Poľsko preberie ruské aktíva Gazpromu, Nemecko pristúpi k zoštátneniu dcérskej spoločnosti

ta3 čtk
14.11.2022 15:12

Poľská vláda prevezme poľské aktíva ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom. Ide o podiel v spoločnosti EuRoPol Gaz, čo je vlastník poľskej časti plynovodu Jamal-Európa, významnej časti prepravnej sústavy zemného plynu v Poľsku. Na svojom webe to v pondelok uviedol poľský denník Rzeczpospolita.

gazprom 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Krátko nato oznámila nemecká vláda, že zoštátni bývalú dcérsku spoločnosť Gazpromu, informovala agentúra DPA.

Gazprom mal doteraz v EuroPol Gaz podiel 48 percent. Ďalších 48 percent vlastní poľská spoločnosť PGNiG, teraz súčasť skupiny Orlen, zvyšné štyri percentá patria spoločnosti Gas Trading zo skupiny PKN Orlen. Poľské aktíva Gazpromu sa podľa denníka Rzeczpospolita rozhodol na žiadosť Agentúry pre vnútornú bezpečnosť prevziať minister rozvoja a technológií Waldemar Buda.

Nemecké ministerstvo hospodárstva svoj krok zdôvodnilo rizikom insolvencie spoločnosti Securing Energy for Europe (Sefe), čo by potom mohlo ohroziť bezpečnosť dodávok energií v Nemecku. "Aby sa toto nebezpečenstvo odvrátilo a udržala sa prevádzková činnosť Sefe, vykonávame teraz zmenu vlastníctva. Spoločnosť sa tým stabilizuje," uviedlo ministerstvo.

Firma, ktorá predtým niesla názov Gazprom Germania, je pre dodávky plynu v Nemecku natoľko dôležitá, že v žiadnom prípade nesmie skrachovať, uviedla DPA. Už niekoľko mesiacov túto firmu spravovala Federálna agentúra pre siete, teraz spolková vláda preberá firmu kompletne. Medzi zákazníkov Sefe patria komunálne služby. V Nemecku má trhový podiel okolo 20 percent.

Berlín takto v krátkom čase zoštátňuje poprednú energetickú firmu už druhýkrát. V septembri sa dohodol na prevzatí spoločnosti Uniper, ktorá je v Nemecku najväčším dovozcom ruského plynu a ktorá sa dostala do existenčných problémov kvôli obmedzeniu dodávok ruského plynu a kvôli výraznému zvýšeniu ceny tejto energetickej suroviny.

Poľsko sa rozhodlo dcérsku firmu Gazpromu vziať do nútenej správy. Vyvlastnenie podľa ústavy nie je možné. Cieľom je zaistiť bezpečnosť kritickej infraštruktúry pre prepravu plynu a obmedziť vplyv ruského kapitálu, uviedol minister Buda.

Spoločnosť EuRoPol Gaz je prevádzkovateľom 684 kilometrov dlhej poľskej časti plynovodu Jamal. Tým môže prúdiť zemný plyn z polostrova Jamal na Sibíri do Bieloruska, Poľska a Nemecka. Už dlhší čas ním ale do Európskej únie plyn neprúdi.

Poľsko v septembri zaťažilo Gazprom sankciami a oznámilo, že aktíva podniku budú zmrazené. V apríli Varšava uvalila sankcie na 50 ruských oligarchov a spoločností, vrátane Gazpromu, v snahe zvýšiť tlak na Moskvu za jej inváziu na Ukrajinu. Súčasne Rusko zastavilo vývoz plynu do Poľska, pretože Varšava odmietla platiť v rubľoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok