Jeho dcéru zabili v Kyjeve rakety, na internete vinil Lukašenka. Súd v Bielorusku poslal muža za mreže

ta3 čtk
18.11.2022 13:37

Bieloruský súd poslal na dva roky do väzenia muža, ktorý prišiel pri ruskom ostreľovaní Kyjeva o dcéru a napísal na sociálnej sieti príspevok, v ktorom spomenul bieloruského lídra Alexandra Lukašenka v súvislosti s útokmi na Ukrajinu. Informoval o tom bieloruský portál Zerkalo. Muž upozorňoval, že Lukašenkov režim umožňuje ruskej armáde, aby z bieloruského územia na Ukrajinu útočila.

vazenie basa vaznica zatknutie 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Odsúdený Bielorus Aljaksandr Patapav má na Ukrajine príbuzných. Ostreľovanie Kyjeva pripravilo jeho dcéru o život a jeho neter o nohu. Patapov v júli zdieľal na sociálnej sieti Odnoklassniki dva komentáre, v ktorých reagoval na odpaľovanie rakiet z Bieloruska a v tejto súvislosti tiež spomenul bieloruského autoritárskeho prezidenta Lukašenka.

Úrady ho kvôli týmto internetovým príspevkom obvinili z urážky prezidenta Bieloruska, ktorá je podľa bieloruských zákonov trestným činom. Patapov bol od augusta vo väzbe.

Bieloruské úrady tvrdo potláčajú akékoľvek prejavy nesúhlasu s politickým vedením krajiny. Po rozsiahlych protivládnych protestoch v roku 2020 sa väčšina tých, ktorí režim kritizovali, ocitla vo väzení alebo v zahraničnom exile.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok