ONLINE: Erdogan si nemyslí, že Rusko a USA použijú jadrové zbrane. V Kyjeve zasnežilo výstavu zničených tankov

ta3 tasr čtk čt24
17.11.2022 07:26

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že Spojené štáty ani Rusko nemajú v úmysle použiť jadrové zbrane. V Kyjeve napadol prvý sneh. Zasnežilo expozíciu rozbitej techniky okupantov. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:45 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:22 Viac než desať miliónov Ukrajincov zostalo vo štvrtok bez dodávok elektrickej energie v dôsledku ďalšej masívnej vlny ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Oznámil to vo štvrtok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra AFP.

21:17 Kremeľ priznal, že chce útokmi na ukrajinskú infraštruktúru donútiť prezidenta Volodymyra Zelenského k rokovaniam. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova o tom informoval denník Ukrajinska pravda.

21:02 Kremeľ priznal, že chce útoky na ukrajinskú infraštruktúru donútiť prezidenta Volodymyra Zelenského k rokovaniam. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova o tom informoval denník Ukrajinska pravda.

21:01 Ukrajinské úrady tvrdia, že v meste Cherson objavili dôkazy o rozsiahlom mučení ľudí, ku ktorému tam dochádzalo počas osem mesiacov trvajúcej ruskej okupácie. Informovala agentúra AFP.

20:18 Do Poľska pricestovali ukrajinskí experti, ktorí sa budú spolupodieľať na vyšetrovaní okolností utorkového dopadu rakety na poľskom území. Informovalo o tom vo štvrtok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, píše agentúra AFP.

18:36 Rusko štvrtkové rozhodnutie holandského súdu v súvislosti so zostrelením letu MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014 odsúdilo. Podľa Moskvy bol verdikt urobený na politickú objednávku a "opomenul nestrannosť", citovala z vyhlásenia ruskej diplomacie agentúra Reuters.

17:38 Európska únia v priebehu novembra zašle Ukrajine ďalších 1800 ton núdzovej pomoci. Oznámila to vo štvrtok Európska komisia (EK), ktorá poskytovanie pomoci Kyjevu koordinuje.

17:17 Mier na Ukrajine nebude možný, kým Rusko nestiahne svojich vojakov, uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Moskva ale nedáva nijako najavo, že by na to bola pripravená, dodal Borrell počas svojej návštevy Uzbekistanu.

16:46 Fínska vláda vo štvrtok navrhla vynaložiť 139 miliónov eur na výstavbu plotov pozdĺž časti hranice s Ruskom, informovala agentúra Reuters. V Helsinkách rastú obavy z nelegálnych prechodov hranice po tom, čo Rusko vyhlásilo kvôli svojej vojne na Ukrajine čiastočnú mobilizáciu a z krajiny začali utekať tisíce Rusov.

16:30 Poľsko zo Spojených štátov dostane na budúci rok svoje prvé raketové systémy HIMARS. Vo štvrtok to oznámil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, informuje TASR  podľa správy agentúry PAP. 

16:25 Verdikt holandského súdu v súvislosti so zostrelením letu MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014, vyslal silný signál, že "každý vojnový zločin spáchaný Rusmi" bude vyšetrený a uzavretý. Agentúre Reuters to povedal predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

15:53 Rusko neuvažuje o tom, že by použilo jadrové zbrane, uviedol vo štvrtok Kremeľ. Prezident Vladimir Putin síce tvrdí, že ak by Rusko bolo napadnuté, bude brániť svoje územie všetkými dostupnými prostriedkami vrátane atómových zbraní, ruskí činitelia však tvrdia, že Západ si už viackrát zle vysvetlil vyhlásenia Kremeľského paláca, píše agentúra Reuters. 

14:28 Ruské používanie nášľapných mín na Ukrajine ohrozuje pokrok dosiahnutý v tejto oblasti za posledných 25 rokov. Vo štvrtok to vo výročnej správe uviedol celosvetový Monitor nášľapných mín.

14:24 Britský minister financií Jeremy Hunt oznámil, že vláda zvýši mimoriadnu daň, takzvanú windfall tax, uvalenú aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine na spoločnosti obchodujúce s plynom a ropou. Daň stúpne z 25 na 35 percent a bude v platnosti až do marca 2028. Podľa agentúry Reuters sa tiež rozšíri na výrobcov elektriny.

14:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zmiernil svoje doposiaľ jednoznačné tvrdenie, že raketu, ktorá dopadla v Poľsku, vystrelili Rusi. Teraz pripustil, že to nevie na 100 percent, píše čt24.

13:29 Podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Rjabkova hovorili riaditeľ americkej CIA William Burns a šéf ruskej SVR Sergej Naryškin na svojom stretnutí v Turecku o "citlivých" otázkach. Schôdzka sa podľa neho konala na žiadosť Washingtonu.

13:11 V Kyjeve napadol prvý sneh. Zasnežilo expozíciu rozbitej techniky okupantov.

12:27 Rusko schválilo predĺženie dohody o vývoze ukrajinského obilia z prístavov v Čiernom mori, oznámilo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia.

12:21 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok povedal, že Spojené štáty ani Rusko nemajú v úmysle použiť jadrové zbrane. Podľa jeho slov ho o tom informovali po americko-ruských rozhovoroch, ktoré sa tento týždeň konali v Ankare. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

11:21 Poľsko dalo vo štvrtok najavo, že je ochotné umožniť ukrajinským expertom prístup na miesto, kam v utorok dopadla raketa. Pracuje tam tím poľských a amerických vyšetrovateľov, uviedol v televízii TVN24 poradca poľského prezidenta Andrzeja Dudu Jakub Kumoch.

11:06 Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala na konferencii o ruskej hybridnej vojne k silnejším sankciám proti Putinovmu režimu a podpore Ukrajiny.

10:57 Prvý sneh tohtoročnej jesene napadal vo štvrtok na Ukrajine, ktorá v dôsledku útokov Ruska na tamojšiu energetickú infraštruktúru trpí v mnohých územných častiach výpadkami elektriny. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich spravodajcov v Kyjeve.

10:54 Námestník ruského ministra zahraničných vecí povedal agentúre TASS, že Moskva nechce odísť od dohody o plavbe v Čiernom mori, je však podľa neho potrebné zabezpečiť aj export ruských poľnohospodárskych produktov a hnojív.

10:43 Austrálsky miliardár Andrew Forrest založil investičný fond na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny. Dúfa, že v ňom bude najmenej 25 miliárd dolárov, uviedla BBC.

10:36 Zelenskyj zverejnil video dnešného útoku na Dnipro.

10:16 V noci na dnešok Rusko podľa zástupcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka ostreľovalo Vilňansk v Záporožskej oblasti. Zasiahnutá bola obytná budova. Záchranári zatiaľ z trosiek domu vytiahli štyri telá, pod sutinami ďalej pátrajú po preživších.

Na sociálnych sieťach sa objavili správy, že nad Čerkaskou, Poltavskou, Ľvovskou a Charkovskou oblasťou zafungovala protivzdušná obrana. Explózie začuli obyvatelia hlavného mesta, kde podľa miestnych médií taktiež zapracovala protivzdušná obrana, píše ruskojazyčný server BBC. Podľa predbežných informácií boli zostrelené dve strely s plochou dráhou letu.

9:31 Ukrajinské úrady vyzývali obyvateľov, aby sa uchýlili do krytov, pretože hrozba ruských raketových útokov pretrváva.

8:41 Podľa ukrajinského ministra infraštruktúry Oleksandra Kubrakova bude dohoda o vývoze ukrajinského obilia koridormi v Čiernom mori predĺžená o 120 dní.

8:30 Aj Kyjev hlási explózie. Vo viacerých oblastiach Ukrajiny znejú letecké sirény.

7:58 Podľa ukrajinských médií boli nad ránom počuť výbuchy aj v meste Dnipro.

7:44 Ukrajinská armáda uviedla, že ruská strela zasiahla Odesu.

7:43 Poľsko neaktivovalo článok 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý počíta s konzultáciami členských krajín NATO. Uviedol to v stredu večer poľský premiér Mateusz Morawiecki s tým, že takéto diskusie momentálne aj tak prebiehajú prakticky neustále, informuje poľská agentúra PAP.

7:38 Južné operačné veliteľstvo oznámilo, že ukrajinská armáda vykonala za posledných 24 hodín 45 palebných akcií, pri ktorých zranila päť ruských vojakov a zničila tri obrnené vozidlá. V Beryslavskom okrese v Chersonskej oblasti potom ukrajinská armáda zostrelila dve bezpilotné lietadlá pomocou ručných zbraní, dodalo velenie.

7:35 Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley v stredu uviedol, že sa po incidente v Poľsku chcel telefonicky spojiť so svojím ruským náprotivkom Valerijom Gerasimovom, pokus bol ale neúspešný. Milley tieto snahy bližšie nešpecifikoval, ale nemožnosť nadviazať spojenie v čase, keď sa objavili otázky, či Rusko zasiahlo členský štát NATO, vyvoláva obavy ohľadom toho, či by vo chvíli krízy fungovala komunikácia na vysokej úrovni medzi USA a Ruskom, píše agentúra AP.

7:23 Ruské úrady zablokovali web denníka Novaja Gazeta, uviedla agentúra Reuters.

7:20 Ruského plukovníka Vadima Bojka, ktorý sa podieľal na odvodoch v rámci mobilizácie nariadenej šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, našli v stredu zastreleného v jeho kancelárii v prestížnej vojenskej škole vo Vladivostoku. Podľa prvotných ruských správ mal spáchať samovraždu, incident však sprevádzajú isté zvláštne okolnosti, informuje na svojej webstránke britský denník Daily Mail.

7:11 Americký prezident Joe Biden odmietol tvrdenie hlavy ukrajinského štátu Volodymyra Zelenského, ktorý povedal, že je stále presvedčený, že raketu, ktorá v Poľsku zabila dvoch ľudí, nevystrelili Ukrajinci. "Takéto dôkazy nie sú," poukázal Biden.

7:00 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine a incidentom v Poľsku sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok