Stovky ľudí sa počas ruskej okupácie Chersonu stratili alebo boli zadržané, uvádza správa

TA3 ČTK
18.11.2022 22:06

V ukrajinskej Chersonskej oblasti, keď bola tento rok pod ruskou kontrolou, zmizli alebo boli zadržané stovky ľudí. Ďalšie desiatky ľudí boli najskôr mučené. Vyplýva to zo správy, ktorú vypracovali výskumníci z americkej Yaleovej univerzity.

Stovky ľudí sa počas ruskej okupácie Chersonu stratili alebo boli zadržané, uvádza správa
TASR/AP

"Rusko musí zastaviť tieto operácie a stiahnuť svoje sily, aby ukončilo zbytočnú vojnu, ktorú nemôže vyhrať a nevyhrá - bez ohľadu na to, aká opovrhnutiahodná a zúfalá je jeho taktika," uviedlo vo vyhlásení k správe americké ministerstvo zahraničia.

Správa, do ktorej agentúra Reuters nahliadla ešte pred jej publikáciou, dokumentuje zadržanie a zmiznutie 226 ľudí v Chersone medzi marcom a októbrom tohto roku. Štvrtina z nich bola údajne mučená a päť ich zomrelo vo väzbe alebo krátko po tom, čo sa dostali na slobodu.

Cherson ruské jednotky obsadili krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Išlo o jediné ukrajinské oblastné centrum, ktoré sa im podarilo ovládnuť. Na jeseň sa Rusko región po narýchlo usporiadanom hlasovaní, ktorého výsledok svet neuznal, pokúsilo anektovať. Ruská armáda sa odtiaľ na ľavý breh Dnepra minulý týždeň stiahla po tom, čo v uplynulých mesiacoch utrpela sériu porážok v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Výskumníci z Yaleovej univerzity správu vypracovali v rámci programu amerického ministerstva zahraničia nazvaného Conflict Observatory, ktorý sa začal tento rok v máji s cieľom odhaliť a analyzovať dôkazy o vojnových a ďalších zločinoch spáchaných Ruskom na Ukrajine. 

Rusko popiera, že by sa jeho vojaci zameriavali na civilistov alebo páchali zverstvá. Ako uviedol Nathaniel Raymond, šéf výskumného laboratória, správa potvrdzuje varovanie Spojených štátov, ktoré zaznelo už pred konfliktom a ktoré sa týkalo toho, že sa budú Rusi dopúšťať zatýkania a zabíjania civilistov. "Toto je najsilnejší dôkaz, že sa tak deje," dodal Raymond.

Správa, ktorá čerpala informácie z otvorených zdrojov, uvádza, že väčšina z 226 osôb bola zadržaná buď ruskou armádou alebo príslušníkmi tajnej služby FSB, ktorí boli vyslaní na Rusko obsadené ukrajinské územia. Niekoľko zdrojov výskumníkom potvrdilo, že ruské bezpečnostné zložky majú zoznamy mien osôb, na ktoré sa zamerali, ale aj poznávacie značky ich áut a ďalšie informácie. 

Niektoré zdroje v správe neboli identifikované, aby zostali chránené. Výskumníci tiež odhalili 12 miest používaných na zadržiavanie osôb a na ich výsluchy, ktoré sa nachádzali v Chersone a na Kryme.

Najmenej 55 zo zadržaných alebo zmiznutých sa stalo podľa všetkého obeťami zaobchádzania, ktoré by podľa medzinárodného práva mohlo predstavovať mučenie, uvádza aj správa. Išlo o bitie, predstieranú popravu, elektrické šoky či mučenie príbuzných. Niekoľko ľudí uviedlo, že boli mučení kvôli informáciám o pozíciách ukrajinských vojenských jednotiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok