ONLINE: V Moskve zadržali pracovníkov Slobodnej Európy, Biden vyzdvihol úspech Ukrajiny v Chersone

ta3 TASR ČTK
14.11.2022 06:35

V Moskve dnes polícia zadržala dvoch externých spolupracovníkov stanice Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda Jurija Lebedeva a Jelizavetu Movčanovú. Žurnalisti boli zadržaní počas práce, keď pokladali ľuďom na ulici otázky, informovala stanica. Americký prezident Joe Biden ocenil opätovné získanie kontroly ukrajinskou armádou nad juhoukrajinským Chersonom, informovala agentúra AFP. Pre Kyjev je to podľa neho v boji s Ruskom "dôležité víťazstvo", napísala agentúra AFP. Udalosti na Ukrajine sledujeme online.

ONLINE: V Moskve zadržali pracovníkov Slobodnej Európy, Biden vyzdvihol úspech Ukrajiny  v Chersone
TASR/AP

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:30 Valné zhromaždenie OSN vyzvalo Moskvu, aby Ukrajine zaplatila vojnové reparácie. Príslušnú rezolúciu schválilo 94 štátov zo 193, vrátane Česka. Proti bolo štrnásť krajín. Okrem Ruska dokument odmietli napríklad Čína, Sýria, Kuba, Irán alebo Severná Kórea. 73 členov sa zdržalo hlasovania. Podľa rezolúcie musí medzinárodné spoločenstvo napríklad vytvoriť medzinárodný register, ktorý by dokumentoval škody a straty, ktoré Kremeľ Ukrajine spôsobil.

22:47 Ukrajina očakáva, že v novembri dostane zo zahraničia zhruba 4,8 miliardy dolárov av decembri ďalšie tri miliardy dolárov, povedal v pondelok ukrajinský minister financií Serhij Marčenko. Informovala o tom agentúra Reuters.

22:40 Ukrajinská armáda nebude pri oslobodzovaní svojej krajiny od ruskej okupácie akceptovať žiadne kompromisy, vyhlásil v pondelok hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj. Informujeme podľa správy z agentúry DPA. Zalužnyj to povedal po telefonickom rozhovore s predsedom Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Markom Milleym. "Naším cieľom je od ruskej okupácie oslobodiť celé ukrajinské územie," napísal Zalužnyj na platforme Telegram a dodal, že na tejto ceste sa nezastavia. "Ukrajinská armáda nebude akceptovať žiadne vyjednávania, dohody či kompromisné rozhodnutia. Pre rokovania existuje len jediná podmienka: Rusko musí opustiť všetky okupované územia," spresnil hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny. 

22:21 Vedenie slávneho kyjevského pravoslávneho kláštora Kyjevskopečerská lávra sa snaží podľa ukrajinských médií zahladiť víkendový škandál, kedy tu zaznela pieseň či modlitba "za matičku Rus". Ukrajinská cirkev je rozštiepená na časť, ktorá vyhlásila nezávislosť na Moskve, a na časť historicky podriadenú moskovskému patriarchátu, od ktorého sa osamostatnila až na konci mája. Práve duchovné tejto cirkvi Pavlo Lebiď stojí na čele slávneho kláštora, zatiaľ čo škandál okolo modlitby za matičku Rus rozvíril kňaz z "konkurenčnej" cirkvi. Metropolita Lebiď v pondelok verejne oznámil, že duchovného, ktorý v jednom z chrámu lávry spieval "svetskú pieseň", postihne prísny zákaz slúžiť bohoslužby.

22:14 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho v pondelok uviedla, že ruské sily zničili kľúčovú energetickú infraštruktúru v Chersonskej oblasti pred tým, než sa minulý týždeň stiahli zo západného brehu rieky Dneper. Informujeme podľa správy z tlačovej agentúry AFP. "Energetické zariadenie, ktoré zásobovalo energiou celý pravý breh Chersonskej oblasti a významnú časť Mykolajivskej oblasti, je prakticky zničené," uviedol šéf spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj v príspevku na sociálnej sieti Facebook. Dodal, že toto deštruktívne konanie bolo prejavom "bezmocného hnevu" utekajúcich ruských okupantov.

22:06 Ukrajinskí vojaci neprijmú žiadne mierové rozhovory, dohody a kompromisy, kým nevyženú Rusov zo všetkých okupovaných území, povedal náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj svojmu americkému náprotivku, generálovi Markovi Milleym, ktorý vedie americký zbor náčelníkov štábov. "Naším cieľom je oslobodiť celé ukrajinské územie od ruskej okupácie. Nezastavíme sa na tejto ceste za žiadnych podmienok. Ukrajinskí vojaci neprijmú žiadne rokovania, dohody či kompromisné riešenia. Podmienka pre rokovania je jediná - Rusko musí opustiť všetky dobyté územia," napísal ukrajinský generál v aplikáciu Telegram.

21:43 "Schopnosť Moskvy spôsobiť škody je stále značná," povedal po porážke Rusov pri Chersone šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell. "Nevyužíva ju na boj s armádou, ale na zničenie kritickej infraštruktúry," dodal.

21:32 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej večernej aktualizácii uviedol, že ruské sily plánujú úplne vysťahovať civilné obyvateľstvo z osád Kreminna, Severodoneck a Rubižne v Luhanskej oblasti.

21:28 Ruský ropný koncern Rosnefť plánuje vyplatiť dividendu z hospodárskych výsledkov za deväť mesiacov. Dividenda v prepočte 3,5 miliardy eur by bola prvou takéhoto druhu v histórii firmy. Informujeme na základe správy agentúry Reuters. Význam dividend zo strany veľkých štátnych podnikov ako zdroja príjmov pre ruský štátny rozpočet v poslednom období výrazne vzrástol. Invázia Ruska na Ukrajinu a následné západné sankcie totiž Kremeľ odstrihli od prakticky všetkých zahraničných zdrojov financovania. 

21:18 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorý umožňuje cudzincom slúžiť v ruskej armáde. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

20:43 Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu vyzývajúcu na to, aby bolo Rusko pohnané na zodpovednosť za inváziu na Ukrajinu a zaplatilo reparácie, píše AP.

19:41 Európska únia a jej členské štáty dodali Ukrajine zbrane a vojenské vybavenie v celkovej hodnote najmenej osem miliárd eur. Povedal to v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informujeme na základe správy agentúry Reuters. Ako zdôraznil Borrell na stretnutí s novinármi v Bruseli, táto suma predstavuje 45 percent vojenskej pomoci, ktorú Ukrajine od začiatku ruskej invázie poskytli Spojené štáty. 

19:25 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo maďarskú vládu, aby odsúdila výzvu parlamentného poslanca a predsedu radikálneho Hnutia naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) Lászlóa Toroczkaia na zmenu hraníc. Na výzvu upozornil v pondelok server hirklikk.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Výzva Lászlóa Toroczkaia na úpravu štátnych hraníc je neprijateľná. Vyzývame maďarskú vládu, aby odsúdila takéto nezodpovedné prejavy, ktoré podkopávajú bilaterálne vzťahy a nezodpovedajú duchu dobrého susedstva,“ uviedol na Facebooku hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Oleh Nikolenko. Toroczkai pri príležitosti poľského Dňa nezávislosti na Twitteri zaželal Poľsku, aby s Maďarskom opäť zdieľalo spoločnú hranicu. Svoj príspevok ilustroval historickou fotografiou z roku 1939, keď Maďarsko okupovalo terajšiu Zakarpatskú oblasť na Ukrajine, a na hraniciach si podávajú ruky Poliak s Maďarom.

19:23 Nemecký kancelár Olaf Scholz uvítal dnešné vyhlásenie prezidentov USA a Číny Joea Bidena a Si Ťin-pchinga o jadrových zbraniach po ich prvom osobnom rokovaní. "Je veľmi dôležité, že sa veľmi jasne vylúčilo použitie jadrových zbraní vo vojne a že to každý odsudzuje," uviedol nemecký kancelár, ktorý pricestoval do Indonézie na summit krajín G20. Štátnici kritizovali ruské vyhrážky použitím jadrových zbraní vo vojne proti Ukrajine.

18:28 Maďarská vláda dnes potvrdila, že je proti tomu, aby si Európska únia spoločne požičiavala na finančnú pomoc Ukrajine v budúcom roku, ako navrhuje Európska komisia. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó uviedol, že Budapešť odmieta spoločné zadlžovanie, ale je pripravená Kyjev podporovať priamo. Český minister zahraničia Ján Lipavský naznačil, že postoj Maďarska súvisí so snahou krajiny dostať sa k zablokovaným úniovým prostriedkom.

18:13 Rusko zapísalo  mená stovky kanadských občanov na svoju "čiernu listinu". Medzi Kanaďanmi, ktorým Moskva zakázala vstup do Ruska, je aj herec Jim Carrey či spisovateľka Margaret Atwoodová, uviedli dnes agentúry TASS a AP. Ide o odpoveď na kanadské sankcie proti Rusku.

17:53 Väčšina členských krajín EÚ súhlasí s rokovaniami o príprave deviateho balíka sankcií voči Rusku a zhoda je aj na pokračovaní poskytovania pomoci Ukrajine pri obrane voči ruskej agresii. V pondelok to uviedol šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Hlavnou témou rokovaní bola vojna na Ukrajine a vzťahy EÚ s Ruskom. Káčer uviedol, že aj napriek úspechom ukrajinskej armády je situácia na Ukrajine komplikovaná.  Z pohľadu prípravy deviateho balíka sankcií voči Rusku Káčer uviedol, že Rada ministrov sa zhodla na tom, že sankcie EÚ sú úspešné a ich udržanie je potrebné. "Väčšina členských štátov, s výnimkou jedného, vyjadrila pochopenie pre diskusie o deviatom sankčnom balíku," uviedol minister, podľa ktorého sa ešte nehovorilo o samotnom obsahu tohto balíka.  

17:44 Ukrajinská armáda oslobodila viac ako polovicu územia, ktorého sa zmocnili ruské vojská po invázii z 24. februára, píše Unian s odvolaním sa na experta.

17:20 Bielorusko je v podstate okupované Ruskom a bieloruský prezident Alexander Lukašenko nemá pod kontrolou ruské vojská, ktoré sa v Bielorusku pohybujú, tvrdí hlavná predstaviteľka bieloruskej opozície Svjatlana Cichanouská. Po rokovaní s ministrami zahraničných vecí Európskej únie v Bruseli dnes vyzvala členské štáty dvadsaťsedmičky k ďalšiemu tlaku na bieloruský režim.

17:04 Ukrajinské úrady v pondelok oznámili, že na území oslobodeného mesta Cherson zadržali ruského vojaka v civilnom oblečení. Informujeme o tom podľa agentúry AFP. "Príslušníci bezpečnostných síl zadržali  v oslobodenom Chersone ruského vojaka. Muž bol oblečený do civilných šiat a snažil sa predstierať, že je 'miestny'. Po rozhovore s príslušníkmi SBU priznal, že je profesionálnym vojakom 69. brigády ruských ozbrojených síl," informovala Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU).

16:53 Poľsko sa s prichádzajúcimi zimnými mesiacmi pripravuje na prijatie novej vlny utečencov z Ukrajiny. Z tohto dôvodu je v prijímacích centrách k dispozícii "značne viac než 100.000 miest", uviedla v pondelok ministerka pre integráciu Agnieszka Šcigajová. Informujeme základe správy agentúry DPA. Šcigajová pre rozhlasovú stanicu Radio Plus povedala, že nateraz nič nenasvedčuje nárastu počtu ukrajinských utečencov prechádzajúcich cez južnú hranicu Poľska, ktorá má viac ako 500 kilometrov. Spresnila, že len päť až šesť percent zo zhruba 20.000 ľudí prechádzajúcich cez hranice Poľska tvoria utečenci a zvyšok predstavuje bežnú cezhraničnú dopravu.

16:44 V Moskve dnes polícia zadržala dvoch externých spolupracovníkov stanice Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda Jurija Lebedeva a Jelizavetu Movčanovú. Žurnalisti boli zadržaní počas práce, keď pokladali ľuďom na ulici otázky, informovala stanica. Políciu zavolal jeden z ľudí, ktorého novinári na ulici oslovili. Podľa prvých informácií policajní príslušníci novinárov zadržali s odôvodnením, že je potrebné preveriť ich totožnosť. Za dvojicou sa na oddelení vydal advokát, ktorý dostal od jedného z tamojších pracovníkov informáciu, že sa polícia chystá oboch novinárov po výsluchu prepustiť.

16:43 Tento rok sa možno prvýkrát po desiatich rokoch neuskutoční každoročná tlačová konferencia ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorá sa od roku 2012 koná vždy v decembri. Server RBK s odkazom na nemenované zdroje uviedol, že Kremeľ uvažuje o posunutí akcie do budúceho roka, konečné rozhodnutie ale ešte neprijal.

16:32 Americký prezident Joe Biden ocenil opätovné získanie kontroly ukrajinskou armádou nad juhoukrajinským Chersonom, informovala agentúra AFP. Pre Kyjev je to podľa neho v boji s Ruskom "dôležité víťazstvo", napísala agentúra AFP. "Okrem toho som si ale istý, že Rusko nebude (Ukrajinu) okupovať," povedal americký prezident novinárom na indonézskom ostrove Bali, kde sa v utorok a v stredu koná summit skupiny veľkých svetových ekonomík G20. Biden tiež k situácii na Ukrajine uviedol, že očakáva, že sa boje s nadchádzajúcou zimou spomalia. Podobne sa predtým vyjadrili iní americkí alebo západní činitelia vrátane zástupcov Pentagonu.  

16:05 V bojoch na Ukrajine zomrel v radoch ruských jednotiek 23-ročný zambijský študent Lemekhani Nathan Nyirenda, ktorý si od roku 2020 odpykával trest vo väznici na predmestí Moskvy za bližšie nešpecifikovaný zločin. Zambijský minister zahraničia Stanley Kakubo podľa agentúry AFP požaduje po Moskve vysvetlenie. Ruská strana sa zatiaľ nevyjadrila.

15:15 Poľská vláda prevezme poľské aktíva ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom. Ide o podiel v spoločnosti EuRoPol Gaz, čo je vlastník poľskej časti plynovodu Jamal-Európa, významnej časti prepravnej sústavy zemného plynu v Poľsku. Gazprom mal doteraz v EuroPol Gaz podiel 48 percent. Ďalších 48 percent vlastní poľská spoločnosť PGNiG, teraz súčasť skupiny Orlen, zvyšné štyri percentá patria spoločnosti Gas Trading zo skupiny PKN Orlen. Nemecká vláda zoštátna bývalú dcérsku spoločnosť ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom. Tej podľa vlády hrozí insolvencia, čo ohrozuje bezpečnosť dodávok energií v Nemecku. Podobný krok oznámila krátko predtým poľská vláda, ktorá prevezme poľské aktíva Gazpromu.

15:01 Americký prezident Joe Biden a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa dnes zhodli na tom, že jadrová vojna by nikdy nemala nastať a že ju ani nemožno vyhrať. Zdôraznili tiež svoj odpor voči použitiu alebo hrozbe použitia jadrových zbraní na Ukrajine. Oznámil to Biely dom po prvej schôdzke oboch prezidentov na indonézskom ostrove Bali.

15:00 Európska únia sa rozhodla začať výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov. Bude sa konať predovšetkým v Poľsku, prejsť by jej mohlo 15-tisíc Ukrajincov.

14:59 Poľsko mení svoj prístup k Ukrajincom, ktorí utiekli z domu kvôli ruskej agresii. Denník Rzeczpospolita napísal, že sa vláda vo Varšave chce zamerať na pomoc ľuďom vo vnútri Ukrajiny, postavia napríklad kontajnerové domčeky pre 20-tisíc ľudí. Do Poľska prišlo 7,6 milióna Ukrajincov, ale 5,8 milióna ich Poľsko zase opustilo. V posledných dňoch sa len jednotky percent Ukrajincov na hraničných priechodoch s Poľskom označovali za vojnových utečencov, väčšina ľudí mierila za príbuznými alebo na nákupy.

14:49 Takto mali obyvatelia Chersonuukryté ukrajinské vlajky počas okupácie:

14:24 Predĺženie dohody o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov je kľúčové pre svetovú potravinovú bezpečnosť. V pondelok to uviedol generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres niekoľko dní pred vypršaním platnosti predmetnej dohody. 

14:10 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v pondelok uviedol, že Ukrajina má pred sebou náročné mesiace. Vojenské schopnosti Ruska podľa neho netreba podceňovať. 

13:40 Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť dnes oznámila, že plánuje vyplatiť dividendu z výsledkov hospodárenia za deväť mesiacov. Bude to prvá takáto dividenda v histórii tejto štátnej energetickej firmy. Činiť bude 216 miliárd rubľov a bude vzpruhou pre ruský štátny rozpočet, napísala agentúra Reuters.

13:15 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov bol po prílete na indonézsky ostrov Bali, kde sa uskutoční summit skupiny G20, prevezený do nemocnice. 

12:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok označil stiahnutie ruskej armády z Chersonu na juhu Ukrajiny ako "začiatok konca vojny". Uviedol to v pondelok počas návštevy znovuzískaného mesta 

12:16 Súd v ukrajinskom Dnipre poslal na 12 rokov do väzenia muža zo separatistickej Doneckej ľudovej republiky, ktorý tento rok na jar po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z tanku ostreľoval obytné domy v Mariupole.

11:48 V Ankare v pondelok rokujú ruská a americká delegácia, uviedol ruský denník Kommersant s odkazom na svoj nemenovaný zdroj.

11:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok prišiel do Chersonu na juhu krajiny, odkiaľ sa pred niekoľkými dňami stiahli ruské vojská. 

10:57 Ruskí vojaci, ktorí sa nestihli stiahnuť z oslobodenej Chersonskej oblasti, sa so svojimi jednotkami prezliekli do civilného oblečenia a snažia sa vyhnúť zatknutiu a zodpovednosti za vojnové zločiny, uviedol tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov podľa agentúry Ukrinform.

10:33 Ruský prezident Vladimir Putin robí chybu, keď nenecháva ruské jednotky vydýchnuť a tlačí na ruských generálov, aby na Ukrajine za každú cenu pokračovali s ofenzívou, uviedol vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny.

10:07 Čínsky premiér Li Kche-čchiang zdôraznil na summite v Kambodži "nezodpovednosť" vyhrážania sa jadrovými zbraňami. Naznačuje to, že Pekingu sa nepáči nukleárna rétorika jeho strategického partnera Ruska, uviedol v pondelok predstaviteľ USA.

9:46 Ukrajinské sily pokračujú v čiastkových úspechoch v Luhanskej oblasti a pravdepodobne budú môcť dosiahnuť ďalšie zisky, ak budú posilnené jednotkami zo západného Chersonu, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

9:12 Niekoľkým novinárom pracujúcim pre zahraničné médiá bola odobratá akreditácia za reportáže z oslobodeného Chersonu, uviedol web Ukrainska pravda. Ukrajinský generálny štáb o kroku informoval na svojej facebookovej stránke, médiá podľa neho "porušili pravidlá práce v oblasti bojov".

8:40 Ruská okupácia Ukrajiny už trvá niekoľko mesiacov. Za ten čas médiá priniesli množstvo príbehov ukrajinských vojakov, ktorí odišli zo zamestnania a vydali sa bojovať na front za svoju vlasť. Jedným z nich je aj Andriy Rogalski, ktorý slúži na frontovej línii na juhu Ukrajiny. Novinárom zo CBS News, ktorí sú s ním v kontakte, postupne hovorí svoj príbeh. 

8:17 Pri ruskom veľvyslanectve v kanadskej Ottawe sa konal spoločný protest zástupcov ukrajinskej a iránskej komunity, aby odsúdili "spoločných utláčateľov".

7:56 Ruský prezident Vladimír Putin pravdepodobne povýšil veliteľa invázie na Ukrajine Sergeja Surovikina a nechal ho stiahnuť sa zo západného Chersonu pod podmienkou, že obsadí zvyšok Doneckej oblasti s využitím ruských síl zo západného Chersonu a tiež novo prichádzajúcich mobilizovaných vojakov, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

7:34 Zastavenie alebo dlhšie spomalenie bojových operácií na Ukrajine je v najbližších mesiacoch veľmi nepravdepodobné. Akýkoľvek pokus o prímerie alebo zastavenie bojov by bol v tomto čase z drvivej väčšiny v prospech Ruska. Vo svojom najnovšom hodnotení to v noci na pondelok uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. 

7:12 Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie dnes na rokovaní v Bruseli potvrdia začatie spoločnej misie, ktorej cieľom je poskytnúť výcvik asi 15-tisíc ukrajinských vojakov.

6:47 Spojené štáty uvalia nové sankcie voči nadnárodnej sieti osôb a firiem, ktoré pracujú na získavaní vojenskej technológie pre vojenské operácie Ruska na Ukrajine. Uviedla to v pondelok americká ministerka financií Janet Yellenová.

6:34 Vysokoškolskí študenti v samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike na Ruskom okupovanom východe Ukrajiny už nebudú povolávaní do ruskej vojenskej služby. Predstaviteľ Kremľa to v nedeľu povedal pre štátne médiá, informovala televízia CNN. Ruský prezident Vladimir Putin vydal pokyn "demobilizovať" študentov a zorganizovať ich návrat domov, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru RIA Novosti.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v nedeľu 14. novebra: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok