybavenie aj dodatočnú finančnú podporu pre nákup plynu, povedal počas spoločného brífingu Šmyhal. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave v noci na piatok uviedol, že kvôli ruským útokom je bez elektriny zhruba desať miliónov Ukrajincov, teda približne štvrtina populácie.

Útoky na ukrajinskú infraštruktúru zintenzívnili v posledných týždňoch, Ukrajina kvôli nim zápasí s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov tento týždeň v rozhovore s agentúrou Interfax uviedol, že cieľom útokov na ukrajinskú infraštruktúru je donútiť Kyjev k rokovaniam. 

Ukrajinské úrady a niektoré ďalšie krajiny označujú ruské údery na civilné ciele za terorizmus. V utorok 15. novembra bol po celej Ukrajine okrem Ruska obsadeného Krymu vyhlásený letecký poplach a explózia hlásila prakticky celá krajina vrátane západných oblastí. Údery poškodili 15 energetických zariadení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok