Poľsko chystá štátny pohreb pre mužov, ktorí zomreli po dopade rakety. Obrady sú naplánované na víkend

ta3 ČTK
18.11.2022 12:51

Poľsko chystá štátny pohreb pre oboch mužov, ktorí prišli o život v utorok pri výbuchu spôsobenom dopadom rakety. Informovala o tom poľská agentúra PAP. Podľa farára z dediny Przewodów, kde sa incident stal, sú pohreby plánované na sobotu a nedeľu.

Poľsko chystá štátny pohreb pre mužov, ktorí zomreli po dopade rakety. Obrady sú naplánované na víkend
TASR/AP

Štátny pohreb je v Poľsku určený pre ľudí, ktorí prišli o život v službe štátu. Podrobnosti smútočných obradov v Przewodowe nie sú zatiaľ známe.

Raketa dopadla do Przewodowa, ktorý leží niekoľko kilometrov od hranice s Ukrajinou, v utorok popoludní. Pri výbuchu neďaleko sušičky obilia zomreli dvaja muži. Išlo o 60-ročného traktoristu a o dva roky staršieho skladníka. Traktorista práve nabiehal na váhu s nákladom kukurice a druhý muž sa jeho počínaniu prizeral. V súvislosti s nešťastím miestne úrady vyhlásili niekoľkodňový smútok a sľúbili finančnú pomoc rodinám obetí.

Agentúra DPA poznamenáva, že dvojica sa stala prvými civilistami v Poľsku, členskej krajine NATO, ktorí prišli o život v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Západ predpokladá, že v Przewodowe nedopatrením dopadla strela ukrajinskej protivzdušnej obrany odpálená proti ruskej rakete. Ukrajinská strana tvrdí, že išlo o ruskú raketu. Avšak prezident Volodymyr Zelenskyj však svoje pôvodne rezolútne vyhlásenie vo štvrtok trochu zmiernil, keď povedal, že so stopercentnou istotou nevie povedať, čo sa na východe Poľska stalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok