V Španielsku žiada o azyl ruský dezertér, ktorého jednotka okupovala Buču. Je ochotný vypovedať

ta3 čtk
18.11.2022 07:20

Bývalý vojak ruskej jednotky, ktorá okupovala ukrajinské mesto Buča pri Kyjeve a je podozrivá zo spáchania vojnových zločinov, dezertoval a teraz žiada o azyl v Španielsku. Dvadsaťsedemročný Nikita Čibrin tvrdí, že ako vojak 64. motostreleckej brigády strávil viac ako štyri mesiace na Ukrajine, ale že za celý čas ani raz nevystrelil.

drfgew
TASR/AP

Je ochotný vypovedať na medzinárodnom súde o tom, čo na Ukrajine zažil, videl a počul. "Nemám čo skrývať," povedal Čibrin britskému denníku The Guardian, ktorý o vojakovom prípade informoval. "Je to zločinecká vojna, ktorú Rusko rozpútalo. Chcem urobiť všetko, čo odo mňa závisí, aby som ju zastavil," povedal Čibrin.

Z jednotky dezertoval v júni. Rodák z Jakutska na Sibíri tvrdí, že hneď 24. februára, keď ruské vojská na rozkaz prezidenta Vladimira Putina vpadli na Ukrajinu, povedal svojim nadriadeným, že je proti vojne, a tak ho odoslali na podradné práce do tyla a vyhrážali sa väzením. Predtým slúžil ako mechanik. K armáde sa dal vlani v lete kvôli finančným problémom, ale nemal potuchy, že ho pošlú do vojny. Na Ukrajinu sa dostal hneď na začiatku invázie, keď jeho jednotka vyrazila z Bieloruska.

Jeho jednotka sa rozmiestnila v dedine Lypivka, ležiacej asi 45 kilometrov od Kyjeva a neďaleko od mesta Buča. Vojak tvrdí, že nebol svedkom zabíjania civilistov, ale o vraždách a znásilňovaní sa hovorilo ustavične a vykrádanie ukrajinských domov bývalo v jeho jednotke bežnou záležitosťou. "Kradli všetko, čo mohli: práčky, elektroniku, všetko," povedal.

Ruské jednotky sa na jar stiahli od Kyjeva, ktorý sa im nepodarilo dobyť. Keď sa svet dozvedel o vojnových zverstvách, ktoré Moskva popiera, Putin vyznamenal 64. brigádu tým, že jej udelil čestný titul "gardová".

Čibrin tvrdí, že sa mu podarilo utiecť 16. júna, keď sa schoval v nákladnom aute, ktoré išlo pre zásoby do Ruska. Tam kontaktoval ochrancu ľudských práv, ktorí mu pomohli opustiť krajinu. Túto verziu britskému denníku potvrdil zakladateľ spolku Gulagu.net Vladimir Osečkin. Čibrin v utorok priletel do Madridu. Vo štvrtok ho prepustili zo strediska na letisku a ubytovali v útulku pre utečencov, zatiaľ čo sa úrady zaoberajú jeho žiadosťou o azyl.

Denník pripustil, že nemá k dispozícii nezávislé potvrdenie vojakovho príbehu, ale Čibrin predložil dokumenty a snímky svedčiace o tom, že slúžil v 64. brigáde na Ukrajine.

Ide o druhý známy prípad ruského vojaka, ktorý po zapojení do vojny proti Ukrajine utiekol z Ruska. Tento rok v auguste Pavol Filaťjev, ktorý slúžil u výsadkárov, požiadal o politický azyl vo Francúzsku. Obáva sa, že vo vlasti by ho prísne potrestali za to, že na sociálnej sieti zverejnil text o 140 stránkach, v ktorom rekapituloval svoje vojnové zážitky vrátane opisu problémov dysfunkčnej ruskej armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok