Podľa agentúry Unian získala Ukrajina späť už polovicu území, ktoré obsadili Rusi od začiatku vojny

ta3 čtk
14.11.2022 18:27

Ukrajinská armáda oslobodila viac ako polovicu územia, ktorého sa zmocnili ruské vojská po invázii z 24. februára, napísala v pondelok agentúra Unian s odvolaním sa na výskumníka, ktorý sledoval postup vojsk na základe správ z otvorených zdrojov. Agentúra Unian súčasne pripomenula, že v súčasnosti sa najtvrdšie boje odohrávajú pri Bachmute v Donbase na východe krajiny, kde ruské vojská pokračujú v útokoch.

Podľa agentúry Unian získala Ukrajina späť už polovicu území, ktoré obsadili Rusi od začiatku vojny
TASR/AP (ilu)

Od Rusov sa podarilo oslobodiť skoro 78.000 štvorcových kilometrov, čo predstavuje 52,2 percenta územia dobytého Ruskom od februárového vpádu. Okupované doteraz zostáva skoro 71.000 štvorcových kilometrov, ktorých sa Rusko zmocnilo po 24. februári. Ide o časť Mykolajivskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, niekoľko dedín v Charkovskej oblasti a tú časť okupovaného Donbasu obsadenú po februárovej invázii.

Ak by sa do výpočtov zahrnuli aj územia okupované Ruskom od roku 2014, potom v ruských rukách zostáva pätina Ukrajiny, približne 120-tisíc kilometrov štvorcových, uviedla agentúra Unian a dodala, že v takom prípade sa počas ukrajinskej protiofenzívy podarilo oslobodiť 39 percent.

Ukrajinskí vojaci neprijmú žiadne mierové rozhovory, dohody a kompromisy, kým nevyženú Rusov zo všetkých okupovaných území, povedal dnes náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj svojmu americkému náprotivku, generálovi Markovi Milleym, ktorý vedie americký zbor náčelníkov štáb.

"Naším cieľom je oslobodiť celé ukrajinské územie od ruskej okupácie. Nezastavíme sa na tejto ceste za žiadnych podmienok. Ukrajinskí vojaci neprijmú žiadne rokovania, dohody či kompromisné riešenia. Podmienka pre rokovania je jediná - Rusko musí opustiť všetky dobyté územia," napísal ukrajinský generál v aplikáciu Telegram.

"Nepriateľ sa snaží udržať dočasne dobyté územia, pokračuje v posilňovaní obranných línií na ľavom brehu rieky Dneper. Súčasne vedie útočné operácie v smere na Bachmut, Avdijivku a Novopavlivku," uviedol v pondelok ukrajinský generálny štáb vo večernom zvodcovi. Upozornil aj na pokračujúci výcvik a presuny mobilizovaných vojakov na front, aby doplnili ruské jednotky oslabené stratami.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok podľa agentúry Interfax oznámilo, že ruskí vojaci "po úporných bojoch" dobyli dedinu Pavlivka v Donbase. Agentúra tiež uviedla, že veliteľ ruských vojsk na Ukrajine Sergej Surovikin hlásil ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, že ruskí vojaci dokončujú dobytie Pavlivky, už v reportáži, ktorú televízia Rossija-24 odvysielala 9. novembra. Interfax dodal, že hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov v nedeľu informoval o "neúspešných pokusoch ukrajinských síl zastaviť postup ruských vojsk a dobyť späť stratené pozície" pri Pavlivke.

Tvrdenie znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinská protiofenzíva začala na konci leta. Najprv sa ukrajinským silám podarilo oslobodiť od Rusov takmer celú Charkovskú oblasť na severovýchode krajiny. Súbežne pokračovala protiofenzíva na juhu krajiny, kde minulý piatok ukrajinskí vojaci oslobodili Cherson, jediné oblastné centrum, ktorého sa Rusi od začiatku invázie zmocnili.

Rusko začalo okupáciu Ukrajiny v roku 2014 annexou Krymu. Zmocnilo sa tiež časti Doneckej a Luhanskej oblasti v Donbase. Ruské vojská na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina vtrhli na Ukrajinu 24. februára, čím rozpútali najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Počty obetí na životoch, vojakov a civilistov, sa odhadujú v rade desiatok tisíc, milióny ľudí vojna vyhnala z domovov. Putin odôvodňoval "špeciálnu vojenskú operáciu", ako nazýva vojnu, potrebou "demilitarizácie" a "denacifikácie" susednej krajiny, Kyjev a Západ pokladajú inváziu za ničím nevyprovokovanú a neodôvodnenú agresiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok